Latin Mass

Latinská omša je "poklad", ktorý kňazi a laici potrebujú objaviť

313
Milko Kostovič
AltKAT

Cameron O’Hearn je režisérom zbrusu nového filmu, ktorý ukazuje krásu tradičnej latinskej omše. 

Uprostred toho, čo môžeme považovať za najväčší útok na tradičnú latinskú omšu v histórii (motu proprio Traditionis Custodies pápeža Františka) prichádza celkom nový film, ktorý ukazuje samotnú krásu liturgie, ktorá podľa Františka spôsobuje "rozdiely"

Film má názov "Omša vekov" (Mass of the Ages) a jeho dokončenie trvalo dva roky. Režisér filmu Cameron O'Hearn mi v dnešnom podcaste povedal, že chce, aby viac laikov a kňazov objavilo starú liturgiu. Zároveň odmieta tvrdenie, že by väčšina účastníkov latinskej omše spôsobovala problémy v Cirkvi. 

"Chceme, aby milióny Katolíkov, ktorí nikdy neboli na latinskej omši, to videli (film) a išli tam po prvýkrát. Chceme, aby to videli tisíce kňazov a chceli začať slúžiť latinskú omšu."

O'Hearn povedal, že keď prvýkrát začal navštevovať tento "poklad", ktorým je latinská omša, jeho duchovný život začal rásť novými spôsobmi.

O'Hearn sa rozhodol natočiť film po tom, čo agentúra Pew Research zverejnila pred niekoľkými rokmi štúdiu, podľa ktorej 70% Katolíkov neverí v skutočnú prítomnosť na omši. O'Hearn je presvedčený, že za túto stratu viery môže čiastočne Novus Ordo Missae (ktorý bol vytvorený v šesťdesiatych rokoch minulého storočia za pápeža Pavla VI.)

"Ich cieľom s liturgiou bolo dosiahnuť, aby šlo o spoločné, neohrozujúce liturgické slávenie, kde odstránia mnoho odkazov na obetovanie, zásluhy a svätých."

"Liturgia a naši kňazi nekonajú tak, ako by skutočne verili. Bez ohľadu na to, ako často to hovoríte ... ak sa tak nesprávame, (a) nevyjadrujeme to v jeho dome - mám na mysli liturgiu - potom Katolíci široko-ďaleko tomu nebudú veriť."

"Museli sme preto natočiť dokumentárny film, ktorý ľuďom ukáže krásu latinskej omše, a zároveň im čarovným spôsobom vysvetlí rozdiely medzi omšou (Novus Ordo) a latinskou omšou."

"Omša vekov" má premiéru na YouTube v pondelok 16. augusta o 2 hodine rannej. Kliknutím na nasledujúci odkaz navštívte webovú stránku filmu: www.theliturgy.org.