pro-abortion

Illinois, USA: Parlament schválil potraty tínedžeriek bez potreby súhlasu rodičov

169
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Mladé dievčatá v štáte Illinois budú môcť čoskoro potratiť svoje nenarodené deti - alebo ich k tomu donútia zneužívatelia - bez vedomia alebo súhlasu svojich rodičov.

Zákonodarný zbor štátu Illinois prijal radikálny pro-potratový zákon, ktorým sa ruší zákon o upovedomení rodičov. Tento zákon z roku 1995 vyžadoval, aby bol jeden rodič informovaný najmenej 48 hodín pred potratom jeho maloletej dcéry.

Miestny zastupiteľský zbor, ignorujúc masívny odpor zo strany obetí obchodovania s ľuďmi, rodičov a obyvateľov štátu, schválil zrušenie zákona v pomere 62:51. Štátny senát o tom rozhodol ešte skôr. (ABC 7 Chicago)

Server WIFR 2023 zachytil niekoľko fotografií pro-potratových poslancov, ktorí sa objímali na oslavu schválenia všeobecne nepopulárneho zákona.

Republikánski zákonodarcovia kritizovali demokratov za to, že namiesto toho, aby počúvali voličov a chránili deti, sa riadili pokynmi miliardovej potratovej lobby. Poukázali na nedávny prieskum, ktorý zistil, že 72 percent voličov v štáte Illinois podporuje zákon o upovedomení rodičov, vrátane mnohých, ktorí sa označili za pro-choice (za voľbu žien). 

Jedna pro-life poslankyňa sa rozplakala na pôde Snemovne, keď prosila demokratických zákonodarcov, aby zvážili, za čo hlasujú (WIFR). 

"Žiadam vás iba o konzistentnosť," uviedla poslankyňa Avery Bourneová. "Buďte konzistentní v hlasovaní, ktoré umožní rodičom mať základné poznanie a zapojenie sa do života ich maloletých detí. To je všetko. Akokoľvek chcete napísať veľké politické vyhlásenie o tom, čo ste urobili na podporu žien, toto hlasovanie znamená zlyhanie voči dievčatám. A je to zlyhanie voči dobrým rodičom."

Illinoiské právo zakazuje deťom mladším ako 18 rokov kupovať si lístky do lotérie, chodiť do solária, kupovať cigarety a podstupovať väčšinu ďalších lekárskych procedúr bez vedomia alebo súhlasu rodiča. Potrat je teraz výnimkou.

Zatiaľ čo demokrati a pro-potratové skupiny tvrdia, že toto zrušenie pomôže dievčatám, ktoré sa stali obeťami domáceho násilia, republikánski zákonodarcovia a pro-life zástancovia tvrdia, že opak je pravdou. Zákon o upovedomení rodičov umožňuje mladým dievčatám v prípade zneužívania požiadať o povolenie skôr sudcu než rodiča. Pro-life lídri uviedli, že jeho zrušenie umožní násilníkom a obchodníkom s ľudským mäsom lepšie tajiť ich zneužívanie pred rodičmi dievčat.

V správe sa ďalej píše: 

Republikán Chris Bos uviedol, že na vlastné oči videl, ako upovedomenie rodičov zachraňuje životy. Spomínaný republikán bojuje proti obchodovaniu s bielym mäsom. Požiadal kolegov-poslancov, aby stáli pri obetiach a nevystavovali ich riziku.

"Ak to prejde, umožníte tým, ktorí viktimizujú a zneužívajú deti nielen tu v Illinois, ale v celých Spojených štátoch, aby svoje obete odprevadili na kliniku, prinútili ich k potratu, skryli dôkazy o svojom zločine a pokračovali v kolobehu násilia. Neposilňujte ďalej postavenie týchto kupliarov, priekupníkov, ktorí znásilňujú, sexuálne zneužívajú a vykorisťujú tieto deti pre svoje osobné a sebecké zisky," uviedol Bos. 

Advokátka Brook Bellowová, ktorá bola zneužitá ako mladé dievča, tiež naliehala na zákonodarcov, aby zachovali zákon. Zároveň uviedla, že mohla byť zachránená skôr, ak by v štáte existoval zákon o upovedomení rodičov, keď ju násilníci vzali na potrat.

Silný odpor prišiel aj zo strany obyvateľov Illinois. Stanica NBC 5 Chicago informuje, že voliči túto jeseň predložili takmer 50 000 oznámení o nesúhlase s legislatívou a požadovali, aby ich politici zachovali zákon o upovedomení rodičov.

Očakáva sa však, že J.B. Pritzker, pro-potratový demokrat, podpíše tento zákon. Účinnosť by mal nadobudnúť 1. júna 2022.

Spoločnosť pre plánované rodičovstvo Illinois a organizácia American Civil Liberties Union oslavovali po hlasovaní a uviedli, že zrušenie je o dôvere v mladých ľudí, že si "vyberú" to, čo je pre nich najlepšie. 

"Sme hrdí na našich zvolených bojovníkov, poslankyňu Annu Mollerovú a senátora Elgie Simsa, ktorí ocenili desaťročia výskumu a skúseností, ktoré dokazujú, ako zákony o nevyhnutnej účasti rodičov poškodzujú mladých ľudí a neslúžia žiadnemu platnému účelu," povedala Jennifer Welchová z miestnej Spoločnosti pre plánované rodičovstvo. 

Katolícka konferencia Illinois však vyjadrila poľutovanie nad činmi zákonodarcov a nad ničivým vplyvom, ktorý to bude mať na deti a rodiny.

"Zrušenie tohto zákona odporuje verejnej podpore a je v rozpore s právnym a morálnym právom rodičov starať sa o svoje deti," uviedla konferencia vo vyhlásení. "Dnešné hlasovanie je a bude tragédiou pre mnohé rodiny, mladé dievčatá a toľko nenarodených detí. Modlíme sa za deň, kedy si budeme vážiť každý ľudský život od počatia až po prirodzenú smrť."

Zákony o upovedomení rodičov chránia deti pred nátlakom a zneužívaním a zaisťujú, že dospelí sú zapojení do dôležitých, nezvratných a život-ohrozujúcich rozhodnutí týkajúcich sa ich dieťaťa a vnúčat. Chránia tiež mladé obete sexuálneho zneužívania, ktoré môže ich násilník donútiť k potratu. Výskum ukazuje, že tieto zákony pomáhajú zachrániť nenarodené deti pred potratmi.

V súčasnosti 37 štátov vyžaduje účasť rodičov (súhlas alebo oznámenie) predtým, ako maloletá podstúpi interrupciu. Gallup prieskum z roku 2011 ukázal, že 71 percent Američanov uprednostňuje zákony vyžadujúce účasť rodičov na rozhodnutí maloletej o potrate.