Najvyšší-súd-USA-rozhodol-BM-Cirkev-obr..jpg

Najvyšší súd USA rozhodol: zatváranie kostolov v štáte New York je protiústavné

265
Kultúra života

Včera večer rozhodol Najvyšší súd USA, v pomere hlasov 5:4, že rozsiahle zatváranie kostolov a synagóg v štáte New York, a rôzne obmedzenia zdôvodnené bojom proti koronakríze, sú protiústavné. Opatrenia nariadil tamojší demokratický guvernér Andrew Mark Cuomo.

Žalobu na súd podali katolícke diecézy a židovské komunity. Je to prvé rozhodnutie súdu s novou sudkyňou a veriacou katolíčkou, Amy Coney Barrettovou, ktoré ukazuje, aké dôležité bolo jej vymenovanie. Výsledok mohol byť odlišný, napriek tomu, že údajne „konzervatívnych“ sudcov je v zbore viac a to v pomere 6:3.

Realita je však vždy trochu iná ako štatistiky, a tak sa aj teraz ukázalo, že konzervatívny sudca John Glover Roberts, ktorý je zároveň hlavným sudcom, sa postavil na stranu liberálov. Ak by bol počet liberálov 4:5 konzervatívcom, tak by súd vyhodnotil zatváranie kostolov ako zhodné s ústavou.

Tento rozsudok má význam nielen pre štát New York, ale aj pre celé USA, pretože anglosaské právo je založené na precedensoch, a na tento rozsudok sa budú môcť odvolať aj žalobcovia z ďalších federálnych štátov.

Je možné, že štát bude musieť platiť inštitúciám a občanom za ujmu, a sumy to môžu byť nakoniec veľmi vysoké.