cordileone_with_mask.jpg

Abp. Cordileone: "Zatváraním kostolov kvôli novému covidu sa porušuje právo na bohoslužbu

292
Zuzana Smatanová
Kultúra života

Hneď ako nová vlna Covid-19 prinútila oblasť San Francisca k novým obmedzeniam, abp. Salvatore Cordileone vyhlásil, že postoj k ´sprístupňovaniu´ kostolov je diskriminačný a narúša právo na účasť na bohoslužbách. 

"Právo na bohoslužbu je prirodzeným aj ústavným právom. Moji ľudia chcú prijímať Telo a Krv Krista; potrebujú ho a majú plné právo tak robiť", povedal arcibiskup vo svojom vyhlásení zo dňa 28. novembra. Kritizoval nové zdravotnícke nariadenie štátu Kalifornia, ktoré umiestňuje San Francisco a okresy San Mateo do okruhu ešte obmedzujúcejších opatrení ako boli doteraz; ich výsledkom je zákaz konania bohoslužieb vo vnútri kostola. "Toto nariadenie pokladá bohoslužbu za "nie podstatnú" aktivitu, zatiaľ čo kaderníctva, nechtové štúdiá, masážne a tetovacie salóny zostávajú otvorené", poznamenáva arcibiskup a pokračuje "Ide o rovnakú bezohľadnú diskrimináciu, na základe ktorej potom poskytol Najvyšší súd úľavu mestu New York." Abp. sa odvoláva na rozhodnutie z minulej stredy, ktorým sa povolilo otvorenie bohoslužobných priestorov v tomto meste. Inak by tam tiež zostali otvorené iba maloobchodné prevádzky, ale kostoly nie.

Cordileone skritizoval vládu za "degradáciu bohoslužby" na "nie podstatnú" aktivitu. Zdôraznil, že v rámci arcidiecézy veriaci dôsledne dodržiavajú predpísané opatrenia, týkajúce sa rúšok, odstupu, vetrania a dezinfekcie. V San Franciscu sa nevyskytol ani jeden prípad nákazy Covidom u ľudí, ktorí navštevovali bohoslužby v kostole. "Vláda však stále považuje bohoslužbu za niečo menej dôležité, než kupovanie topánok", pokračoval arcibiskup. Uznáva obavy nad rastúcim počtom hospitalizovaných pacientov, nakazených covidom a povedal, že bude rozlišovať situáciu podľa rady svojich biskupov, arcidiecéznych právnikov a odborníkov na infektológiu. Cordileone otvorene kritizoval obmedzenia bohoslužieb v San Franciscu, ktoré charakterizoval ako "urážku a zosmiešnenie Boha".

V septembri viedol Eucharistickú procesiu popred radnicu, s bannermi, na ktorých bolo napísané "Povoľte omše!" Petíciu za odľahčenie opatrení v súvislosti s konaním sv. omší podpísalo už viac ako 40.000 ľudí. Do 14. septembra sa účasť na bohoslužbách v San Franciscu obmedzovala na 12 ľudí vonku; vovnútri sa bohoslužby nesmeli konať. Obmedzenia sa postupne uvoľňovali a vonku už mohlo byť 50 ľudí. Vovnútri však bez ohľadu na veľkosť kostola mohla byť iba jedna osoba!

25. septembra upozornilo Ministerstvo spravodlivosti predstaviteľov San Francisca, že ich obmedzenia na konanie verejných bohoslužieb sú zjavne protiústavné. Poukázalo pritom na prevádzky, kde sa ľudia tiež nachádzajú v uzavretých priestoroch, ako sú telocvične, tetovacie a masážne salóny, kaderníctva a centrá celodennej starostlivosti a môžu fungovať na 10 až 50% svojej kapacity pri zachovaní 2-metrového odstupu medzi ľuďmi. Starosta mesta San Francisco následne oznámil, že sa môžu konať bohoslužby v kostoloch, zaplnených na 25% kapacity, najviac do 100 ľudí. Zmeny povolil na základe poklesu počtu nakazených. Cordileone starostovi poďakoval, no zároveň pripomenul, že budú nutné aj ďalšie zmeny: "Limit 100 ľudí v kalifornských kostoloch bez ohľadu na veľkosť kostola je stále nespravodlivý. My chceme a máme v úmysle sláviť sv. omše bezpečne - s rúškami, dezinfekciou, odstupom a vetraním, presne podľa bezpečnostných protokolov. Nebudeme akceptovať, aby sa s veriacimi zaobchádzalo tvrdšie ako s ľuďmi v rámci bežných svetských aktivít."  

Sudca Najvyššieho súdu John Roberts podporil v máji štát Kalifornia rozhodnutím 5-4 a argumentoval tým, že súdu chýbali expertízy a právomoci na druhé rozhodovanie zvolených funkcionárov v kontexte uznesení o verejnom zdraví počas pandémie. Na obranu sprístupnenia sv. omší vnútri kostola citoval abp. Cordileone článok o účasti na sv. omšiach a o covide-19, ktorý 19. augusta napísali lekári Thomas McGovern, Deacon Timothy Flanigan, a Paul Cieslak pre Real Clear Science.

Uviedli, že nejestvuje dôkaz, že by bohoslužby boli rizikovejšie než iné aktivity pri dodržaní všetkých požadovaných opatrení a že doteraz nebol zaznamenaný žiadny prípad koronavírusu v súvislosti so slávením sv. omše a to aj napriek 1 miliónu bohoslužieb, ktoré sa na území USA slávili odkedy sa spomínané opatrenia odľahčili.

Aj napriek tomu, že v meste niektorí občania zjavne nedodržujú zdravotnícke obmedzenia, abp. vyzýva kňazov diecézy, aby svojich farníkov viedli k ich bezpodmienečnému dodržiavaniu. "Majte súcit a pochopenie s ľuďmi, ktorí sa boja že chytia túto chorobu, ktorá je smrteľná pre mnohých ľudí s druhotnými diagnózami a pre starších, čo by sme ako katolíci mali obzvlášť rešpektovať a chrániť ich."