Harvard

Nový hlavný kaplán Harvardskej univerzity neverí v Boha

229
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Univerzita, založená na kresťanskej viere, zišla zo správnej cesty, odklonila sa od svojich hodnôt a stala sa obrazom tzv. ´nones´ kultúry (pojem, ktorý sa v USA niekedy používa pre ľudí bez akejkoľvek náboženskej príslušnosti; pozn. prekl.).   

Píše sa rok 2021 a možné je prakticky všetko. Muž môže byť ženou. Žena môže byť mužom. Muž môže otehotnieť. Rodov máme na mraky a identifikovať sa môžete ako ktokoľvek alebo čokoľvek; transrasový trend už číha za rohomDefinovanie skutočnosti je dnes už také menlivé a prispôsobiteľné, že z nového hlavného kaplána Harvardskej univerzity, Grega Epsteina, je ateista a autor knihy Good Without God (Dobro bez Boha). Stojí za zmienku, že Harvardskú univerzitu založil v roku 1636 John Harvard, puritánsky duchovný. Rovnako ako ostatné elitné inštitúcie, bola pevne zakorenená v kresťanskej viere. Teraz však nie je zakorenená absolútne v ničom. Greg Epstein bol fakticky jednomyseľne zvolený na svoju novú pozíciu hlavného kaplána, ktorý predsedá organizácii kaplánov pre celú univerzitu.

Epstein bol pochopiteľne nadšený a na twitteri povedal: "Ďakujem humanistickým inštitúciam, ktoré ma na mojej ceste inšpirujú. Nebyť vás, nebol by som tu; pre mnohých z nás znamenáte tak veľa. Vďaka vám, humanistickí spojenci v US politike, vy ste moje pravé náboženstvo. Vďaka vám, medzináboženské skupiny, ktoré statočne vytvárate precedens vrúcneho partnerstva s humanistami, ako som aj ja." Áno, čítate správne - nový harvardský hlavný kaplán hovorí, že US politici sú jeho "pravým náboženstvom" - oni, alebo Yankees. Každý musí niečo uctievať, niečomu sa klaňať. Epstein sa rozhodol pre čosi bežné, všeobecné, avšak absolútne nevhodné pre poslanie, ktoré má plniť, pre svoju životnú rolu. Má totiž viesť 40 kaplánov širokej škály náboženského zázemia, vrátane židovstva, hindu, budhizmu a kresťanstva. Epstein, ktorý neverí ani v jednu z týchto tradícií a celkove odmieta existenciu Boha, sa tiež vyjadril, že on je rabbi "v rámci Spoločnosti pre humanistické židovstvo", nech už to znamená čokoľvek.

Greg Epstein však, žiaľbohu, reprezentuje čoraz väčšiu časť americkej verejnosti - tú, čo neverí v Boha a odmieta židovsko-kresťanské hodnoty, ktorá sa však pridŕža nejasnej spirituality konzumného štýlu, ktorá im dovoľuje prilipnúť k akejsi atrape transcendentnosti, zatiaľ čo v reále žijú ako pohania. Sociológ Christian Smith to nazýva ´moralistický terapeutický deizmus´ a tento pojem sa veľmi rýchlo stáva určujúcim svetonázorom nadchádzajúcej generácie. Je však zaujímavé, že hoci sa čoraz viac Američanov identifikuje ako ´nones´ (nepatria k žiadnemu náboženstvu), ani jeden z nich sa nepokladá za menej zbožného. Podobne ako Epstein sa pokúšajú pozliepať dokopy viacero nesúvisiacich názorov, ktorými len klamú sami seba v presvedčení, že práve tá "ich pravda" je "Pravdou" vo všetkom podstatnom. Vo svete amerických ´nones´ od nich totiž Boh nič nepožaduje; naopak, oni majú požiadavky na Boha, ktorého si vytvárajú podľa vlastných predstáv.

Už len slovné spojenie ateistický kaplán je absurdnou fraškou samou o sebe, no znovu pripomínam, že takto vyzerá prevažná väčšina života Američanov. Tehotný muž. Svalnaté, bradaté ženy. Rozsekané a naporcované bábätká ako výsledok "reprodukčnej zdravotnej starostlivosti". Sebaklam, podvod a bludy určujú hlavný myšlienkový prúd spoločnosti. Aj obraz bezbožného kaplána sa preto jedinečne hodí ako znak tohto historického okamihu. Klameme sami seba vo všetkom a preto je v podstate normálne, že chceme kaplánov, ktorí nám tiež klamú. Pripomína mi to Alana Blooma, ktorý raz povedal: "Odmietať možnosť poznania dobra a zla znamená potláčať pravú otvorenosť a úprimnosť. Títo sociológovia, ktorí vám len povrchne hovoria o posvätných veciach, sú ako človek, ktorý nechá starého bezzubého cirkusového leva strážiť dom, aby ho chránil pred nebezpečenstvom, číhajúcim naň z okolitej džungle."