India

India: Katolícky kňaz čelí súdu za údajný nenávistný prejav

164
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Katolícky kňaz v Indii bude čeliť súdu za údajný nenávistný prejav počas vlaňajšieho medzináboženského stretnutia.

Otec George Ponnaiah je kňazom diecézy Kuzhithurai v južnej Indii. Obvinenia voči nemu pramenia zo stretnutia v júli 2021, ktoré bolo namierené voči pandemickým opatreniam, ktoré obmedzovali bohoslužby a výstavbu nových kostolov. 

Počas stretnutia sa Ponnaiah údajne vyjadril kriticky na adresu miestnej vlády a lídrov indickej vládnucej, pro-hinduistickej strany Bharatiya Janata. O niekoľko dní bol zatknutý a prepustený na kauciu.

Najvyšší súd v Madrase rozhodol, že Ponnaiah by sa mal postaviť pred súd za svoje vyjadrenia na stretnutí.

Kňaz obvinenia poprel a uviedol, že videá s jeho komentármi na stretnutí boli klamlivo upravené.

"Môj prejav bol upravený a koloval na sociálnych sieťach, aby ukázal, ako zraňujem city hinduistických bratov a sestier," povedal Ponnaiah pre spravodajstvo UCA. "Nikto z nás na pódiu nepovedal nič, čo by ublížilo náboženskému cíteniu. Ak môj prejav niekomu ublížil, z celého srdca sa ospravedlňujem."

Prenasledovanie kresťanov v Indii je na vzostupe. Nedávna správa uvádza, že kresťania v Indii boli za prvých deväť mesiacov roku 2021 terčom 305 násilných incidentov.

Len nedávno indické ministerstvo vnútra dočasne pozastavilo oprávnenosť Misionárok milosrdenstva prijímať zahraničné dary.

India, druhá najľudnatejšia krajina sveta po Číne, je na 10. mieste v zozname krajín, kde najviac prenasledujú kresťanov. Tento rebríček zostavuje skupina Open Doors. 

Americká komisia pre medzinárodnú náboženskú slobodu (USCIRF) opisuje situáciu v Indii ako "obzvlášť alarmujúcu" z pohľadu náboženskej slobody. Toto hodnotenie získala krajina po prvý raz za viac ako desať rokov.

"Vláda vedená stranou Bharatiya Janata podporovala hinduistickú nacionalistickú politiku, ktorá vyústila do systematického, pokračujúceho a ohavného porušovania náboženskej slobody," uvádza sa v hodnotení komisie z roku 2021.