Abortion

Nemecko: Koniec zákazu potratových reklám

100
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Nemecký minister spravodlivosti odštartoval ťaženie za odstránenie zákazu lekárov "inzerovať" potratové služby z trestného zákonníka krajiny. Podľa ministra je toto ustanovenie "neudržateľné"

Tento krok je prvou z mnohých liberálno-sociálnych politík plánovaných vládnou koalíciou kancelára Olafa Scholza, ktorá sa ujala úradu minulý mesiac.

Stredopravá strana bývalej kancelárky Angely Merkelovej, ktorá je teraz v opozícii, obhajovala paragraf 219a trestného zákonníka, ktorý zakazuje reklamu na potraty. Za porušenie tohto paragrafu hrozila pokuta alebo trest odňatia slobody až na dva roky.

Na základe kompromisu z roku 2019 Merkelovej vláda ponechala zákaz formálne v platnosti, ale povolila lekárom a nemocniciam po prvýkrát na svojich webových stránkach uviesť, že vykonávajú potraty. Nesmeli však poskytnúť podrobnejšie informácie.

"Chceme ukončiť neudržateľnú právnu situáciu," uviedol minister spravodlivosti Marco Buschmann a oznámil, že vypracoval legislatívu na zrušenie tohto paragrafu. "Súčasná právna situácia je taká, že lekári, ktorí poskytujú faktické informácie o svojej práci a napríklad poskytujú informácie o metódach, ktoré používajú pri ukončení tehotenstiev, musia očakávať trestné vyšetrovanie a odsúdenie."

"Nie je možné, aby sa každý o týchto témach mohol vyjadrovať na internete, ale ľudia, ktorí sú obzvlášť kvalifikovaní, nie." Minister dodal, že nie je dôvod obávať sa "pohoršujúcej" reklamy, pretože iné právne ustanovenia a profesijný kódex lekárov to vylučujú.

Buschmann povedal, že tento krok neznamená zmenu samotného potratového zákona. V Nemecku je potrat povolený počas prvých 12 týždňov tehotenstva a ženy, ktoré chcú potrat, musia absolvovať poradenstvo tri dni pred vykonaním zákroku.

Vláda zatiaľ nepovedala, kedy pristúpi k ďalším reformám, ku ktorým sa Scholzova koalícia troch sociálne liberálnych strán - jeho vlastných stredoľavých sociálnych demokratov, ekologických Zelených a Buschmannových probiznisových Slobodných demokratov - zaviazala.

Medzi ne patrí legalizácia predaja marihuany na rekreačné účely, uľahčenie cesty k nemeckému občianstvu a zrušenie obmedzení dvojitého občianstva.

Vláda tiež plánuje zrušiť 40 rokov starú legislatívu, ktorá vyžaduje, aby transsexuálni ľudia absolvovali psychologické vyšetrenie a získali súdne rozhodnutie pred oficiálnou zmenou pohlavia, čo je proces, ktorý často zahŕňa intímne otázky. Má byť nahradený novým "zákonom o seba-určení". 

Vláda chce tiež zaviesť novú formu právneho partnerstva, ktorá by umožnila ľuďom, ktorí nie sú v romantickom vzťahu, ako sú dvaja osamelí rodičia, ktorí si chcú navzájom pomáhať, alebo starší ľudia, ktorí chcú spolu žiť, prevziať právnu zodpovednosť jeden za druhého. A dúfa, že zníži vek pre účasť vo voľbách do národného a európskeho parlamentu na 16 z 18 rokov.