vaccine

Pro-life študentky žalujú univerzitu, ktorá sa im snaží nanútiť očkovanie

126
Milko Kostovič
Kultúra života

Pro-life študentky žalujú Univerzitu Západného Michiganu, ktorá prikazuje všetkým vysokoškolským športovcom dať sa zaočkovať proti COVID-19. 

Štyri futbalistky obvinili univerzitu v Kalamazoo z porušenia ich práv Prvého dodatku, keď odmietla rešpektovať ich kresťanské presvedčenie o vakcínach, uvádza agentúra AP

Jedna študentka hovorí, že je Katolíčka a pro-life, a nemala by byť nútená nechať sa zaočkovať "potratom-skazenou" vakcínou. 

Univerzita Západného Michiganu nedávno vydala nariadenie, ktoré vyžaduje, aby boli všetci vysokoškolskí športovci, tréneri a ďalší ľudia zapojení do športu na akademickej pôde očkovaní proti COVID-19. Kto odmietne, nesmie sa športov zúčastniť . 

Kresťanské študentky Emily Dahl, Hannah Redoute, Bailey Korhorn a Morgan Otteson hovoria, že univerzita im odmietla udeliť náboženskú výnimku, uvádza agentúra AP. Všetky štyri študentky majú športové štipendiá a dve sú kapitánkami tímov. 

"Študentky dostali príležitosť požiadať o náboženskú príležitosť 24. augusta 2021 a svoje žiadosti okamžite podali. Univerzita odmietla všetky žiadosti," uvádza právne centrum, ktoré zastupuje študentky. 

Právnici študentiek uvádzajú, že všetky súhlasili s používaním masiek a pravidelným testovaním, ale univerzita s tým stále nesúhlasila. Právnici poznamenali, že univerzita neuložila požiadavku na očkovanie žiadnym iným študentom.

"Univerzita by mala uznať a podporovať úprimné náboženské presvedčenie a osobné medicínske rozhodnutia našich klientok," uvádza David A. Kallman z právneho centra. "Veda a dáta nepodporujú toto konanie ani zaobchádzanie s neočkovanými ako s občanmi druhej kategórie."

Univerzita vo vyhlásení uviedla, že vydala toto nariadenie, aby zabránila "významnému riziku" šírenia COVID-19 v areáli univerzity. 

"Zákaz neočkovaným členom tímov zapojiť sa do tréningov a súťaží je jediným účinným spôsobom, ako dosiahnuť tento spoločný záujem," uvádza sa v stanovisku. 

Naprieč celou krajinou sú podávané žaloby voči povinnému očkovaniu. Niektoré tieto žaloby podávajú pro-life jednotlivci, ktorí nemôžu s čistým svedomím prijať očkovaciu látku, ktorá bola vyvinutá a/alebo testovaná s bunkovými líniami vytvorenými z potratených detí.

Názory na etickosť nových vakcín proti COVID-19 sa líšia aj medzi mnohými kresťanmi a pro-life zástancami. 

Vatikán nedávno vydal vyhlásenie, v ktorom deklaruje, že je morálne prijateľné pre Katolíkov prijať vakcíny, aj keď používajú bunkové línie vytvorené z potratených detí, pretože tieto vakcíny môžu zachrániť život. Iní katolícki a pro-life lídri však argumentujú, že akékoľvek spojenie medzi vakcínami a zabíjaním nenarodených detí pri potratoch je nemorálne.

Žiadna z vakcín neobsahuje bunky potratených detí, ale všetky majú spojitosť s potratom, niektoré viac ako ostatné.

Spoločnosti Johnson & Johnson a AstraZeneca použili pri vývoji a testovaní svojich vakcín bunkové línie vytvorené z detí, ktoré boli pred desaťročiami potratené. Tieto bunkové línie sú klony buniek potratených detí.

Spojenia medzi potratom a vakcínami Moderna a Pfizer sú oveľa obmedzenejšie a bunkové línie vytvorené z potratených detí sa používajú iba pri testovaní týchto produktov.

Inštitút Charlotte Lozier eviduje zoznam vakcín s informáciou, či boli na testovanie a/alebo výrobu použité bunkové línie vytvorené z potratených detí. Nájdete ho tu.