AlbertoFernandez_PapaFrancisco_CamaraElectoralNAcional_VaticanMedia_241120.jpg

Argentínsky prezident dúfa, že sa pápež František "nenahnevá" kvôli potratovému zákonu

324
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Argentínsky prezident Alberto Fernández v nedeľu vyjadril nádej, že sa pápež František nebude hnevať kvôli návrhu zákona, ktorým chcú v Argentíne legalizovať potraty. Prezident, Katolík, uviedol, že musel predložiť tento návrh, aby sa vyriešil "problém verejného zdravia v Argentíne". 

Fernández vystúpil s vyhlásením 22. novembra v argentínskom televíznom programe Corea del Centro.

Na obranu svojho postoja argentínsky prezident uviedol: "Som Katolík, ale musím vyriešiť problém argentínskej spoločnosti. Valéry Giscard d'Estaing je prezidentom Francúzska, ktorý vo Francúzsku schválil potraty. Pápež v tom čase chcel vedieť, ako ich môže ako Katolík podporovať, a (prezidentova) odpoveď bola: ‘Vládnem mnohým Francúzom, ktorí nie sú Katolíkmi, a ja musím vyriešiť problém verejného zdravia.'"

"Toto sa deje práve mne, viac či menej. Okrem toho, bez ohľadu na to, či som Katolík, v otázke potratov sa mi zdá, že ide o inú diskusiu. V tejto otázke veľmi nesúhlasím s logikou Cirkvi," uviedol Fernández.

Zmienka o kríze verejného zdravia sa zrejme týka nepodložených tvrdení obhajcov potratov v krajine, ktorí tvrdia, že ženy v Argentíne často zomierajú kvôli tzv. "utajeným" potratom resp. nebezpečným nelegálnym potratom. V rozhovore z 12. novembra biskup Alberto Bochatey, ktorý predsedá zdravotnej duchovnej službe Konferencie argentínskych biskupov, spochybnil tieto tvrdenia. 

Pápež František je Argentínčan.

Na otázku, či sa "pápež bude veľmi hnevať" kvôli tejto iniciatíve, Fernández odpovedal: "Dúfam, že nie, pretože vie, ako veľmi ho obdivujem, ako si ho vážim a dúfam, že chápe, že v Argentíne musím vyriešiť tento problém verejného zdravia. Napokon platí, že Vatikán je štátom v rámci krajiny zvanej Taliansko, kde sú potraty povolené už mnoho rokov. Takže dúfam, že to pochopí."

"Toto nie je namierené proti nikomu, má to vyriešiť problém." A ak potratový zákon prejde, "to neznamená, že bude povinný a tí, ktorí majú svoje náboženské presvedčenie, všetkých si veľmi vážime, nie sú povinní sa podieľať na potratoch," uviedol Fernández pri ospravedlňovaní zákona. 

Naplňujúc sľub z prezidentskej kampane, Fernández predstavil návrh na legalizáciu potratov 17. novembra. 

O návrhu by sa malo rokovať v decembri. 

Legislatívny proces sa začne vo výboroch poslaneckej snemovne (dolná komora) pre všeobecnú legislatívu, zdravotné a sociálne konanie, ženy a rozmanitosť a trestné právo a potom sa uskutoční kompletné zasadnutie snemovne. Ak prejde v snemovni, diskusia bude pokračovať v senáte. 

V júni 2018 schválila poslanecká snemovňa potratový návrh zákona 129 hlasmi, 125 bolo proti a jeden poslanec sa zdržal. Po intenzívnej diskusii senát návrh v auguste zamietol pomerom hlasov 38:31, dvaja členovia sa zdržali hlasovania a jeden zákonodarca nebol prítomný.

Počas rozhovoru Fernández uviedol, že jeho návrh zákona získa potrebné hlasy na schválenie.

Podľa argentínskeho prezidenta "seriózna debata" neprebieha o tom, či povedať "potratom áno alebo nie", ale "za akých podmienok sa majú potraty v Argentíne vykonávať". Fernández obvinil pro-liferov z toho, že si želajú "pokračovanie utajených potratovTí z nás, ktorí hovoria ‘áno potratom‘, chcú, aby sa potraty vykonávali za vhodných hygienických podmienok," uviedol. 

Po predstavení návrhu zákona ohlásilo niekoľko pro-life organizácií, že budú vykonávať činnosti namierené proti legalizácií potratov. Viac ako 100 zákonodarcov vytvorilo Argentínsku sieť zákonodarcov pre život, aby bojovali proti potratovým opatreniam na federálnej a miestnej úrovni.