ultrasound4d38.png

Honduras: Kongres schválil zákon o trvalom zákaze potratov

222
Milko Kostovič
Kultúra života

Honduraskí poslanci vo štvrtok hlasovali v prospech zabezpečenia práva na život nenarodeným deťom v krajine v reakcii na rastúci medzinárodný tlak na legalizáciu potratov.

Agentúra Reuters informuje, že honduraský kongres hlasoval 88:28 v prospech legislatívy, ktorá zvýši na 75 percent hlasovacie kvórum potrebné na zrušenie ústavného práva nenarodených detí na život. Na schválenie legislatívy sa opatrenie musí prijať opätovne, ale spravodajské agentúry predpovedajú, že sa tak stane. 

"Každá ľudská bytosť ma právo na život od okamihu počatia," uviedol kongresman Mario Pérez, ktorý toto opatrenie predstavil. 

V článku 67 honduraskej ústavy sa uvádza, že "nenarodení sa budú považovať za narodených vo všetkom, čo je zvýhodnené v rámci zákona." Ústava tiež zakazuje potraty za všetkých okolností. Interrupcie sú v krajine nelegálne od roku 1982.

Podľa BBC boli zákonodarcovia prinútení konať po tom, čo Argentína v decembri legalizovala potraty. Povedali, že chcú vytvoriť "štít proti potratom" v Hondurase, kde väčšina ľudí podporuje právo nenarodených detí na život.

Väčšina krajín Strednej a Južnej Ameriky chráni právo nenarodených detí na život, čelia však čoraz intenzívnejšiemu tlaku zo strany OSN a ďalších medzinárodných skupín na legalizáciu potratov na požiadanie. Skupiny obhajujúce potraty, podporované niektorými z najbohatších mužov sveta, dúfajú, že hlasovanie v Argentíne podnieti susedné krajiny k legalizácii potratov.

Začiatkom tohto týždňa potratoví aktivisti s OSN kritizovali Honduras už len za to, že vôbec uvažujú nad opatreniami posilňujúcimi ochranu nenarodených detí. 

"Tento zákon je alarmujúci. Namiesto kroku k naplneniu základných práv žien a dievčat krajina cúva," uviedli vo vyhlásení, ako informuje BBC. 

Legalizácia potratov však nezachraňuje životy ani nepomáha ženám. Potraty ničia životy nenarodených detí a často ubližujú matkám fyzicky a / alebo psychologicky. 

Výskumy naznačujú, že prístup k základnej zdravotnej starostlivosti, nie k potratom, je to, čo skutočne pomáha zlepšovať život žien. Michelle Obermanová, profesorka práva na univerzite v Santa Clare, sa v roku 2018 pre magazín Atlantic vyjadrila, že bola prekvapená, keď začala v El Salvadore robiť výskum ohľadne potratov. Potraty sú v tejto krajine nelegálne a očakávala, že tam nájde nemocnice plné žien zomierajúcich kvôli nepodareným potratom, ale nebolo to tak. Podľa jej výskumu vedie lepšia lekárska starostlivosť spolu so zvýšenou online dostupnosťou potratových liekov k menšiemu počtu úmrtí matiek pri potratoch. 

Pro-potratové skupiny často nadhodnocujú počet nelegálnych a nebezpečných potratov, ktoré sa dejú celosvetovo. 

Pri nedávnej kontrole faktov zo strany denníka Washington Post sa tiež zistilo to, čo pro-life obhajcovia hovoria už roky: že v Spojených štátoch zomrelo na potraty v desaťročí pred prípadom Roe v. Wade len niekoľko žien a nárast používania antibiotík sa javí ako najväčší faktor poklesu úmrtí matiek, a nie legalizované potraty. 

V minulom roku lekárske skupiny zastupujúce viac ako 30 000 lekárov v Amerike zdôraznili, že potraty nie sú "nevyhnutné" ani "urgentné". Medzi bežné potratové komplikácie patria infekcie, krvné zrazeniny, krvácanie a neúplný potrat. Potratové riziká zahŕňajú budúce predčasné narodenia, rakovinu prsníka, samovraždy, úzkosti / depresie a smrť. A nie je pravdou, že potraty sú bezpečnejšie než pôrod.