Americký prezident sa zaviazal brániť tzv. právo na potrat

102
Kultúra smrti

Hlava štátu, ktorá sa hlási ku Katolíckej cirkvi, potvrdila svoj záväzok zabezpečiť širokú dostupnosť k interrupciám. Viceprezidentka Kamala Harrisová zasa podpísala vyhlásenie, v ktorom sa uvádza, že právo na interrupciu nebolo nikdy tak ohrozené ako dnes. Tieto vyhlásenia prišli deň po pochode za život vo Washingtone.

Tieto vyhlásenia dvoch najvyšších predstaviteľov USA prišli v deň výročia prelomového rozhodnutia Roe vs. Wade, ktorý celoštátne zlegalizoval umelé ukončenie tehotenstva v USA v roku 1973.

„Sme hlboko odhodlaní chrániť prístup k zdravotnej starostlivosti, vrátane starostlivosti o reprodukčné zdravie – a zabezpečiť, aby táto krajina nebola zatlačená späť v otázke rovnosti žien,“ pokračuje vyhlásenie amerického prezidenta.

Toto vyhlásenie prišlo deň potom , čo sa desaťtisíce zástancov ochrany života zišli vo Washingtone na každoročnom Pochode za život.

Biden a Harrisová podľa americkej katolíckej agentúry CNA odsúdili snahy prolife zákonodarcov, ktorí sa snažia zákonmi obmedziť potraty.

Podľa prezidenta a viceprezidentky USA je napríklad v Texase a Mississippi, ako ja v mnohých ďalších štátoch, napadnutý prístup k reprodukčnej zdravotnej starostlivosti.

Podľa nich obmedzenia v spomenutých štátoch sú „zvlášť zničujúce pre ženy, ktoré majú menej zdrojov a možností, vrátane žien, ktoré žijú v oblasti s menšou dostupnosťou k zdravotnej starostlivosti vrátane komunít inej farby pleti, či vo vidieckych oblastiach.

Biden a Harrisová napísali, že „budú pokračovať v spolupráci s Kongresom na zákone o ochrane zdravia žien“. 

Ten by mal zaviesť právo zdravotníckych pracovníkov poskytovať umelé prerušenie tehotenstva a právo ich pacientiek na tento zákrok bez medicínsky zbytočných obmedzení.“

Ak by návrh zákona prešiel, odstránili by sa aj povinné čakacie lehoty, či ultrazvukov pred vykonaním zákroku. 

Biden a Harrisová napísali, že je dôležité „zabezpečiť, aby naše dcéry a vnučky mali rovnaké základné práva, ktoré pred 49 rokmi vybojovali ich matky a staré mamy“. 

CNA pripomína, že Joe Biden, ktorý je druhým katolíckym prezidentom USA, v minulosti bol v otázkach interupcie umiernenejší.

Keď Najvyšší súd USA v roku 1973 zlegalizoval potraty, Biden sa vyjadril, že  „pokiaľ ide o otázky ako potraty, amnestia a kyselina, som asi taký liberálny ako vaša stará mama. Nepáči sa mi rozhodnutie Najvyššieho súdu o umelom prerušení tehotenstva. Myslím si, že to zašlo priďaleko. Nemyslím si, že žena má jediná právo povedať, čo sa má stať jej telom ," povedal Biden v roku 1973.

V Senáte Biden opakovane hlasoval za zákon, ktorý by zabránil daňovým poplatníkom financovať umelé potraty. Jeho názory na umelé prerušenie tehotenstva sa však časom začali meniť.