10 kostolov vyhorelo do tla alebo bolo zničených z nenávisti voči kresťanom

277
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

V Kanade už bolo zničených, či do tla vyhorených minimálne 10 katolíckych kostolov. Medzitým stále pokračuje odkrývanie objavených masových hrobov domorodých detí, ktoré navštevovali miestne školy medzi rokmi 1863 až 1996.

Oficiálne síce nejestvuje priame prepojenie medzi vypaľovaním kostolov a objavením hrobov, no ohne sa vyskytujú najmä na kmeňových územiach, informuje katolícky bulletin The Pillar. Publikácia poznamenáva, že ohne sa objavujú aj pri prežívaní zármutku pôvodného obyvateľstva nad objavmi hrobov detí, ako aj nad tým, že miestne úrady to považujú za podozrivé a potenciálne nenávistné trestné činy.   

Polícia v Calgary oznámila, že "10 kostolov bolo v meste zničených cez noc" a poukazuje na "veľmi temnú časť" kanadskej histórie, "v ktorej bolo zničených nespočetné množstvo domorodých rodín a komunít". Vyhlásenie sa odvoláva na nedávny objav stoviek neoznačených hrobov detí na pozemkoch bývalých škôl v Britskej Kolumbii a Saskatchewane. "Niet sa čo čudovať, že sa za takýchto podmienok emócie a napätie zvyšujú. Nikdy nesmieme zabudnúť, že miestne školy sú súčasťou nášho dedičstva ako krajiny a aj preto potrebujeme zistiť pravdu o tom, čo sa tu stalo." Kostoly, ktoré boli zničené a vypálené sú: Saint Bonaventure Catholic Church, Saint Elizabeth of Hungary Catholic Church, Saint Mary’s Cathedral, Sacred Heart Church and Columbarium, Grace Presbyterian Church, Saint Luke’s Parish, Holy Trinity Church, Saint Anthony’s Catholic Parish, All Nations Full Gospel Church, and Saint Joseph Catholic Church, podľa vyhlásenia polície mesta Calgary.

Sledujte LifeNews na the MeWe social media network - najnovšie pro-life správy bez cenzúry facebooku!

Z hnevu nad správami o hroboch protestujúci zvalili aj sochy kráľovny Alžbety II a kráľovny Viktórie (správa BBC). Kanadský premiér Justin Trudeau a predseda Národného zhromaždenia Perry Bellegarde trestné činy voči kostolom odsúdili: "Ničenie bohoslužobných miest je neprípustné a musí skončiť. Musíme spolupracovať a napraviť čo toto zlo spôsobilo." 

Domorodé deti v Kanade boli údajne nútené navštevovať školy ako súčasť asimilačného programu okolo roku 1883, uvádzajú The Times. Školy boli preplnené, mnohé z nich spravovala Katolícka cirkev, ktorá používanie domorodých jazykov a zvyklostí zakazovala. K tomu všetkému sa v školách čírili choroby, fyzické, sexuálne a emocionálne zneužívanie. Radar, ktorým skúmali pôdu, odhalil stovky neoznačených hrobov, no nedokáže určiť, akou smrťou deti zomreli. V publikácii sa uvádza, že deti v školách trpeli chorobami a násilím. 70% škôl bolo katolíckych a fungovali v záujme vlády. Odhaduje sa, že od otvorenia až po zavretie v roku 1996 prešlo bránami týchto škôl okolo 150.000 detí. Podľa National Truth and Reconciliation Commission minimálne 4.100 študentov zomrelo počas školskej dochádzky - príčinou bolo zlé zaobchádzanie, zanedbávanie, choroby a nehody. Niektoré rodiny sa nikdy nedozvedeli ako a prečo ich deti zomreli. 

"Už sme sa ospravedlnili, teraz musíme prebrať zodpovednosť", povedal predseda Lower Kootenay Band, Jason Louie po objavení pozostatkov detí pri škole St. Eugene’s Mission School. “Keď môžu nacistickí vojnoví zločinci aj ako starci stáť pred súdom za svoje zločiny, podľa mňa treba vysledovať a nájsť ešte žijúcich príslušníkov Cirkvi - či už kňazov alebo rehoľníčky - ktorí v tomto mali prsty."