Baby

Maryland, USA: Podľa nového návrhu možno bábätká zabiť 28 dní po narodení

1,766
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Legislatíva navrhnutá v miestnom senáte by podľa analýzy pro-life právničky umožnila nechať deti zomrieť prvých 28 dní po narodení.

Senátny návrh zákona 669 je známy aj ako zákon o slobode tehotných osôb z roku 2022, no problémy s ním nesúvisia len s používaním výrazu "osoba" namiesto presnej zmienky o ženách rodiacich deti. Legislatívu predložil demokratický senátor William Smith a má sa o nej rokovať 15. marca. 

"Návrh zákona tiež predkladá revíziu nariadenia o fetálnej vražde/zabití, čo by znemožnilo vyšetrovanie úmrtí dojčiat nesúvisiacich s potratom," napísala vo svojej analýze právnička Amerického centra pre právo a spravodlivosť (ACLJ) Olivia Summersová.

Je to preto, že legislatíva zakazuje vyšetrovanie a trestné stíhanie žien a zdravotníckych pracovníkov za "nekonanie" v súvislosti s "perinatálnou smrťou"

"Inými slovami, dieťa, ktoré sa narodilo živé a zdravé, by mohlo byť opustené a ponechané smrti vyhladovaním či zamrznutím. A nebolo by možné urobiť nič pre potrestanie tých, ktorí sa podieľali na tejto krutej smrti," uviedla právnička. 

Summersová povedala, že použitý jazyk je nejasný, takže zákon by sa mohol interpretovať tak, že "zabráni vyšetrovaniu smrti dojčiat aspoň sedem dní PO ich narodení a môže sa vzťahovať aj na dojčatá vo veku štyroch týždňov!"

Marylandský kódex nedefinuje slovo "perinatálny", povedala Summersová. Zákon z roku 2020 definuje "perinatálnu starostlivosť" ako "poskytovanie starostlivosti počas tehotenstva, pôrodu, po pôrode a počas neonatálneho obdobia"

Definícia na MedicineNet, webovej stránke, ktorú vlastní WebMD, definuje tento výraz ako obdobie "20. až 28. týždeň tehotenstva" až po "1. až 4. týždeň po pôrode"

Summersová s ACLJ vo svojej analýze poznamenala, že štát už má v platnosti zákon o bezpečnom prístave, ktorý umožňuje rodičom zanechať novorodenca so zodpovedným dospelým bez strachu z trestného stíhania.

"Podľa zákona o bezpečnom prístave sa rodič v núdzi, ktorý nie je schopný alebo ochotný postarať sa o svoje dieťa, môže bezpečne vzdať starostlivosti o svoje dieťa bez akýchkoľvek otázok. Novorodenci môžu byť ponechaní v nemocniciach alebo na policajných staniciach," vysvetľuje miestny sociálny úrad. 

"Neexistuje absolútne žiadny dôvod, aby sa nový návrh zákona pokúšal zabrániť vyšetrovaniu niekoho, kto nechá zomrieť svoje dieťa. Tento návrh zákona len ďalej odhaľuje úplný nedostatok úcty pro-potratových poslancov k nevinným ľudským životom.

"Ak chcú skutočne chrániť život a ženy, potom by zákonodarcovia mohli jednoducho predĺžiť dĺžku už zavedeného ustanovenia o bezpečnom prístave," uviedla Summersová

Senátor Smith, predkladateľ návrhu zákona, neposkytol komentár k analýze legislatívy zo strany ACLJ. Úrad odpovedal na úvodný e-mail, no viac sa nevyjadril.