lgbt flag

Hollywood slúži zlu, keď sa snaží normalizovať potraty ich zosmiešňovaním

155
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Nepatrím medzi ľudí, ktorí si myslia, že z každej témy sa dá robiť žarty. Nie všetko je vtipné a čo je dôležitejšie, niektoré veci by sa nemali zosmiešňovať. To platí najmä pre zosmiešňovanie Boha (rúhanie), ktoré je v dnešnej dobe štandardom v zábave, ale patria sem aj témy, ktoré sú jednoducho nevhodnými pre humor.

Konzervatívci si už zvykli robiť zo všetkého žarty v reakcii na fakt, že liberáli sú prehnane podráždení na čokoľvek. Kedysi to boli ale ľavičiari, ktorí sa dostávali do problémov za to, že boli suroví alebo zosmiešňovali náboženstvo. V súčasnosti sú to komici, ktorí sa odvážia rúhať proti LGBT komunite. Je nevyhnutné, že spoločnosti si nakoniec uzákonia zákony proti rúhaniu a tieto zákony nám hovoria, kto má moc a čo uctievame. 

To ma privádza k téme, ktorá mi zo zrejmých dôvodov nie je na smiech: potraty. Zábavný priemysel sa už nejaký čas snaží robiť žarty z tejto témy. Začiatkom jesene napríklad HBO uviedlo grotesknú komédiu Netehotná o dvoch dievčatách, ktoré sa vydajú naprieč USA do štátu, kde nie je potrebný súhlas rodičov na vykonanie potratu. Na cestu sa vydávajú traja; jeden je zabitý, dve sa vracajú, čo znamená úspech. Medzitým nastáva veľa veselosti. Ak sú potraty smiešne, ako môžu byť zároveň brutálnym násilným činom, ktorý roztrhá maličké telíčko malého človiečika? Odpoveď je, samozrejme, že nemôžu. A to je celá pointa.

Hanbím sa za to, že mi trvalo tak dlho, kým som si uvedomil, do akej miery prispeli hollywoodske a televízne komédie a sitkomy k normalizácii správania, ktoré kedysi, nie tak dávno, naša kultúra považovala za "hriešne" (slovo, ktoré je, ironicky, dnes považované samo o sebe za "hriech" - ako jedno z mála). Jednoduchým faktom je, že keď si robíte z hriechu žarty, nemôžete ho brať vážne. Ak sa sladký fešák v sitkome - spomeňte si na Priateľov, Ako som spoznal vašu mamu, Will & Grace, Teória veľkého tresku a mohli by sme pokračovať - zapletie do rôznych prehreškov, zatiaľ čo smilní, potom smilstvo už nie je hriechom, ktorý ohrozuje vašu dušu. Namiesto toho je to smiešne. A je naozaj náročné najprv považovať smilstvo za vtipné v sobotu večer pri televízore alebo na notebooku a potom za smrteľne vážny hriech, za ktorý Kristus v nedeľu ráno zomrel.

To isté platí pre sledovanie porna (všadeprítomná pointa v televíznych sitkomoch.) Ak je závislosť na porne smiešna, ako môže byť aj otravou duše spolupodieľaním sa na systematickej degradácii a často aj napádaní žien? Nemôže, samozrejme. To isté platí pre normalizáciu "alternatívneho" životného štýlu a usmernenie publika, aby prijalo re-definíciu manželstva. Celý dokumentárny seriál Visible: Out on Television sledoval spôsob, akým umelci zábavného priemyslu pretvárali názory na kultúru pomocou jedného z najsilnejších nástrojov na rozprávanie príbehov v histórii ľudstva. Ak vás zábavný priemysel dokáže rozosmiať na veciach, ktoré Boh neznáša, v skutočnosti už dosiahol obrovské víťazstvo. Hriech môžete stále nazývať "hriechom". Ale pretože vás môžu prinútiť myslieť si, že je to vtipné, vedia, že to nemôžete brať tak vážne.

Podľa časopisu Variety sa o to pokúša nový film Sachu Barona Cohena s diskusiou o potratoch. Nadväzujúc na výsmešný a detinský dokument z roku 2006, tento film obsahuje scénu, v ktorej Boratova dcéra omylom prehltne plastové dieťa na torte. Zamieria do centra pre krízové tehotenstvo a informujú tam pastora, že dcéra má v sebe dieťa, ktoré treba vytiahnuť. Pastor je očividne presvedčený, že žiadajú o potrat, a hovorí im: "Keď ho vytiahnete, ukončíte ten život. Je to živý, dýchajúci život, ktorý stvoril Boh." Samozrejme, v skutočnosti ide o hračku. Takže naozaj nedýcha a pastor, ktorý sa stará o to, aby deti neboli rozkúskované, je samozrejme zaostalý. Rozumiete tomu? Potom Borat informuje pastora, že on je zodpovedný za dieťa v jeho dcére, pretože incest je tiež zjavne zábavný. Samozrejme, ak by to Borat vyskúšal na klinike plánovaného rodičovstva, pravdepodobne by mu ponúkli potrat, bez akýchkoľvek otázok. Potratový priemysel pozná potreby svojej klientely: Hriechom zakrývať hriech, kým oni zabíjajú.

Nie je ťažkopádne ani prudérne povedať, že nič z toho nie je v skutočnosti vtipné. Videl som, ako vyzerajú deti v kontajneroch za potratovými klinikami, a sľubujem vám, že keby ste videli to, čo som videl ja, tiež by vám to neprišlo vtipné. Humor je mocná zbraň a teraz sa ho potratoví aktivisti pokúšajú využiť rovnakým spôsobom, akým sa komédia používala na naše znecitlivenie voči širokému spektru správania. Ak nás dokážu prinútiť myslieť si, že potraty sú kopou smiechu, potom nás možno môžu odvrátiť od skutočnosti, že je to vlastne kopa mŕtvych detí. Niektoré veci sú smrteľne vážne a sú vážne, pretože majú potenciál byť smrteľné. Hriech je taký. Je to jed. A keď sa nad tým zasmejeme, môžeme si byť istí, že smiech v skutočnosti nie je tým najlepším liekom.