Argentína: Biskup rezignoval kvôli odporu kňazov voči podávaniu prijímania len na ruku

185
Kultúra života

Biskup Eduardo Mariá Taussig, z diecézy San Rafael v Argentíne, rezignoval na svoju funkciu. Ako dôvod je uvádzaný konflikt medzi diecéznymi kňazmi, seminaristami, laikmi a biskupom. O celej kauze informuje denník La Nación.

Biskup, ktorý viedol diecézu od roku 2004, sa dostal do trvalého konfliktu s niektorými kňazmi a seminaristami po tom, čo od začiatku roka 2020 zaviedol hygienické obmedzenia, ako prevenciu proti nákaze chorobou Covid-19 v kostoloch. Súčasťou týchto opatrení bol príkaz podávať sväté prijímanie len na ruku. Podobné nariadenia boli zavedené aj v ďalších argentínskych diecézach, kde podľa tvrdenia portálu KAI „boli prijaté s porozumením“.

Hlavným centrom odporu v diecéze San Rafael bol teologický seminár so 40 seminaristami. Ide, či skôr išlo, lebo medzitým bol uzavretý, o najväčší kňazský seminár v krajine. Mnohí zo seminaristov, ale aj veľká časť učiteľského zboru sa nechceli podriadiť biskupovmu rozhodnutiu. Tvrdili, že: „Obidve dve formy podávania prijímania – prijímanie rukou a prijímanie do úst – sú v Cirkvi povolené a existujú súčasne. Je právom veriaceho používať jeden alebo druhý spôsob prijímania.“

Konflikt viedol v decembri minulého roka k pokusu jedného z kňazov udrieť biskupa počas stretnutia a prepichnúť pneumatiky jeho auta počas návštevy jednej farnosti. Z toho je zrejmé, že konflikt sa netýkal len seminára, ale postupne sa rozšíril do farských štruktúr.

Biskup v tlačovej správe oznámil, že okamžite odvoláva rektora a vymenováva nového, ktorý povedie seminár do ukončenia ročníka v septembri. Potom bude seminár uzavretý. Alejandro Miguel Ciarrocchi, odvolaný rektor seminára, obhajoval právo svojich seminaristov prijímať Božie Telo podľa tradičných noriem.

Po dohode s Kongregáciou pre klérus biskup seminár uzatvoril, pretože podľa neho, narastajúci konflikt súvisiaci s aktuálnym vypovedaním poslušnosti biskupovi znemožňoval kňazskú formáciu. Niektorí seminaristi učilište vopred opustili, zvyšných 13 hierarcha poslal do seminárov v Buenos Aires, Mendoze, San Juan a Río Cuarto.

Hovorca diecézy, P. José Antonio Álvarez vo videonahrávke na Facebooku udalosti komentoval nasledovne: „V súlade s pokynmi Svätej stolice bolo rozhodnuté o uzavretí seminára. Opatrenie Kongregácie pre klérus, ktorá je dikastériom Svätého Otca a ktorá má na starosti takéto prípady, rozhodlo, že z dôvodu nedisciplinovanej reakcie veľkej časti diecézneho kléru, nemôže byť zostavená skupina seminárnych učiteľov, ktorí zodpovedajú cirkevnej disciplíne. … Pretože táto situácia sa nedá vyriešiť okamžite… a aby sa zabezpečila výuka seminaristov, aby mohli pokračovať v odbornej príprave, rozdelíme ich do iných seminárov. Toto riešenie bude predmetom prebiehajúceho dialógu vo zvyšných mesiacoch akademického roka.“

Podľa správ argentínskeho denníka hovoril biskup Taussig pred niekoľkými mesiacmi v Ríme s pápežom, ktorý ho požiadal, aby pokračoval vo vedení diecézy. V decembri sa však hierarcha rozhodol, že ďalší dialóg s neposlušnými kňazmi je nemožný a odstúpil. Je teda zrejmé, že nešlo len o odpor v seminári, keďže ten už je zrušený, ale o odpor diecéznych kňazov, ktorý musel byť taký silný, že ho biskup neuniesol.

Diecézu bude zatiaľ viesť biskup Carlos María Domínguez zo San Juan de Cuyo ako apoštolský administrátor.