CNA_54b530740ba73_44984.jpg

Katolícki biskupi EÚ kritizujú rezolúciu Európskeho parlamentu o poľskom potratovom zákone

110
Zuzana Smatanová
Kultúra života

Katolícki biskupi celej Európy kritizujú rezolúciu Európskeho parlamentu (EP) o Poľskom potratovom zákone. V liste, ktorý vydali vo februári 2021, biskupi píšu, že rozhodnutie, prijaté v novembri 2020, bude mať "veľmi negatívny vplyv" na to, ako budú Európsku úniu (EÚ) vnímať jej jednotlivé členské štáty. Európsky parlament, zákonodárny orgán EÚ, prijal rezolúciu pomerom hlasov 455 ku 145 potom, čo Poľský najvyšší súd rozhodol, že zákon z roku 1993, umožňujúci potrat v prípade abnormality plodu, je neústavný. Pred rozhodnutím Ústavného súdu dovoľoval zákon v Poľsku potrat iba v prípade znásilnenia, incestu, ohrozenia života matky alebo abnormality plodu. 

Biskupi vo svojom liste píšu: "Z legálneho hľadiska chceme zdôrazniť, že ani v legislatíve EÚ, ani v Európskom dohovore o ľudských právach nefiguruje právo na potrat. Táto záležitosť je ponechaná na legislatívny systém každej členskej krajiny." List adresovali predsedovi EP Davidovi Maria Sassolimu a podpísali ho členovia stáleho výboru Komisie biskupských konferencií EÚ (COMECE). Nasledoval hneď potom, čo sa abp.  Stanisław Gądecki, predseda Konferencie biskupov Poľska, kriticky vyslovil na adresu spomínanej rezolúcie EP. Vo svojom decembrovom vyhlásení uviedol, že v prípade práva na život neexistujú žiadne kompromisy: "Právo na život je základným ľudským právom. Právo zvoliť si je takomto prípade vždy precedensom, pretože žiadny človek nemôže z pozície svojej moci pripustiť možnosť zabiť druhého človeka."

Biskupi EÚ zdôrazňujú podporu Katolíckej cirkvi ženám v prípade rizikového tehotenstva ako aj ochrane nenarodeného života. Tvrdia, že rezolúcia bagatelizuje "základný princíp EÚ", známy ako "účastnícky", ktorý zaväzuje EÚ konať v súlade s limitmi, odsúhlasenými jednotlivými členskými štátmi. "Ako parlamentná rezolúcia správne zdôrazňuje, rešpekt voči nariadeniu zákona je pre fungovanie Únie absolútne nevyhnutný. Z tohto dôvodu je preto nevyhnutné rešpektovať aj rozhodnutia, ktoré spadajú do kompetencie jednotlivých členských štátov." Biskupov znepokojuje aj to, že rezolúcia zjavne spochybňuje aj právo na výhradu vo svedomí, čo je najmä v zdravotníckom sektore alarmujúce a vedie podľa nich k diskriminácii. Takáto nespravodlivá ´stigmatizácia´ by sa nemala podporovať.

COMECE, založená v roku 1980, pozostáva z biskupov, delegovaných biskupskými konferenciami 27 členských štátov EÚ. Biskupi sa v liste zmieňujú aj o masových protestoch v Poľsku vzápätí po rozhodnutí ústavného tribunálu. Demonštranti rušili omše, niesli rôzne plagáty a znaky, podporujúce potrat, píšu graffiti na cirkevné budovy, poškodzujú sochy sv. Jána Pavla II a vykrikujú na duchovných znevažujúce slogany. Biskupi si s ľútosťou všimli, že "v spomínanej rezolúcii EP nikto tieto útoky na Cirkev a prejavy násilia neodsudzuje".