A priest

Mexický kňaz zabitý pri prestrelke cestou na omšu

125
Milko Kostovič
Kultúra smrti

33-ročný otec Juan Antonio Orozco Alvarado, františkán, sa zrejme stal obeťou prestrelky drogových gangov. 

Kňaz bol zabitý smršťou guliek, keď bol na ceste celebrovať omšu v severnom centrálnom Mexiku. 

33-ročný otec Juan Antonio Orozco Alvarado, františkán, sa zjavne stal obeťou prestrelky drogových gangov. Zahynulo tiež niekoľko ďalších ľudí.

Kňaz bol práve na ceste a chystal sa navštíviť komunitu Tepehuana de Pajaritos.

"Niekoľko ozbrojených členov kartelu Jalisco Nueva Generación (CJNG) a kartelu Sinaloa začalo na seba útočiť," informovala agentúra Fides. "Kňaz a malá skupina veriacich z komunity, ktorí ho privítali a išli s ním do kostola, sa ocitli uprostred boja."

Otec Orozco, pôvodom z Monclovy zo severomexického štátu Coahuila, bol farárom v Santa Lucía de la Sierra. "Padre Juanito", ako bol známy, začal svoju pastoračnú prácu v tejto oblasti iba pred šiestimi mesiacmi. 

Mexická biskupská konferencia vyjadrila poľutovanie nad streľbou a vyjadrila nádej, že Panna Mária z Guadalupe "utíši našu bolesť srdcom jej matky a obnoví spravodlivosť a mier v našej spoločnosti". Biskupská konferencia tiež uviedla, že otec Orozco sa stal "obeťou násilia, ktoré sa vyskytuje v našej krajine."

Biskup Luis Flores Calzada z mesta Tepic na Facebooku uviedol, že otec Orozco bol zabitý v obci Mezquital v štáte Durango, keď "vstúpil do prestrelky dvoch skupín bojujúcich" na diaľnici medzi mestami Durango a Zacatecas. Biskup zverejnil fotografiu kňaza, ktorý ležal otočený tvárou nadol vedľa červeného pickupu, ktorý bol dostrieľaný. Na dverách vodiča pickupu bol nápis, ktorý identifikuje farské duchovenstvo františkánov: "Missión Franciscana Parroquia de Santa Lucia." Otec Orozco mal zrejme na sebe biele rúcho a hnedú kapucňu. 

Františkánsky otec Gilberto Hernández, hovorca Rádu menších bratov, uviedol, že otec Orozco bol jedným z troch františkánskych kňazov slúžiacich vo farnosti Santa Lucía de la Sierra, v drsnej a izolovanej časti štátu Zacatecas, informoval mexický novinár David Agren píšuci pre Katolícku spravodajskú službu. Otec Hernández uviedol, že Orozco nedostal žiadne vyhrážky, hoci región je známy pre svoju nebezpečnosť. 

Podľa Katolíckeho multimediálneho centra bolo od roku 2012 v Mexiku zabitých najmenej 29 kňazov.