ultrasound

Dieťa bolo potratené, pretože prenatálny test falošne indikoval postihnutie

129
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Po dvoch rokoch zostáva veľa nezodpovedaných otázok o zdravom nenarodenom dieťati, ktoré bolo potratené v Írsku po prenatálnych testoch, ktoré nepravdivo predpovedali, že dieťa má potenciálne smrteľné postihnutie.

Každý potrat je tragédiou, bez ohľadu na to, aké zdravé alebo choré je nenarodené dieťa. Tento konkrétny prípad však upozorňuje na strašidelnú realitu potratov krátko po ich legalizácií v Írsku. 

Rodičia dieťaťa, ktorých meno nie je uvedené, hovoria, že chceli svoje dieťa a nepodstúpili by potrat, ak by vedeli, že je dieťa zdravé. 

Írsky denník Independent informoval, že vyšetrovanie v tejto kauze sa zastavilo na jar po tom, čo sa rodičia dieťaťa a Národná pôrodnica na Holles Street nedohodli na zameraní vyšetrovania. 

Dr. Peter McKenna, vedúci Národného programu zdravia žien a kojencov v Írsku, bol vymenovaný za mediátora prípadu, no nepodarilo sa mu pomôcť obom stranám dosiahnuť kompromis.

McKenna nedávno kritizoval írske ministerstvo zdravotníctva za to, že odmietlo nariadiť nezávislé vyšetrovanie prípadu, pričom poznamenal, že nemocnica je financovaná z verejných zdrojov. Povedal, že predstavitelia ministerstva by mali nariadiť vyšetrovanie. 

Sledujte anglický LifeNews na sociálnej sieti MeWe a dozviete sa najnovšie necenzurované pro-life správy!

V reportáži sa ďalej píše: 

"Cieľom bolo, aby rodina mohla získať uznanie dôležitosti udalosti, ktorá sa odohrala, ospravedlnenie za túto udalosť a vysvetlenie, aby sa podobná udalosť už nezopakovala."

"Sekundárnym cieľom, dôležitým pre rodinu, bolo, aby správa zosumarizovala to, čo sa stalo, ako došlo k nepriaznivému výsledku a ktoré kroky podnikli, aby sa udalosť nemohla opakovať."

V marci 2019 matka podstúpila potrat v 15. týždni tehotenstva potom, čo dva testy naznačili, že ich nenarodené dieťa môže mať Trizómiu 18, závažnú, ale nie vždy smrteľnú chromozomálnu abnormalitu. Prenatálne testy majú byť 99-percentne presné, ale tretí, presvedčivejší test po potrate odhalil, že dieťa nemalo túto poruchu.

Krátko nato pár podal sťažnosť na Národnú pôrodnicu na Holles Street v Dubline s tým, že veľmi túžili po svojom dieťati. Reportáž uvádza, že nemenovaný pár by nepodstúpil potrat, keby vedeli, že ich dieťa sa narodí zdravé.

The Independent informoval, že zdravotnícki pracovníci, ktorí schválili potrat, údajne matku nikdy predtým, ako svoje dieťa potratila, nevyšetrili a dokonca ju ani nestretli. 

Írsko povoľuje potraty z akýchkoľvek dôvodov až do 12 týždňov. Neskoršie potraty sú povolené v prípade anomálií plodu a iných obmedzujúcich okolností. 

Celá situácia je tragédia, ale rovnako tragická je skutočnosť, že keby malo nenarodené dieťa Trizómiu 18, neexistoval by žiadny príbeh, žiadne sympatie. V dnešnej kultúre sa považuje za prijateľné - dokonca súcitné - násilné zničenie života nenarodeného dieťaťa so zdravotným postihnutím pri potrate, dokonca aj v neskorom tehotenstve. Spoločnosť tvrdí, že je v poriadku diskriminovať človeka so zdravotným postihnutím, pokiaľ je stále v maternici.