Robinson

USA: Senát potvrdil radikálnu lesbickú sudkyňu menovanú Bidenom na vrchný federálny súd

164
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Americký senát potvrdil krajne ľavicovú, otvorene lesbickú sudkyňu menovanú Joe Bidenom na vrchný federálny súd. Senátori rozhodli v prospech sudkyne napriek jej účasti v právnom spore, v ktorom bola katolícka rodina žalovaná pre jej pro-life presvedčenie. 

Senát v pondelok v pomere hlasov 51 ku 45 schválil potvrdenie Beth Robinsonovej, sudkyne Najvyššieho súdu vo Vermonte, na Odvolací súd USA pre Druhý obvod. 

V prospech sudkyne hlasovali dve republikánky, Lisa Murkowski z Aljašky a Susan Collinsová z Maine. Senátorka Lindsey Grahamová z Južnej Karolíny sa pridala k dvom kolegyniam, keď podporila nomináciu lesbickej sudkyne začiatkom tohto roka, ale v pondelok hlasovala proti jej potvrdeniu.

Robinsonová je Bidenovým tretím nominantom na Súd druhého obvodu schválený Senátom za menej ako šesť mesiacov. Jej potvrdením sa na súde obrátila situácia a momentálne tam sedí 7 demokraticky nominovaných sudcov oproti 6 republikánskym. 

Liberálne, Sorosom-podporované aktivistické skupiny uvítali potvrdenie Robinsonovej, prvej lesbickej sudkyne na federálnom obvodnom súde, a rýchle dosadenie Bidenových súdnych nominantov.

"Laserové zameranie prezidenta Bidena na rýchlu nomináciu vysokokvalifikovaných, odborne rôznorodých sudcov sa vypláca na všetkých dôležitých odvolacích súdoch," povedal Chris Kang, hlavný poradca organizácie Demand Justice. 

Robinsonová je známa svojím LGBT aktivizmom, ktorý pomohol presadiť legalizáciu "manželstiev" osôb rovnakého pohlavia vo Vermonte. V roku 1999 zastupovala skupinu homosexuálov vo veľkom prípade Baker v. Vermont, ktorý vyústil do vermontského zákona o občianskych zväzkoch v roku 2000.

Neskôr obhajovala legislatívu z roku 2009, ktorá legalizovala homosexuálne "manželstvá" v štáte, pričom viedla pro-LGBT skupinu Vermont Freedom to Marry. Robinsonová bola menovaná na Vermontský najvyšší súd v roku 2011 demokratickým guvernérom Petrom Shumlinom po tom, čo podporila Shumlinovu kandidatúru a pracovala ako jeho hlavná poradkyňa. 

Robinsonovej útok na "nezávideniahodné" pro-life presvedčenie

Robinsonovú počas septembrového vypočutia republikánski senátori obzvlášť grilovali za jej účasť v súdnom spore, v ktorom bola žalovaná rodina pro-life katolíckych tlačiarov.

Začiatkom 90-tych rokov Robinsonová zastupovala ženu z Vermontu, ktorá zažalovala tlačiareň za odmietnutie vyrobiť členské karty pre pro-potratovú skupinu Vermont Catholics for Free Choice (Vermontskí katolíci za slobodnú voľbu). Vlastnící obchodu, oddaní Katolíci, objednávku odmietli, keď vyjadrili presvedčenie, že Katolíci nesmú podporovať potraty, ktoré Katolícka cirkev vždy odsudzovala ako vraždu. Robinsonovej klientka Linda Paquetteová zažalovala rodinu Bakerovcov a tvrdila, že ju nezákonne diskriminovali na základe jej "kréda"

Republikánsky senátor Ted Cruz z Texasu poukázal na to, že Robinsonová očiernila verné katolícke názory rodiny Bakerovcov ako "nezávideniahodné""škodlivé" v stanovisku na podporu svojej klientky. 

"Vo svojom vyjadrení ste použili tvrdý a dokonca poburujúci jazyk na opis náboženského presvedčenia rodiny Bakerovcov, odkazujúc na ich názory, podľa ktorých si neželali aktívne obhajovať a podporovať potraty," uviedol Cruz. 

"Vzhľadom na históriu súdnych sporov a útokov na uplatňovanie náboženskej slobody, ako môže mať účastník konania v Druhom obvode istotu, že ako sudca budete skutočne postupovať podľa zákona a najmä dodržiavať ochranu náboženskej slobody v ústave?" spýtal sa Cruz. 

Robinsonová odpovedala: "Ak by fakty ukázali, že Bakerovci odmietli vytlačiť štítky skôr pre ich odpor k potratom než pre presvedčenie, že jej chápanie katolíckej viery bolo nesprávne, potom by (Parquetteová) nemala právny nárok."

Cruz povedal: "Potom je to ešte horšie."

"Takže váš argument bol taký, že ak ich názor bol, že toto je učenie Katolíckej cirkvi, potom by ich mal súd narovnať a povedať, nie, nepotrebujete vlastné chápanie učenie Katolíckej cirkvi (a) prinútime vás povedať, že Katolícka cirkev je pro-potratová, aj keď tomu neveríte?" spýtal sa.

Republikánsky senátor Josh Hawley z Missouri podobne zatlačil na Robinsonovú a povedal jej, že má "hlboké, hlboké obavy" z jej nominácie a že ho "znepokojuje vaša skúsenosť s donucovaním jednotlivcov vyjadrovať pro-potratové stanoviská proti ich náboženskému presvedčeniu"

Vermontskí senátori však pochválili Robinsonovej potvrdenie, pričom socialistický senátor Bernie Sanders vo vyhlásení uviedol, že Robinsonová si vybudovala kariéru "na nestrannosti a spravodlivom uplatňovaní zákona", a to napriek jej prístupe k rodine Bakerovcov. 

Robinsonová je sotva jedinou krajne-ľavicovou Bidenovou nominantkou, ktorá bola v posledných dňoch dosadená na federálne súdy. Senát minulý týždeň potvrdil na Odvolací súd druhého obvodu Myrnu Pérezovú, ľavicovú aktivistku za "hlasovacie práva", ktorá je známa bojom proti zákonom o voličských preukazoch. 

Senát tiež odhlasoval v pomere 52 ku 45 potvrdenie Tany Linovej, bývalej prezidentky predstavenstva ACLU vo Washingtone, za washingtonskú federálnu sudkyňu. Senátorky Collinsová, Murkowski a Grahamová hlasovali za jej potvrdenie.