Mary

V zhorenom dome naďalej stojí socha Panny Márie

226
Milko Kostovič
AltKAT

Keď Bob a Tina McLarenovci utekali z mestečka Superior v štáte Colorado, ktoré nazývali svojim domovom od roku 1992, Tina sa obzrela späť a uvidela plamene na konci ich ulice.

Keď sa katolícky pár, ich dcéra a dve vnúčatá dostali do bezpečia, prechádzajúc skrz oblaky popola a dymu, Tina dúfala, že snáď, len snáď, ich dom zostane ušetrený.

Ale o niekoľko dní neskôr, keď im úrady povolili návrat, sa ich obavy potvrdili. Dom ľahol popolom. 

A predsa sa medzi troskami zachovali dve betónové sochy Márie, ktoré stáli na ich pozemku.

Zachovala sa aj socha sv. Júdu, ktorý má pre rodinu osobitný význam. Bob povedal, že keď prvýkrát stavali svoj dom, ich pôvodný plán financovania stavby zlyhal. Povedal, že vďačí príhovoru svätého Júdu - patróna beznádejných prípadov - že im pomohol získať nový finančný plán na výstavbu ich rodinného domu.

McLarenovci, podobne ako takmer 1000 ďalších susedov, prišli o svoj domov pri Marshallovom požiari, rýchlo sa šíriacom lesnom požiari, ktorý počas posledných dní roku 2021 pohltil stovky budov a podnikov v Boulder County, Colorado. Mestá Louisville a Superior, zhruba na polceste medzi väčšími mestami Denver a Boulder, boli najviac zasiahnuté.

V dôsledku požiarov, ktoré sú najničivejšie v histórii štátu, je potvrdená smrť najmenej jednej osoby. Pôvodná príčina požiaru, ktorý sa v dôsledku silného vetra a mimoriadneho sucha rýchlo šíril, je naďalej predmetom vyšetrovania.

McLarenovci sa v súčasnosti zdržiavajú u príbuzných v meste Northglenn v Colorade. Bob hovorí, že svoj pôvodný dom postavili v roku 1992 a vychovali tam svoje štyri dcéry - sú tu "mnohé zlomené srdcia z tejto straty", povedal. 

Napriek tragédii sa rodine podarilo nájsť menšiu útechu v miestnej katolíckej farnosti, ktorá v dôsledku požiaru zriadila darcovské centrum na pomoc tým, ktorí to najviac potrebujú.

McClarenovci sú aktívnymi farníkmi v katolíckom kostole St. Louis v Louisville už takmer 40 rokov. Tina povedala, že miestna náboženská komunita im veľmi pomohla; boli takmer zahltení darmi základných potrieb, ako je oblečenie. 

A hoci sú peňažné a materiálne dary "neuveriteľné", Tina povedala, že modlitby, ktoré prijali, boli ešte znamenitejšie. Povedala, že starí priatelia, s ktorými sa už roky nerozprávali, o ktorých už roky nepočuli, k nim prišli, aby sa spýtali, ako sa majú, a aby sa za nich pomodlili.

Tina povedala, že mnohí členovia rodiny, z ktorých niektorí odpadli od katolíckej viery, sa tiež zastavili, aby ponúkli svoje modlitby. 

Trh s nehnuteľnosťami v Colorade, poháňaný rokmi vysokého dopytu, ako aj pandémiou, bol mimoriadne napätý ešte predtým, ako požiar vysídlil približne 1 000 rodín. Bob hovorí, že plánujú zostať v meste Superior, v komunite, ktorú si tak veľmi obľúbili. Rodina si medzitým hľadá dočasné bývanie.

Tina o sebe hovorí, že je od prírody dávajúca osoba, ale povedala, že byť na prijímacej strane takejto podpory od svojich blížnych Katolíkov ju viedlo k mimoriadnej pokore. 

Poznamenala tiež, že napriek hrozivej skúške a strate ich domova, lásku a spomienky spojené s ich šťastným domovom po 30 rokoch "nemožno spáliť"

Povedala tiež, že uprostred chaosu videla dielo Božích rúk.

"Nezáleží na tom, aká zlá je situácia, vždy je tu niečo dobré. Sľúbil, že z niečoho zlého, čím si prechádzaš, vzíde niečo lepšie," povedala Tina.