Kostol

Vandali ukradli kríž z oltára katolíckeho kostola vo Svätej zemi

290
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Vandali ukradli kríž z katolíckeho kostola vo Svätej zemi postaveného na mieste, kde podľa tradície Ježiš vykonal zázrak rozmnoženia piatich chlebov a dvoch rýb, aby nasýtil 5 000 ľudí. 

Izraelská polícia vyšetruje krádež asi 15 cm železného kríža z Kostola rozmnoženia chleba a rýb v oblasti Tabgha, informovala agentúra AFP 21. augusta.

Kríž bol súčasťou vonkajšieho oltára vyrobeného zo sopečnej čadičovej skaly, ktorý sa používal pri katolíckych omšiach slúžených pri brehu Galilejského mora, kde sa kostol nachádza.

Georg Röwekamp, zástupca Nemeckého spolku Svätej zeme (DVHL), ktorý vlastní cirkevný majetok, označil krádež za "proti-kresťanský" čin. 

"Ráno 19. augusta sme zistili, že kovaný oltárny kríž bol násilím odlomený a odcudzený," povedal Röwekamp pre redakciu CNA 23. augusta. 

"Keďže si to vyžaduje veľkú fyzickú silu, muselo ísť o úmyselný čin." 

Röwekamp má podozrenie, že vandali prišli na miesto loďou, pretože miesto, kde došlo ku krádeži, nebolo v tom čase prístupné verejnosti.

"Veľmi nás mrzí tento incident a zároveň znepokojuje - prinajmenšom po podpaľačskom útoku z roku 2015, keď sa tiež jednalo o vlámanie." 

Nejde o prvý akt vandalizmu voči Kostolu rozmnoženia chleba a rýb za posledné roky. 

V júni 2015 podpaľač zapálil cirkevný majetok a ťažko poškodil vchod do kostola, susediaci benediktínsky kláštor a pútnický úrad. Útočník zanechal na tomto mieste graffiti v hebrejčine: "všetky modly budú zničené"

V dôsledku útoku museli hospitalizovať jedného mnícha a zamestnanca kostola, ktorí boli ošetrení kvôli vdýchnutiu dymu. Škoda pri požiari bola vyčíslená na 1 milión dolárov. Izraelská vláda prispela na opravy takmer 400 000 dolárov. 

Za tento útok a priťažujúce okolnosti bol v decembri 2017 odsúdený 23-ročný izraelský extrémista. 

Kresťania, podľa vlastných slov, boli v posledných rokoch terčom niektorých skupín izraelských osadníkov v tradične kresťanských oblastiach a útoky na kresťanov boli zdokumentované aj v Jeruzaleme. Väčšinu kresťanov v Izraeli tvoria Arabi.

Jeruzalemský kostol Usnutia Panny Márie bol za posledné roky niekoľkokrát poškodený, vrátane protikresťanských graffiti v hebrejčine. V roku 2014 sa jeden útočník pokúsil opátstvo podpáliť.

V roku 2020 došlo k pokusu o podpaľačstvo v Bazilike Agónie, ktorá sa nachádza na Olivovej hore v Jeruzaleme v blízkosti Getsemanskej záhrady. V kostole sa nachádza časť skaly, kde sa Kristus modlil noc pred ukrižovaním.

Oheň sa rýchlo podarilo uhasiť po tom, ako 49-ročný židovský muž vylial v kostole horľavú kvapalinu a zapálil oheň, ktorý poškodil byzantskú mozaiku.

V septembri 2017 vandali rozbili vitráže a zničili sochu Márie v Kostole sv. Štefana v saleziánskom kláštore Beit Jamal, 40 kilometrov západne od Jeruzalema.

Súčasný Kostol rozmnoženia chlebov a rýb bol postavený v 20. storočí, hoci prvý kostol na tomto mieste bol postavený najneskôr v polovici štvrtého storočia. V súčasnom kostole sa nachádzajú mozaikové podlahy z piateho storočia, ktoré neboli pri podpaľačstve zničené.

Benediktínsky kláštor pričlenený ku kostolu bol založený v 20. storočí. Súčasná budova bola otvorená v roku 2012 vrátane súkromného oratória pre mníchov, ktoré bolo financované z podpory z pastoračnej charity organizácie Cirkev v núdzi. 

Kostol rozmnoženia chlebov a rýb navštívil počas svojej apoštolskej cesty do Svätej zeme v roku 2000 svätý Ján Pavol II.

"Radi by sme zdôraznili, že v súčasnosti navštevuje kostol a náš penzión mnoho izraelských hostí, čo nás veľmi teší. Všetci oceňujú osobitnú atmosféru miesta a mnohí už vyjadrili odpor voči takýmto činom," uviedol Röwekamp.