churches burnt in Canada

48 kresťanských kostolov v Kanade vypálených alebo zničených - prenasledovanie pokračuje

481
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Kráľovská kanadská horská polícia uviedla v tlačovom vyhlásení, že kostol St. George koptskej ortodoxnej cirkvi v pondelok, 19.7. ráno, takmer celý zhorel. Príčiny požiaru sa ešte vyšetrujú, no jeho priebeh sa stále vedie ako "podozrivý", najmä vo svetle videa, ktoré získala CTV Vancouver, na ktorom je vidno, ako sa istá žena pokúša tento kostol podpáliť o týždeň skôr. Zodpovedné úrady však nepotvrdili, že by tieto incidenty súviseli; seržantka Elenore Sturková pre Daily Caller News Foundation uviedla, že podozrivá osoba z videa zo 14. júla, popisovaná ako "žena kaukazskej rasy, vysoká cca 167 cm, zavalitej postavy a s tmavými vlasti" ešte nebola identifikovaná. Kostol navštevuje viac ako 380 rodín a slúži ako priestor pre dennú starostlivosť pre 65 detí. 

"Neodradí nás to a postavíme si ho znovu", pre the Vancouver Sun uviedol biskup koptskej ortodoxnej diecézy Mississauga pre Vancouver a Západnú Kanadu, Mina. "Načasovanie tohto požiaru ... vyvoláva mnohé otázky o tom, čo robia kompetentní, aby ochránili náš kostol, najmä v súvislosti s minulotýždňovým útokom naň. Kanadská polícia pripustila, že aj napriek vyšetrovaniu týchto zločinov, nemá štatistiku o tom, koľko kostolov už bolo celkove zničených alebo podpálených, pretože, ako povedal hovorca polície Robin Percival, "nemajú právo na zbieranie štatistických údajov o zločinoch, ktoré sa odohrali v iných policajných departmentoch". Od okamihu, keď sa objavili neoznačené hroby pri verejných školách pre domorodé deti, už bolo v Kanade zničených, poškodených, znesvätených a podpálených minimálne 48 kostolov. Médiá kritizujú Kanadu, že ukrýva "vyhladzovacie tábory smrti", no Kelly Jane Torrenceová z The New York Post píše, že skôr než o "objav", ide o "potvrdenie smutnej histórie, ktorú Kanaďania už poznajú". Tisícky detí zomreli v preplnených školách na choroby a pre nedostatočný dozor, čo umožnilo ich zneužívanie, šikanu a nedbanlivosť v poskytovanej starostlivosti. "Nejde o hromadné pohrebisko, ale o jednotlivé neoznačené hroby indiánskych detí!", uviedol šéf Saskatchewan First Nation Cadmus Delorm 24. júna.

"Nález nás síce šokoval, ale neprekvapil", píše Torrenceová. "Ako školáčka som sa v Kanade učila o nechutnej histórii násilnej asimilačnej politiky voči domorodému obyvateľstvu. V priebehu storočia bolo zo svojich rodín násilím vytrhnutých asi 150.000 domorodých detí, ktoré poslali do vládou financovaných, no väčšinou Katolíckou cirkvou spravovaných škôl, kde ich nútili učiť sa v anglickom alebo francúzskom jazyku. Väčšina zodpovedných duchovných to myslela samozrejme dobre a úprimne sa snažila, no niektorí zneužili svoje pozície a deti zneužívali. Hlavnou myšlienkou bolo urobiť z týchto chudobných detí produktívnych a prosperujúcich členov vládnucej kanadskej spoločnosti - a z hľadiska Cirkvi zachrániť ich duše. Podľa podkladov z roku 2015 zomrelo v tom čase asi 3.200 študentov, no neskôr sa ich počet upravil na 4.100. Hlavnou príčinou ich smrti bola tuberkulóza a chrípka. Deti boli ďaleko od domova, preto ich  pochovali a hroby označili iba drevenými krížmi, z ktorých mnohé už schátrali, rozpadli sa alebo zmizli."