Arcibiskup

Arcibiskup Cordileone nastoľuje tému exkomunikácie pre obhajcov potratov

253
Milko Kostovič
Kultúra života

Sanfranciský arcibiskup Salvatore J. Cordileone označuje potraty za "najnaliehavejšiu výzvu v oblasti ľudských práv našej doby". Na príklade exkomunikácie prominentných katolíckych podporovateľov segregácie na začiatku 60. rokov poukazuje na možnú legitímnu reakciu na katolíckych politikov, ktorí podporujú "veľké morálne zlo"

Hlavný predstaviteľ sanfranciskej arcidiecézy sa v komentári pre Washington Post postavil proti nedávnym vyhláseniam katolíckych politikov, ktorí odsúdili nový texaský zákon zakazujúci potraty po šiestich týždňoch tehotenstva.

V komentári nie sú uvedené mená žiadnych politikov a nespomína sa ani obhajoba exkomunikácie pre konkrétnych pro-potratových politikov. Prezident Joseph Biden a predsedníčka snemovne Nancy Pelosiová, ktorí žijú v sanfranciskej arcidiecéze, patria medzi katolíckych politických lídrov, ktorí sa ostro postavili proti texaskému zákonu.

Arcibiskup Cordileone poukazuje v komentári na podobnosti medzi súčasnou potratovou politikou a inštitucionálnou rasovou diskrimináciou, ktorá v USA existovala v polovici 20. storočia.

Arcibiskup konkrétne uviedol príklad arcibiskupa Josepha Rummela, otvoreného lídra za ľudské práva, ktorý viedol Arcidiecézu New Orleans v rokoch 1935 až 1964.

"Rummel neuhol. Na rozdiel od viacerých biskupov v histórii tejto krajiny neuprednostnil mienku farníkov a verejnú mienku pred presadzovaním rasovej spravodlivosti. Namiesto toho začal dlhú, trpezlivú kampaň morálneho presvedčovania s cieľom zmeniť názory prosegregačných bielych Katolíkov," uviedol arcibiskup Cordileone.

Kampaň arcibiskupa Rummela zahŕňala prijatie dvoch čiernych študentov do seminára Notre Dame v New Orleans v roku 1948. O tri roky neskôr nariadil odstránenie nápisov "farební" a "bieli" z katolíckych kostolov vo svojej arcidiecéze. V roku 1953 nariadil ukončenie segregácie v arcidiecéze a v roku 1962 formálne integroval katolícke školy v New Orleans.

"Mnohí bieli Katolíci boli rozrušení z tohto narušenia dlhodobo zakoreneného segregačného status quo," napísal arcibiskup Cordileone. 

"Zinscenovali protesty a bojkoty. Rummel trpezlivo zasielal listy s výzvou na obrátenie srdca, no zároveň bol ochotný vyhrážať sa odporcom desegregácie exkomunikáciou.

"16. apríla 1962 exkomunikoval bývalého sudcu, známeho spisovateľa a organizátora segregačnej komunity. Spisovateľ aj organizátor učinili pokánie a zomreli ako Katolíci s dobrou povesťou."

"Bola to chyba? Bolo to zneužívanie Eucharistie?," položil si rečnícku otázku arcibiskup Cordileone v komentári. "Nie. Rummel si uvedomil, že verejná obhajoba rasizmu zo strany prominentných a vysokopostavených osôb bola škandalózna: porušovala sa tým základná katolícka náuka a základné zásady spravodlivosti. Zároveň to viedlo ostatných k hriechu."

Arcibiskup Cordileone poznamenal, že štát Texas poskytuje 100 miliónov dolárov na financovanie tehotenských centier, adopčných agentúr a materských domov. Zároveň poskytuje matkám, ktoré si chcú nechať svoje deti, bezplatné poradenstvo, pomoc s rodičovstvom, plienky, návody a školenia do zamestnania.

"Nemôžete byť dobrý Katolík a podporovať rozšírenie vládou schváleného práva na zabíjanie nevinných ľudských bytostí. Odpoveďou na krízové tehotenstvo nie je násilie, ale láska pre matku i dieťa," napísal arcibiskup. 

"To je sotva vhodné, aby to povedal farár. V každom prípade reakcia katolíckych politických lídrov na situáciu v Texase zdôrazňuje, že je potrebné, aby sme to vyslovovali ešte hlasnejšie."