Junípero Serra

Kalifornia ´zrušila´ svätca, ktorý ju pomáhal zakladať

336
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Prázdne miesto, na ktorom stávala socha sv. Junipera Serru v meste Ventura, vytvorilo priam hmatateľné vákuum. Chodievam s rodinou do kalifornského pobrežného mesta Ventura už od roku 2001 a teraz zisťujeme, že sa v ňom čosi očividne zmenilo. Niečo doslova a do písmena zmizlo. Už tam viac nie je. Ide o sv. Junipera Serru. Z historického centra mesta totiž odstránili jeho sochu. Z povrchu zeme ju vygumovala zberba ´likvidačnej´ kultúry. 

Minulý rok som písal o svojich zážitkoch so sv. Juniperom a mestom Ventura. Prvý raz som sa s ním stretol v roku 2001, keď ešte ani on nebol svätý a ani ja katolík. S rodinou (vtedy sme boli ešte len štyria) som sa v lete každý deň prechádzal okolo mohutnej bronzovej sochy Serru, ktorá stála pred radnicou Ventury. Prenajali sme si dom medzi Simi Valley a Santa Barbarou; Ventura sa ako plážové mestečko nachádzala medzi nimi. Čakali sme v ňom kaviarne, reštaurácie, kníhkupectvá a pláže, nie však Junipera Serru. Pochádzam z Pennsylvánie, poznal som plážové mestečká na východnom pobreží a nebol som katolík. Nevedel som nič o otcovi Juniperovi Serrovi, apoštolovi Kalifornie; o tomto španielskom františkánovi z 18. storočia, ktorý založil tento obrovský štát, evanjelizoval jeho rozsiahle územia a priniesol tam kresťanstvo. Práve vďaka nemu sa mnoho miest v tejto oblasti volá podľa svätcov. Toto je naša história - či už lepšia alebo horšia a my ju nemôžeme, a ani nemáme vymazať.  

Otec Serra sa pripojil k zástupu svätých po svojej kanonizácii, ktorú počas návštevy USA v roku 2015 uskutočnil Svätý Otec. Pri tejto príležitosti povedal: "Junipero Serra opustil svoju rodnú zem a svoj spôsob života, tešil sa do novej krajiny, na stretnutie s jej obyvateľmi, od ktorých sa aj niečomu naučil, aj si vážil určité ich zvyky a spôsob ich života." Na rozdiel od mnohých osadníkov, ktorí s pôvodnými obyvateľmi Ameriky zle zaobchádzali, otec Serra, ako ho vyzdvihol pápež, "sa usiloval brániť dôstojnosť domorodej komunity a brániť ju pred tými, čo ju zneužívali a zle s ňou zaobchádzali". Arcibiskup José Gomez z Los Angeles s pohnutím prehlásil, že "prvý hispánsky pápež prichádza do Ameriky, aby nám dal prvého hispánskeho svätého". Potvrdil aj slová pápeža Františka, že otec Serra preukazoval "hlbokú lásku voči domorodému obyvateľstvu, ktoré prišiel evanjelizovať". Abp. Gomez podčiarkuje tento zvláštny aspekt františkánskych misií - "vo svojich prosbách a výzvach hovoril naozaj pozoruhodné veci o ľudskej dôstojnosti, ľudských právach a o milosti Božej".

Tento názor na sv. Junipera však, žiaľbohu, nezdieľajú tí, čo vyučujú na našich moderných univerzitách a pracujú v sociálnych médiách. Františkánskeho svätca a spoluzakladateľa Kalifornie totiž kolektívne odsudzujú ako genocídneho rasistu, "bieleho" európskeho kolonizátora a otrokára, ktorého muži a misie si podrobili domorodé kmene, ktoré potom drancovali, plienili, dávali do okov a znásilňovali. Útočníci podľahli týmto zlomyseľným výmyslom a svojej túžbe fyzicky strhnúť sochu svätého, kde sa len dá. Preto sa tieto sochy od minulého leta po celej Kalifornii sledujú. Stali sa totiž terčom luzy, ktorá chodí po kalifornskom pobreží od jednej misijnej stanice k druhej, a poškodzuje, znesväcuje, sprejuje, strháva a celkove ničí sochy tohto svätca. Asi pol hodinu na sever, v Santa Barbare, posprejovali červenou farbou a odrezali hlavu soche sv. Junipera, ktorá stála pri krásnom misijnom kostolíku. Človek by povedal, že odrezať hlavu bronzovej soche je riadna práca. Tí, čo nenávidia Serru, sú však veľmi húževnatí a oddaní; doslova až bažia po hlave svätca. Vo Venture bola situácia už taká zlá, že miestne úrady sa napokon rozhodli sochu dočasne odstrániť, aby predišli jej zničeniu a tomu, aby sa pri jej strhávaní niekto nezranil.

Niekto sa môže čudovať, že prečo úrady nezatknú človeka, čo takto poškodzuje verejný majetok. Som presvedčený, že keby som zobral plechovku a posprejoval nejakú mestskú budovu, okamžite by ma zadržali, pokutovali a uväznili, keby som s tým odmietol prestať. Protizákonné strhávanie masívneho monumentu je však, ako vidíme, v modernej Amerike skutok, ktorý netreba zastaviť! Luza teda dostala čo chcela; zvíťazila. Ďalšou mojou srdcovou záležitosťou je malá kaplnka v centrálnej Kalifornii, no nepoviem jej meno, aby ho luza nezverejnila na twitteri a aby sa pred ňou nezhromaždili všetci s mobilmi a fakľami. Nezverejním jej meno, aby som ju chránil; ktovie, kto by sa tam dovalil s reťazami... V kaplnke bola svojho času vystavená kosť sv. Junipera ako relikvia - bola uložená v dlážke pri vchode. Ukázal mi ju pred 20 rokmi môj hostiteľ, ktorý mi zároveň vysvetlil všetko o svätcovi. Podotkol však, že "ešte" nie je svätý. Ako františkán k nemu choval veľkú úctu a práve on zaťahal za tie správne nitky, aby získal jeho relikviu.

Tesne pred návštevou kaplnky v auguste 2021 ma informovali o mladej dievčine z rodiny, ktorá potrebuje zázrak. Pravý čas pre relikviu sv. Junipera! No nemali sme šťastie; keď sme prišli ku kaplnke, kosť bola z dlážky už preč. Vyzeralo to, akoby bola odstránená z bezpečnostných dôvodov; no nielen ona, ale celá kaplnka. "Kultúrni revolucionári" zrejme nabehli s mlatmi a krompáčmi dnu, rozdrvili relikviu a nadšene ju rozsypali nad kaňonom.

Všetko pochopiteľne iba v mene tolerantnosti!

To je teda Amerika 2021 - lepšie povedané Kalifornia 2021. Západné pobrežie tohto obrovského štátu je odhora až dolu posiate miestami s menami svätých - od San Francisca cez Santa Barbaru až po Venturu (sv. Bonaventura). Bez sv. Junipera Serru by nič z toho nebolo a len málo Kalifornčanov by sa o tom dozvedelo. Predsa však je tento svätý kňaz očistený v celom štáte, v každej misijnej stanici, ktorú založil; v krajine, v ktorej položil základy kresťanstva, ba ktorú sám zakladal. Luza však dostala svätca; luza zvíťazila. Sv. Junipero Serra je zrušený!