Ted Lieu

Pro-potratový kongresman odkazuje biskupom: "Skúste mi odoprieť Sväté prijímanie"

363
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Kalifornský kongresman Ted Lieu odkázal katolíckym biskupom, aby sa mu neopovážili odoprieť prijímanie z dôvodu, že podporuje zabíjanie nenarodených detí pri potratoch. 

Portál Breitbart infomuje, že pro-potratový demokrat Lieu, ktorý sa hlasí ku Katolíkom, zverejnil svoje vzdorné vyhlásenie na Twitteri v deň, keď Konferencia katolíckych biskupov USA hlasovala v prospech vypracovania dokumentu o Eucharistii a dodržiavaní cirkevného učenia o posvätnosti ľudského života

"Drahá Biskupská konferencia, som Katolík a podporujem antikoncepciu, právo žien na výber, liečbu neplodnosti, právo ľudí na rozvod, právo na manželstvo osôb rovnakého pohlavia," napísal Lieu. "Nabudúce, keď pôjdem do kostola, opovážte sa mi odoprieť Sväté prijímanie."

Lieu zároveň kritizoval biskupov za "pokrytectvo", keď neodopreli prijímanie bývalému generálnemu prokurátorovi Williamovi Barrovi kvôli jeho podpore trestu smrti.

"Ste otvorene zaujatí a mali by ste sa hanbiť. Je to ďalší dôvod, prečo strácate členov," napísal Lieu. 

Lieu pri hlasovaní v kongrese vždy hlasoval v prospech potratov, uvádza organizácia NARAL Pro-Choice America. Momentálne sa Lieu a ďalší demokratickí lídri usilujú prinútiť daňových poplatníkov, aby financovali potraty, prostredníctvom odstránenia dodatku Hyde. 

Minulý týždeň sa pred hlasovaním biskupov pokúsili odôvodniť svoju podporu zabíjania nenarodených detí pri potratoch aj ďalší demokrati v americkej snemovni. Vo svojom piatkovom vyhlásení 60 demokratických poslancov vydalo vyhlásenie, v ktorom opisujú "právo" na potrat nenarodeného dieťaťa ako záležitosť "nadradenosti svedomia"

Katolícka cirkev učí, že potraty sú vážnym morálnym zlom, ktoré ničí život nevinného nenarodeného dieťaťa - jedinečnej a hodnotnej ľudskej bytosti stvorenej na Boží obraz.

Mnohí Katolíci si uvedomujú, že Cirkev musí konať, pretože politici ako Lieu, predsedníčka snemovne Nancy Pelosi a prezident Joe Biden sa hlásia ku Katolíkom, no zároveň otvorene oponujú Cirkvi v otázkach, ako sú potraty, rodina a náboženská sloboda.

Minulý týždeň biskup Donald Hying z mesta Madison vo Wisconsine uviedol, že Biden zastáva "najradikálnejšiu pro-potratovú agendu v histórii". Hying si zároveň myslí, že Bidenove vyznanie viery mätie ľudí v tom, čo znamená byť Katolíkom, informuje denník Western Journal

Biskupi dúfajú, že v tejto veci poskytnú jasné usmernenie prostredníctvom nového pedagogického dokumentu. 

Biskup Kevin Rhoades z mesta Fort Wayne-South Bend v Indiane, ktorý predsedá biskupskému výboru pre náuku, v stredu uviedol, že dokument nebude osobitne odmietať prijímanie pre pro-potratových politikov. Rhoades tiež povedal, že usmernenie sa nebude možno týkať ani spôsobu, ako pristupovať k pro-potratovým politikom, ktorí si chcú zachovať dobré vzťahy s Katolíckou cirkvou. 

Namiesto toho Rhoades uviedol, že dokument bude pozostávať z usmernení "o tom, ako môže byť prijímanie konzistentnejšie. Samotné rozhodnutie o poskytnutí alebo odmietnutí prijímania bude na jednotlivých biskupoch."

Očakáva sa, že biskupi budú o dokumente hlasovať na svojom novembrovom zasadnutí.

Arcibiskup Joseph Naumann, ktorý predsedá biskupskému výboru pre pro-life aktivity, sa medzitým postavil proti obvineniam, že zneužívajú a politizujú Eucharistiu. 

"Neboli to biskupi, ktorí nás doviedli do tohto bodu - boli to niektorí naši verejní činitelia," uviedol podľa agentúry AP. "Toto je katolícky prezident, ktorý sa dopúšťa tých najagresívnejších skutkov na tých najnevinnejších."

Arcibiskup San Francisca, Salvatore Cordileone, súhlasil s tým, že si biskupi musia vynútiť určitú mieru zúčtovateľnosti. 

"Zrak celej krajiny sa momentálne upiera na nás. Ak nebudeme konať odvážne a nepredložíme tento učebný dokument o tejto základnej katolíckej hodnote jasným a presvedčivým spôsobom, ako môžeme očakávať, že nás budú brať vážne pri ostatných témach?"