Prosím, nikdy nie vojnu, apeluje pápež František. Svet vyzval k modlitbe za mier

63
Neutral

Dnešný deň vyhlásil Svätý Otec za deň modlitieb za pokoj na Ukrajine. Svetových lídrov vyzval k zodpovednosti.

Pápež František opäť vyzval na mier na Ukrajine. „Pozývam vás modlitbou Otče náš modliť sa za pokoj na Ukrajine a robiť tak často i v priebehu tohto dňa: úpenlivo prosme Pána, aby táto zem mohla vidieť rozkvet bratstva a prekonať zranenia, strachy a rozdelenia,“ povedal Svätý Otec počas pravidelnej generálnej audiencie vo Vatikáne.

Práve dnešný deň v nedeľu vyhlásil za deň modlitby za pokoj na Ukrajine.

„Modlitby a prosby, ktoré dnes stúpajú až k nebu, nech sa dotknú myslí a sŕdc tých, ktorí majú na zemi zodpovednosť, aby dali prevládnuť dialógu a aby sa dobro všetkých uprednostnilo pred straníckymi záujmami. Prosím, nikdy nie vojnu,“ apeloval pápež František. 

Podobnými slovami sa prihovoril svetovému spoločenstvu aj na Twitteri: „Dnes vás pozývam k modlitbe za pokoj na Ukrajine: naliehavo prosme Pána, aby v táto krajina mohla vidieť prekvitať bratstvo a prekonala rozdelenia. Nech sa modlitby, ktoré dnes stúpajú k nebu, dotknú myslí a sŕdc zodpovedných na zemi.“

Pápež František, ktorý sa v katechéze opäť venoval osobe svätého Jozefa, pripomenul aj zajtrajší Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu: „Je nevyhnutné pamätať na vyhladenie miliónov Židov a ľudí rozličných národností a náboženských vyznaní. Táto nevýslovná krutosť sa už nikdy nesmie opakovať! Vyzývam všetkých, najmä učiteľov a rodiny, aby v nových generáciách podporovali vedomie o hrôzach tejto čiernej kapitoly histórie. Nesmieme na to zabudnúť, aby sme mohli budovať budúcnosť, v ktorej už nebude pošliapavaná ľudská dôstojnosť.“ 

V závere audiencie pozdravil seniorov, chorých a tiež mladomanželov. Zároveň sa im ospravedlnil, že nemôže ako zvyčajne prísť priamo medzi nich. Ako vysvetlil, príčinou je bolesť pravej nohy, ktorá mu sťažuje chôdzu. Upresnil, že trpí zápalom kolenného väzu. „Ide o prechodnú záležitosť. Hovoria, že sa to stáva starým ľudom, neviem teda, prečo sa to prihodilo mne,“ vtipkoval Svätý Otec.