Disney natočí novú, politicky korektnú Snehulienku a aj tak ich obvinili zo stereotypov

187
AltKAT

Prebiehajúca „Veľká inkluzívna americká revolúcia“ prináša stále nové a nové podnety. O slovo sa hlásia ďalšie a ďalšie minority, ktoré obviňujú z netolerancie a diskriminácie nielen väčšinovú spoločnosť, ale už aj predtým uznané a oddiskriminované minority. Skrátka, v procese trockistickej a neomarxistickej permanentnej revolúcie si nemôže byť istý ani ten, kto je ochotný ponížiť sa na maximum a zaprieť celú európsku kultúru až na koreň. Bdelí strážcovia pokroku vždy niečo nájdu.

Najnovšie sa niečo podobné stalo filmovej spoločnosti Disney, ktorá sa už zrejme nemohla pozerať na svoju starú, predvojnovú verziu filmu o Snehulienke, zaťaženú rasistickými a gendrovými stereotypmi, a rozhodla sa natočiť verziu novú a pokrokovú. Hneď skraja odmietli stereotyp vyplývajúci z názvu rozprávky ako aj z textu jej pôvodnej ľudovej verzie, zaznamenanej bratmi Grimmovcami, a síce, že hlavná hrdinka mala „pleť bielu ako sneh, a preto jej dali meno Snehulienka“. Túto pôvodnú podobu vyhodnotili tvorcovia novej verzie evidentne ako rasistickú a do úlohy Snehulienky vybrali herečku s polovičným hispánskym pôvodom, Rachel Zeglerovú, takže rozprávka by sa teraz mala vlastne korektne a antidiskriminačne volať – „Hnedulienka“.

Že sa vo filme s veľkou pravdepodobnosťou vyskytnú aj vedľajšie postavy veselých a vtipných gejov alebo citlivých a chápavých lesieb, o tom nemusíme pochybovať. Nebude pravdepodobne chýbať ani celý diapazón minorít, od etnických až po tie sociálne. Nikto nepochybuje o tom, že spoločnosť Disney je odhodlaná urobiť všetko, čo je v jej silách, aby získala čo najviac bodov v rámci revolučného kádrového hodnotenia.

Avšak chybička sa vkradne, a to aj pri tej najlepšej snahe. Hlavná hrdinka sa síce stereotypov zbavila a zrejme aj iné postavy príbehu (zlú kráľovnú bude musieť zrejme predstavovať nejaký zamaskovaný biely extrémista, najlepšie Putin, Trump alebo Lukašenko), ale na jednu, resp. na sedem postáv, sa v tomto antidiskriminačnom vajataní pozabudlo – na trpaslíkov.

Našťastie sa ozval hollywoodsky herec Peter Dingle, ktorý je sám menšieho vzrastu. Obvinil spoločnosť Disney z dvojakého metra, keď na jednej strane hrdo obsadzuje do hlavnej úlohy herečku s čiastočne hispánskym pôvodom a na druhej strane podporuje stereotypy o trpaslíkoch! Herec išiel vo svojom pokrokovom rozhorčení ešte ďalej a otvorene označil celú túto klasickú rozprávku za „zas…ný spiatočnícky príbeh“. A dodal:

Sú hrdí, že do úlohy Snehulienky obsadili latinskoamerickú herečku a pritom stále hodlajú rozprávať príbeh o Snehulienke a siedmich trpaslíkochUrobte krok späť a pozrite sa, čo robíte. Nedáva mi to žiadny zmysel. Na jednej strane ste progresívni a na druhej strane rozprávate príbeh o siedmich trpaslíkoch žijúcich v jaskyni. Urobil som snáď v tejto veci málo? Asi ma nie je dostatočne počuť!

V reakcii na tento hysterický výstup sa spoločnosť Disney začala jednak kajať a zároveň ubezpečovať: „Aby sme sa vyhli posilňovaniu stereotypov z pôvodného animovaného filmu, zvolili sme k týmto siedmim postavám odlišný prístup a konzultovali sme to s členmi komunity trpaslíkov.“

Ani to však nepomohlo a ozývajú sa hlasy, že remake príbehu by sa vôbec nemal robiť, pretože ide o taký výbušný materiál, že môže uraziť každého. Eric Garcia z portálu MSNBC tvrdí: „Nielenže neexistuje dôvod, aby remake existoval, ale má navyše potenciál nahnevať snáď každého.“

Najlepšie by zrejme bolo vôbec tieto staré a tmárske rozprávky zakázať a natočiť nejaký pekný príbeh o láske medzi transrodovou aktivistkou z BLM a veľrybou prenasledovanou bielymi extrémistickými rybármi.