Feminist

Feministka vyzýva ľudí podporujúcich potraty k vzburám a ničeniu kostolov

534
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Popredná potratová aktivistka vyzvala Poľsko k vzbure a pokračovaniu ničenia kostolov po tom, čo najvyšší súd rozhodol o ochrane nenarodených detí so zdravotným postihnutím pred eugenickými potratmi.

Potratoví aktivisti sa už takmer dva týždne búria po celom Poľsku v reakcii na pro-life rozhodnutie. Výtržníci poškodzujú budovy, narušujú bohoslužby, obťažujú vodcov Katolíckej cirkvi a blokujú ulice vo veľkých mestách. Podľa správy agentúry AP z minulého týždňa bolo zatknutých už takmer sto ľudí. 

Marta Lempart, líderka pro-potratovej skupiny Strajk Kobiet, sa pre Rádio ZET vyjadrila, že Katolíci sa v otázke potratov musia postaviť voči svojej Cirkvi a podporovať demonštrantov, ktorí požadujú legalizáciu potratov (Katolícka spravodajská agentúra). 

"Drahí Katolíci, v súčasnosti máte šancu postaviť sa proti svojej Cirkvi. V tejto chvíli sa podieľate na tých nechutných veciach, ktoré robí Cirkev. A toto je posledné varovanie, pretože by ste sa mali vzbúriť, vaše komunity, vy - angažovaní v živote Cirkvi," uviedla Marta Lempart pre rozhlasovú stanicu 26. októbra. 

V správe sa ďalej uvádza:

Keď novinárka Beata Lubecká počas rozhovoru z 26. októbra navrhla, aby demonštranti nevstupovali do kostolov alebo ich neničili, Marta Lempart nesúhlasila. 

"Samozrejme, že by ste to mali robiť. Mali by ste robiť to, čo cítite, čo si myslíte, čo je efektívne a čo si zaslúžia."

Poľsko je jednou z mála európskych krajín, ktoré chránia nenarodené deti pred potratmi takmer za všetkých okolností. Poľský ústavný súd 22. októbra zrušil jednu z mála výnimiek povolených v potratovom zákone z roku 1993 - potraty nenarodených detí so zdravotným postihnutím. Sudcovia rozhodli, že výnimka porušuje ústavu, pretože diskriminuje ľudí so zdravotným postihnutím.

Tento rozsudok by mohol zachrániť tisíce detských životov. Predstavitelia ministerstva zdravotníctva uviedli, že v roku 2019 prebehlo 1 100 potratov. Poľsko naďalej povoľuje potraty v prípade znásilnenia, incestu alebo ohrozenia života matky.

Zdá sa však, že niektorí politici ustupujú hrozbám a požiadavkám potratových aktivistov. Podľa CNA prezident Andrzej Duda oznámil plány na predstavenie zákona, ktorý by umožňoval potrat nenarodených detí, ak majú diagnostikovanú smrteľnú abnormalitu. 

Aj predseda vlády Mateusz Morawiecki v pondelok požiadal pro-potratových lídrov, aby radšej vstúpili do rokovaní s predstaviteľmi vlády, než by mali pokračovať vo svojich veľkých protestoch a riskovali šírenie koronavírusu, informuje agentúra Reuters.

Obrovské davy demonštrantov blokujú ulice porušujúc koronavírusové reštrikcie vo Varšave a ďalších mestách. Niektorí demonštranti niesli transparenty s nápismi "Toto je vojna" a "Poľsko je žena", uvádza sa v správe. 

Redakcia CNA medzitým informovala, že poľskí Katolíci žiadajú ľudí z celého sveta, aby sa k nim pridali až do 8. novembra pri modlitbe za nenarodené deti. 

"Následky zabíjania nenarodených detí sú čoraz jasnejšie a ovplyvňujú nás stále viac," uviedli organizátori iniciatívy Ruženec k nebeským bránam. "Touto modlitbou zmierenia chceme splatiť reparácie Bohu za hriech potratu a odmeniť utrpenie nenarodených detí. Chceme zachrániť Poľsko a svet pred následkami tohto hriechu."