President

Maďarsko si zvolilo prvú pro-life prezidentku

403
Milko Kostovič
Kultúra života

Maďarský národ si zvolil svoju prvú prezidentku a je pro-life a za rodinu. 

Maďarskí poslanci zvolili bývalú ministerku Katalin Novákovú za prvú prezidentku krajiny. Štyridsaťštyriročná Nováková bola vo štvrtok zvolená na päťročné obdobie potrebnou dvojtretinovou väčšinou parlamentných hlasov.

Nováková je bývalou ministerkou pre rodinné záležitosti, ktorá vyzdvihovala dôležitosť detí v spoločnosti, ktorá si osvojila zabíjanie detí pri potratoch. 

Vo svojom víťaznom prejave hovorila o význame rodín - vrátane svojej vlastnej – a povedala: "Mať deti bolo jedným z najdôležitejších rozhodnutí v našom živote."

"Som pripravená na túto úlohu. Musím zastupovať všetkých Maďarov. Zostanem tým, kým som. Aby som to dokázala, nedám si dole krížik z krku, ale pritlačím si ho k srdcu," dodala. 

Ako uvádza denník Daily Wire, zástancovia hnutia pro-life si jej zvolenie pochvaľovali.

"Katalin Nováková je významnou bojovníčkou za rodiny a prosperitu všetkých Maďarov," uviedla vo štvrtkovom vyhlásení prezidentka Inštitútu pre ženy Valerie Huberová. "Rodina je chrbtovou kosťou každej zdravej spoločnosti a je rozhodujúca pre zdravie a prosperitu žien, mužov a detí."

"Tešíme sa z jej víťazstva, ktoré signalizuje pokračujúci záväzok Maďarska k zásadám Ženevskej deklarácie o konsenze. Ako ministerka implementovala stimuly na podporu a ochranu rodín, no zároveň stála ako odvážna žena pri obrane každého Maďara prostredníctvom prosperujúcich rodín. Som presvedčená, že urobí to isté ako prvá prezidentka Maďarska!"

Nováková sa tiež pousmiala nad myšlienkou, že niekto, kto chce zachrániť planétu, sa musí zdržať rodenia detí, pričom takýto sentiment nazvala "šialeným" a poznamenala, že v Maďarsku takéto myšlienky nie sú bežné.

"Len hovoríme, že je to hlúposť," povedala a dodala: "To je výhoda našej politiky, hovoríme jasne, sme otvorení. Používame jednoduchý jazyk, ktorému každý rozumie."

"Ak nemáte deti, pre koho chránite planétu?" opýtala sa. Chcete ju zachovať, pretože ju chcete odovzdať svojim deťom a vnúčatám ... o tom sa v Maďarsku nesporíme." 

Asi pred desiatimi rokmi Maďarsko prijalo novú ústavu, ktorá obsahuje článok, ktorý chráni život od okamihu počatia. Článok II hovorí: "Ľudská dôstojnosť musí byť nedotknuteľná. Každá ľudská bytosť má právo na život a ľudskú dôstojnosť; život embrya a plodu podlieha ochrane od okamihu počatia."

Národ následne podnikol reklamnú kampaň, ktorej cieľom bolo demonštrovať ľudskosť nenarodeného dieťaťa, znížiť mieru potratov a zachrániť životy detí v maternici. V reklame je obrázok bábätka v maternici, ktoré hovorí odkaz svojej matke, ktorá možno uvažuje o potrate: "Chápem, ak na mňa nie si pripravená... ale radšej ma dajte na adopciu, NECHAJTE MA ŽIŤ!" 

Podľa Marie Smithovej, riaditeľky Parlamentnej siete pre kritické otázky, "Maďarská ústava bola podpísaná na Veľkonočný pondelok a dostala prezývku "Veľkonočná ústava" na znak znovuzrodenia pre Maďarsko a znak nádeje pre celú Európu. Nové reklamy, ktoré dramaticky zobrazujú bábätko v brušku, kým sa narodí, sú v Maďarsku krokom novým smerom, ktorý ponúka nádej, život a lásku maďarským deťom a starostlivosť o ich matky."

Smithová chválila vládnych predstaviteľov za reklamnú kampaň a dodáva: "Maďarskí lídri si uvedomujú, že jeden obrázok hovorí za tisíc slov a obrázok dieťaťa v maternici môže byť účinnejší ako stovky prejavov požadujúcich ochranu nenarodeného dieťaťa. Použitie takýchto snímok demonštruje nepopierateľnú ľudskosť dieťaťa v maternici a dramaticky pomohlo posunúť verejnú mienku USA do pro-life pozície. Tlieskame reklamnej kampani v Maďarsku a úsiliu vlády, najmä premiéra Victora Orbana, presadzovať život-potvrdzujúci výber adopcie pred násilím potratov."