Taliban

Bojovníci Talibanu údajne chodia od domu k domu a hľadávajú kresťanov, aby ich zabili

382
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Kresťania v Afganistane utekajú do hôr v situácií, keď militanti Talibanu údajne chodia od domu k domu a hľadajú veriacich, aby ich zabili.

Je to len začiatok toho, čo mnohí očakávajú ako brutálnu, teroristickú vládu Talibanu. Radikálni islamistickí militanti sa v posledných týždňoch znepokojivým tempom prehnali Afganistanom, keď sa z krajiny sťahovali americké jednotky. Za tento krátky čas sa im podarilo nájsť si nepriateľov pre svoju vec. 

V oficiálnom vyhlásení vydanom tento týždeň vedúci predstavitelia podzemnej afganskej cirkvi odkázali misijnej skupine Frontier Alliance International, že kresťania sú terčom popráv: 

Taliban má zoznam známych kresťanov, ktorých chcú prenasledovať a zabiť. Americké veľvyslanectvo je nefunkčné a pre veriacich už neexistuje bezpečné útočisko. Všetky hranice so susednými krajinami sú uzavreté a všetky lety boli zastavené, s výnimkou súkromných lietadiel. Ľudia utekajú do hôr a hľadajú azyl. Výlučne sa spoliehajú na Boha, ktorý je jediný, kto ich dokáže ochrániť. 

Taliban chodí od domu k domu a unáša ženy a deti. Ľudia musia označiť svoj dom písmenom "X", ak majú dievča staršie ako 12 rokov, aby si ho mohol zobrať Taliban. Ak nájdu mladé dievča a dom nebude označený, popravia celú rodinu. Ak sa nájde vydatá žena vo veku 25 rokov alebo staršia, Taliban okamžite zabije jej manžela, urobí si s ňou čo chce a potom ju predá ako sexuálnu otrokyňu.

Manželia a otcovia dali svojim ženám a dcéram zbrane a povedali im, že keď príde Taliban, môžu sa rozhodnúť, či ich zabijú alebo zabijú seba - je to ta nich. 

Jeden anonymný afganský kresťanský vodca tento týždeň pre spravodajstvo CBN uviedol, že verejné naliehanie Talibanu, že nový režim bude inkluzívny a tolerantný, je sprostým klamstvom. Ich túžbou má byť vykoreniť kresťanov z populácie. 

"Bojíme sa, že nás odstránia. Taliban sa chystá zlikvidovať kresťanské obyvateľstvo Afganistanu," povedal. 

Vodca uviedol, že už stratil kontakt s inými veriacimi v rôznych mestách a obáva sa, že prenasledovanie sa len začalo.

Dodal, že v niektorých prípadoch sú kresťania vo svojich komunitách známi a sú jasným terčom pre hnutie Taliban, ktoré je podľa neho "známe vykonávaním" trestu smrti. 

Ostatní sa skrývajú, ale to nezabránilo Talibanu v pátraní po ich identite. Bojovníci Talibanu údajne prezerali telefóny ľudí, aby zistili, či sa nezaujímajú o Bibliu. 

"Počúvame od spoľahlivých zdrojov, že Taliban si od ľudí pýta telefóny, a ak vo vašom zariadení nájdu stiahnutú Bibliu, okamžite vás zabijú," hovorí Dr. Rex Rogers, prezident kresťanskej televízie SAT-7 na Blízkom východe. 

"Teraz je pre Afgancov neuveriteľne nebezpečné mať v telefónoch čokoľvek kresťanské. Taliban má všade špiónov a informátorov," dodal. 

Podľa organizácie Open Doors USA je Afganistan druhým najnebezpečnejším miestom pre kresťanov na svete.

Bez ohľadu na prenasledovanie sa za posledných 20 rokov americkej vojenskej okupácie údajne stalo Ježišovými nasledovníkmi niekoľko tisíc Afgancov. V dnešnej situácií, keď sily Talibanu prepadávajú mestá a domy, sa však akákoľvek úroveň ich bezpečnosti zdá byť minulosťou. 

Kresťania po celom svete sa teraz spájajú v modlitbe za svojich afganských bratov a sestry.