Eq4f5PJXMAE8L7r.jpeg

Arcibiskup Gänswein odkazuje katolíckym novinárom: Buďte statoční ako matka Angelika

145
Milko Kostovič
Kultúra života

Arcibiskup Georg Gänswein vyzval katolíckych novinárov, aby konali s odvahou zakladateľky televíznej siete EWTN Matky Angeliky.

Osobný sekretár Benedikta XVI., ktorý kázal na svätej omši v Bazilike sv. Petra 4. januára, tiež povzbudil tých, ktorí pracujú v katolíckych médiách, aby sprostredkovali "podstatu kresťanského posolstva" v duchu renesančného umelca Michelangela.

"Napodobňujte pritom matku Angeliku a Michelangela. Buďte statoční ako matka Angelika! A siahajte po hviezdach ako Michelangelo," citovala arcibiskupa nemecká CNA Deutsch, ktorá zverejnila celý text arcibiskupovej kázne. 

Matka Angelika začala vysielať v roku 1981 z prerobenej garáže v americkej Alabame. V čase jej smrti v roku 2016 bola EWTN najväčšou náboženskou mediálnou sieťou na svete.

Omša, na ktorej sa zúčastnili zamestnanci EWTN, sa konala v kaplnke Pietà, v ktorej sa nachádza Michelangelova slávna socha Márie, ktorá drží Ježiša Krista po ukrižovaní. Umelec vytesal obraz z carrarského mramoru v rokoch 1498–1499, keď mal 24 rokov. Je to jediné umelecké dielo, ktoré kedy podpísal.

Gänswein v súvislosti s tým povedal: "Kreatívnym činom sochára je odstránenie všetkého nepotrebného, ako to vidíme tu. V tomto ohľade sú sochári obzvlášť podobní Bohu, ktorý často odníma nepotrebné, aby vytvoril niečo nové."

"Michelangelo tiež odstránil všetko prebytočné z mramorového bloku z Carrary, v ktorom bola táto socha ukrytá milióny rokov. V tomto zmysle sa tento zázrak jednoducho musel oslobodiť. Bola to takpovediac neviditeľná esencia v tomto surovom mramorovom bloku, ktorý Michelangelo rozpoznal a odhalil svojou genialitou."

"Napokon vám ako katolíckym novinárom môžem a budem túto techniku odporúčať."

Tento 64-ročný arcibiskup minulý mesiac pre nemecký časopis povedal, že je "vďačný Bohu, že sa rok 2020 skončil".

Gänswein pochádzajúci z nemeckého regiónu Čierny les je prefektom Pápežského domu, ale od februára je uvoľnený zo svojich povinností prefekta, aby sa mohol venovať výlučne bývalému pápežovi ako súkromný sekretár Benedikta XVI.

Po liečbe problémov s obličkami v septembri Gänswein pre časopis Bunte povedal, že mal "vysvetľujúce, veľmi posilňujúce a povzbudzujúce stretnutie s pápežom Františkom" o jeho odvolaní z aktívnej služby prefekta. Gänswein zdôraznil, že vedel, že sa nejedná o "trest"

Gänswein oslávil Vianoce a Nový rok s emeritným pápežom v kláštore Mater Ecclesiae vo Vatikánskych záhradách, kde bývajú dvaja muži a štyri talianske mníšky.

Arcibiskup vo svojej pondelkovej homílii vyzval novinárov, aby napodobnili Michelangelov prístup k sochárstvu tým, že vynechajú "všetko nepotrebné vo svojich správach, o čom už aj tak informujú všetky ostatné médiá"

"Namiesto toho sa stále dostávajte k podstate kresťanského posolstva a robte to slobodne ako mladý Michelangelo, bez akejkoľvek konkurencie."

"Pretože vo všetkých správach na Zemi - o všetkých tragédiách, katastrofách, vojnách alebo pandémiách - najdôležitejšou podstatou je vždy dobrá správa o vtelení Boha v Ježiša Krista."

"Presne toto posolstvo tu vidíme pred sebou. Preto o ňom nikdy neprestávajte rozprávať a odhaľujte krásu tejto správy ako najlepšie viete."