catholics

Irackí katolíci obnovili sochu Panny Márie pred pápežovou návštevou

81
Zuzana Smatanová
Kultúra života

Napriek úsiliu mnohých, vrátane tejto webstránky, nastoliť otázku irackých katolíkov počas prezidentských volieb v USA, bolo zjavné, že väčšina Západu je rozhodnutá zabudnúť na zločiny, ktorých sa USA dopustili v Iraku za Bushovej a Obamovej administratívy. Počas vojny v Iraku a ´vďaka´ jej následkom, v rámci ktorých zohral svoju úlohu aj Joe Biden, bolo v Iraku zabitých, či vyhnaných, 82% veriacich z kresťanskej menšiny, ktorá tam žila.    

O utrpení týchto ľudí sa nenatočili žiadne filmy; o tom, čo museli vydržať a znášať sa nenapísali žiadne ´protest-songy´; o vzrastajúcom povedomí o ich situácii sa nevytvorili žiadne trendové hashtags. A predsa si aj napriek svojej opustenosti zachovali irackí katolíci svoju vieru. Aj počas americkej okupácie, aj počas teroru, vedenému ISIS, si nejakým spôsobom dokázali zachovať vieru

V marci 2021 mal Irak navštíviť pápež František. Katolíci z Karakošu pred jeho návštevou opäť inštalovali obnovenú sochu Panny Márie, ktorú ISIS zničil v roku 2015. ISIS počas útoku podpálil aj kostol. Terčom ich útoku sa stala aj miestna knižnica, ktorú tiež neskôr obnovili. Socha Panny Márie, ktorú obnovili podľa návrhu Thabita Michaela, má slúžiť ako pripomienka vernosti cirkevného spoločenstva počas desivého utrpenia posledných dvoch desaťročí. Začiatkom roka 2021 sa chaldejskí katolíci začali pomaly vracať do určitého normálu a začali sa stretávať aj pri slúžení sv. omší. 

V roku 2010 bol chaldejský katolík Tárik Azíz pre svoju účasť v pro-americkom režime za vlády prezidenta Saddáma Husseina odsúdený na smrť. Prezident však príkaz na jeho popravu odmietol podpísať; Azíz napokon zomrel vo väzení v roku 2015. Vatikán odsúdil trest smrti ktorý dostal. Jeho príbeh bol len jedným z mnohých počas chaotického a hrozivého pôsobenia Bush/Obama administratívy v tej časti sveta. 

Modlime sa, aby návšteva pápeža Františka v Iraku priniesla tak prepotrebnú nádej pre tamojších veriacich, ktorí dlho trpeli, a aby nám boli zároveň aj vzorom vernosti vo viere.