St_Peters_Basilica_at_the_Vigil_of_Divine_Mercy_April_2_2016_Credit_Alexey_Gotovskiy_CNA.jpg

Exorcizmus a pápeži: Príbehy priamo z Vatikánu

651
Milko Kostovič
Kultúra života

Základným princípom katolíckej viery je, že démoni sú skutoční, a ako sa hovorí v modlitbe sv. Michala: "potulujú sa po svete na skazu duší"

Taliansky novinár Fabio Marchese Ragona ako celoživotný Katolík tomu vždy veril. Nevedel však, že jedného dňa o tom napíše knihu – až kým nebol svedkom exorcizmu na "vlastné oči" a kňaz ho nepožiadal, aby napísal o tom, čo videl a čo sa naučil.

"Mnoho ľudí si myslí, že diabol je vynález marketingu," povedal Ragona pre redakciu CNA. Príbehmi o skutočnom posadnutí a exorcizmu chcel podľa svojich slov nielen podčiarknuť realitu a existenciu Satana, ale ukázať, že "aj naši blížni" môžu mať problémy s démonmi.

V knihe "Moje meno je Satan: Príbehy exorcizmu od Vatikánu po Medžugorje" sa Ragona rozpráva s exorcistami, aby odpovedal na otázky o tomto fenoméne a reakcii Cirkvi, a rozpráva príbehy obyčajných ľudí – plus prípady, ktoré siahali až do Vatikánu.

"Dokonca aj pápeži vykonali nejaké exorcizmy a niektorí kardináli tiež," uviedol Ragona. 

Ctihodný Pius XII.

Príbeh, ktorý Ragona vo svojej knihe uvádza, sú pokusy ctihodného Pia XII. o exorcizmus Hitlera.

"Pápežovi podľa svedkov išlo aj o odvrátenie dlhodobého masakru na židoch," napísal Ragona. "A vari vedený zúfalstvom sa tiež pokúsil o extrémnu kartu rituálu oslobodenia od diabla proti Fuhrerovi. Pokus, ktorý však nepriniesol želaný účinok."

Skutočnosť, že sa Pius XII. pokúsil o exorcizmus na Hitlerovi, vyšla prvýkrát najavo v roku 2006, keď boli zverejnené vatikánske dokumenty ukazujúce, že Pius XII. sa pokúsil o exorcizmus Hitlera na "diaľku" zo svojej súkromnej kaplnky.

Slávny rímsky exorcista otec Gabriele Amorth, ktorý zomrel v roku 2016, v rozhovore pre Vatican News v roku 2006 povedal, že verí, že Hitler a nacisti boli posadnutí diablom.

"Všetci nacisti boli posadnutí. Stačí sa zamyslieť nad tým, čo urobil Hitler - a Stalin. Takmer určite boli posadnutí diablom," povedal Amorth. 

Amorth, ktorý bol viac ako 20 rokov exorcistom vo Vatikáne, v tomto rozhovore vysvetlil, že požiadavkou na exorcizmus je, aby sa vykonal vo fyzickej prítomnosti posadnutej osoby a s jej súhlasom. Z toho vyplýva, že "je veľmi zriedkavé, aby modlenie a vykonávanie exorcizmu fungovalo na diaľku." 

"Preto by pokus o vykonanie exorcizmu na niekom, kto nie je prítomný, alebo nesúhlasí a nie je ochotný spolupracovať, bol veľmi náročný," povedal. 

To však nebol jediný exorcizmus, ktorý sa Pius XII. pokúsil vykonať z Vatikánu. Ragona povedal, že pri skúmaní objavil dokumenty, ktoré dokazujú, že pápež sa v predvečer volieb v roku 1958 pokúsil o istý druh exorcizmu na talianskej komunistickej strane.

Pius XII. dúfal, že zabráni protikatolíckej komunistickej strane vyhrať voľby. Takmer desaťročie predtým schválil dekrét vatikánskeho doktrinálneho úradu, ktorým sa členstvo alebo podpora Talianskej komunistickej strany pre Katolíkov vyhlásili za nezákonné.

V správe z roku 1969 synovec Pia XII. napísal, že jeho strýko bol v dňoch pred voľbami veľmi znepokojený a mal problémy so spánkom. "V predchádzajúcich troch dňoch vykonával aj exorcizmus," uviedol Carlo Pacelli. Poznamenal tiež, že Pius XII. sa tri mesiace pred hlasovaním modlil a prinášal obete za dobrý výsledok volieb.

V tomto prípade boli pápežove modlitby vypočuté. Komunistická strana prehrala voľby a zvíťazila Kresťanskodemokratická strana. 

Benedikt XVI. a svätý Ján Pavol II.

Ragona povedal, že hovoril s niekoľkými exorcistami, ktorí povedali, že diabol "sa bál" svätého Jána Pavla II. a Benedikta XVI.

Hoci existujú osobné svedectvá o tom, že modlitby Benedikta XVI. mohli pomôcť oslobodiť niektorých ľudí z posadnutia, neexistuje žiadny dôkaz, že by ako pápež alebo predtým niekedy vykonal obrad exorcizmu, povedal Ragona.

Počas Benediktovho pontifikátu však starší indický kardinál skutočne vykonal exorcizmus v strážnici Švajčiarskej gardy, spomína kniha.

Mladá Talianka a jej priatelia sa zúčastnili na svätej omši Benedikta XVI. na Námestí svätého Petra "a v tom sa zjavil diabol". Keď jej priatelia hľadali s niekoľkými mladými strážcami pomoc pre ženu, prišiel kardinál Ivan Dias. Prísnym tónom požiadal o miesto, kde by sa mohol "pomodliť za dušu" a ponúkli mu strážnicu, ktorá stojí hneď za stĺpmi námestia.

Podľa očitého svedka sa po 20 minútach intenzívnych modlitieb zdalo, že mladá žena bola oslobodená a odišla.

Benedikt XVI., "napriek tomu, že nikdy nedostal žiadosti o exorcizmus... bojoval proti diablovi na iných frontoch," uviedol Ragona. "Bojoval a modlil sa za duše v bolestiach, písal a vyslovoval veľmi silné slová, ktoré otvárali oči, čo rozpútalo zúrivosť Satana."

Existuje aj svedectvo, že svätý Ján Pavol II. vykonal počas pontifikátu tri exorcizmy: v rokoch 1982, 1984 a 2000. Kniha uvádza podrobnosti o týchto chvíľach, ktorých svedkom bol pápežov dlhoročný fotograf Arturo Mari a o čom svedčil otec Amorth. 

Podľa správ sa prvé dva exorcizmy týkali trvalého oslobodenia mladých žien. Ale tretie, ktoré sa konalo v roku 2000 po generálnej audiencii, neskončilo oslobodením, píše Amorth. 

"Keď bol Ján Pavol II. ešte nažive, okrem praktizovania exorcizmu, svojou modlitbou predstavoval pre otca lži veľké znepokojenie. Diabol ho v praxi vždy nenávidel a naďalej ho nenávidí, najprv ako pápeža, teraz ako svätca."

Pápež František

Ragona pre CNA povedal, že pápež František nikdy nevykonal obrad exorcizmu počas pontifikátu, ale modlil sa za oslobodenie posadnutého mexického muža Angela V., ktorý ho požiadal o modlitby.

K prvému stretnutiu pápeža Františka s Angelom došlo v máji 2013. Po omši na Námestí svätého Petra išiel pápež pozdraviť chorých vrátane Angela. Muža sprevádzal kňaz, ktorý Františkovi vysvetlil, že Angel bol posadnutý démonmi a prišiel do Ríma kvôli exorcizmu. Pápež František položil na muža ruku a pomodlil sa za neho.

Muž podstúpil niekoľko exorcizmov v Ríme, ale nepodarilo sa mu oslobodiť od démonov, ktorí ho posadli.

V roku 2015 Angel napísal pápežovi Františkovi, pripomenul mu svoj príbeh a požiadal ho o modlitby. Angel požiadal Svätého Otca, aby mu oznámil čas a deň, kedy sa za neho bude modliť, aby mohol podstúpiť ďalší exorcizmus v Mexiku s dodatočnou silou pápežových modlitieb.

Pápež František tak 27. apríla 2015 a opäť 13. mája 2015 slúžil svoju rannú svätú omšu v penzióne Santa Marta za Angela.

Ragona napísal, že podľa duchovného vedúceho Angel ešte nie je oslobodený od štyroch démonov, ktorí ho posadli, ale je na tom "o niečo lepšie". Viac ako jeden exorcista povedal, že démoni, s ktorými sa počas exorcizmov hovorilo, neopustia Angela, kým nebudú v Mexiku uzákonené potraty, ale Ragona v knihe poukazuje na to, že démoni môžu klamať. Povedali tiež, že Angel bude oslobodený 8. decembra, na sviatok Nepoškvrneného počatia, ale neuviedli v ktorom roku.