a doctor

VB: Pro-life lekár suspendovaný na 18 mesiacov kvôli záchrane detí pred potratmi

703
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Druhý lekár v Anglicku bol potrestaný za pomoc matkám pri záchrane ich nenarodených detí pred potratom prostredníctvom reverznej liečby.  

Portál Christianity Daily informuje, že Súdna služba lekárov Spojeného kráľovstva nedávno zakázala Dr. Dermotovi Kearneymu poskytovať život-zachraňujúcu liečbu počas nasledujúcich 18 mesiacov z dôvodu pokračujúceho vyšetrovania jeho praxe. 

Kearney, pro-life obhajca a bývalý prezident Katolíckej lekárskej asociácie, je jedným z mála lekárov vo Veľkej Británii, ktorý poskytuje reverznú potratovú liečbu. 

Tejto liečbe sa pripisuje záchrana životov viac než 2 000 detí po celom svete a výskum naznačuje, že je bezpečná a efektívna. Aktualizované využitie liečby, ktorá sa po celé desaťročia používa na prevenciu samovoľného potratu, potláča účinky potratového lieku mifepriston dávkami progesterónu. 

Potratoví aktivisti sa liečbu snažia zdiskreditovať, označujú ju za nedokázanú a nebezpečnú. A vo Veľkej Británii boli najmenej dvaja lekári potrestaní za poskytnutie tejto liečby matkám, ktoré ju vyhľadali potom, ako oľutovali svoje potraty. 

"Deje sa niečo veľmi zlé, keď lekár nesmie zachraňovať životy detí v čase, keď nám hovoria, že musíme urobiť všetko pre to, aby sme zachránili životy v reakcii na koronavírus," uviedla Andrea Williamsová, výkonná riaditeľka Kresťanského právneho centra, ktorá zastupuje Dr. Kearneyho. "Tieto ženy naliehavo hľadali pomoc po tom, ako poskytovatelia potratov zatvorili dvere a povedali, že po užití prvej tabletky niet nádeje a cesty späť."

Williamsová kritizovala lekársku komisiu za to, že zakázala lekárovi vykonávať jeho prácu: zachraňovať životy.

Aj pro-life organizácia Christian Concern zvyšuje povedomie o Kearneyho prípade. Jej predstavitelia zdôrazňujú dôležitosť reverznej potratovej liečby po tom, čo britská vláda minulý rok začala povoľovať domáce potratové lieky.

V správe sa ďalej píše: 

Organizácia Christian Concern uviedla prípad, keď Kearney pomohol žene menom Laura. Žena užila mifepriston a oľutovalo to, keď si uvedomila jeho smrtiaci účinok na jej nenarodené dieťa. Laura okamžite vyhľadala lekársku pomoc, no vo VB bezúspešne. Nakoniec našla organizáciu v USA, ktorá ju odkázala na Kearneyho, ktorý ju pohotovo navštívil a pomáhal jej počas celého procesu. 

"Nemohla som byť šťastnejšia. Neverím, že by mal byť doktor Dermot Kearney potrestaný za to, že mi poskytol službu, ktorú som tak zúfalo potrebovala a budem za ňu večne vďačná," povedala Laura pre organizáciu Christian Concern. "Vďaka jeho pomoci sa môžem spätne obhliadnuť na moment, keď som si vzala tú tabletku, bez toho, aby som musela žiť s bolesťou a ľutovať svoje rozhodnutie, pretože teraz mám svojho krásneho chlapčeka."

Najmenej jeden ďalší pro-life lekár, Dr. Eileen Reillyová, bola tiež potrestaná za poskytnutie život-zachraňujúcej liečby vo VB

V máji Všeobecná lekárska rada Spojeného kráľovstva zakázala Reillyovej vykonávať lekársku prax bez dozoru z dôvodu pokračujúceho vyšetrovania s cieľom stanoviť, či sú potrebné ďalšie sankcie. 

Za snahou potrestať týchto lekárov za ich život-zachraňujúcu liečbu stojí pro-potratová skupina Otvorená demokracia. Nedávno sa jej podarilo vykonať tajnú operáciu s cieľom zistiť, ktorí lekári vo Veľkej Británii poskytujú túto liečbu a následne ich nahlásiť lekárskym autoritám. 

Za zmienku stojí, že skupina neidentifikovala žiadne sťažnosti alebo komplikácie u žien, ktoré podstúpili reverznú potratovú liečbu a zachránili tak životy svojich nenarodených detí. 

Mnoho žien, ktoré vyhľadali liečbu, hovorí o tom, aké sú vďačné za to, že im lekári pomohli zvrátiť potratový proces a zachránili životy ich detí

Recenzovaná štúdia z roku 2018 ukázala, že až 68 percent žien, ktoré si rozmysleli potrat a začali s reverznou liečbou, dokázali porodiť zdravé deti. Štúdia tiež nezistila zvýšené riziko vrodených chýb alebo predčasných pôrodov.

Postup zvrátenia potratovej pilulky účinkuje tak, že liek pôsobí proti potratovému lieku mifepriston, ktorý je jedným z dvoch obvykle užívaných potratových liekov. Mifepriston spôsobuje, že sa maternica stáva nehostinnou pre nový život blokovaním hormónu progesterón. Reverzný postup spočíva v podaní dávky progesterónu matke na potlačenie potratového lieku. Postup zvrátenia potratovej pilulky nefunguje, keď matka užije druhú tabletku misoprostol, o jeden alebo dva dni neskôr.