35528790-0-image-a-4_1605043877155.jpg

46 detí vo veku od 16 mesiacov do 15 rokov - najväčší prípad sex. zneužívania detí

506
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Najhoršia nočná mora každého rodiča: očakáva sa ešte viac obetí v ´najväčšom prípade sexuálneho zneužívania detí v dejinách Austrálie´ - 46 detí, vrátane bábätka a 16 detí z detského domova zachránených - 14 pedofilov, na ktorých bolo uvalených 828 obvinení, je zatknutých 

 

  • Austrálska federálna polícia (AFP) zatkla 14 pedofilov, na ktorých po vyšetrovaní uvalili 828 obvinení zo sexuálneho zneužívania detí
  • Polícia identifikovala 46 obetí z Austrálie, vrátane bábätka a 16 detí z detského domova
  • Operáciu Arkstone spustili hneď po zatknutí Justina Radforda vo februári
  • Vyšetrovatelia nevylučujú ďalšie zatýkanie, ako aj obete, v Austrálii, ale aj v zahraničí

 

Polícia zachránila 46 austrálskych detí, vrátane 16 detí z detského domova, v jednej z najväčších káuz sexuálneho zneužívania detí v dejinách tejto krajiny. 14 zatknutých sa zúčastňovalo systematického sexuálneho zneužívania, ktoré polícia označila za ´úchylné, zvrhlé a odporné´. Napriek 828 už vzneseným obvineniam vyšetrovatelia nevylučujú ďalšie zatýkanie, ako aj ďalšie obete, nielen v Austrálii, ale aj v zahraničí. Násilníci sú obvinení z výroby a online šírenia materiálov, obsahujúcich scény so sexuálnym zneužívaním detí.

Polícia spustila operáciu Arkstone po zatknutí Justina Radforda (30) vo februári tohto roku vo Wyongu, na centrálnom pobreží New South Wales (NSW). Polícia v jeho dome zabavila množstvo materiálu a zariadenia a objavila fóra na sociálnych médiách, na ktorých niektorí členovia materiál, obsahujúci sexuálne zneužívanie detí vyrábali, iní, čo mali k nemu prístup si ho sťahovali a následne posielali ďalej. Zatiaľ polícia odhalila viac ako tucet násilníkov z troch štátov - NSW, Queensland a Western Australia (WA) - a očakáva sa ďalšie zatýkanie.   

Asistentka komisára AFP, Justine Goughová, sa vyjadrila, že "operácia Arkstone ešte neskončila. Nevylučujeme ďalšie zatýkanie v Austrálii, ani v zahraničí; žiaľ, nevylučujeme ani ďalšie obete. Spolupracujúce policajné zložky prešetrujú každé vodítko a nenechajú kameň na kameni. Ide o bezprecedentné a rozsiahle vyšetrovanie webom šírenej kriminality."

Sexuálni násilníci sú vo veku 20 až 48 rokov, v priemere majú 28 rokov. Patria medzi nich vychovávatelia z detského domova, dobrovoľný tréner socceru (americký futbal), ošetrovatelia postihnutých detí, elektrikár, zamestnanec supermarketu a šéfkuchár. V niektorých najextrémnejších prípadoch sexuálni násilníci zneužívanie detí nahrávali a šírili online.  

Vek detských obetí sa pohybuje od 16 mesiacov do 15 rokov, v priemere 8 rokov. 39 obetí je z NSW, 6 obetí z WA a jedna z Queenslandu.

Medzi obvinenými je aj vychovávateľ z detského domova Timothy Doyle (27) spolu so svojím partnerom Stevenom Garradom (27). Doyle čelí 303 obvineniam, vrátane obvinenia z pohlavného styku s dieťaťom pod 10 rokov, z nahrávania a šírenia tohto materiálu. Je obvinený zo zneužívania 30 detí, z toho 16 z detského domova, v ktorom takto zneužíval svoje postavenie vychovávateľa. Garrad čelí 189 obvineniam, vrátane priamej účasti, nahrávania a šírenia materiálu so sexuálnym zneužívaním detí. Grant Horden (30) zo St. Clair v západnom Sydney je obvinený zo zneužitia 7 detí vo svojej pozícii trénera socceru. Má na krku 44 obvinení.                               

Asistent policajného komisára Stuart Smith uviedol, že títo traja obvinení zo zneužívania 37 obetí, na to využili svoju pozíciu autority, najmä postavenie vychovávateľa. 

Jake Caldwell (27) zo Seaforthu je obvinený z trestného činu držby a šírenia materiálov o zneužívaní; zatkli ho 3. novembra. Radford čelí 89 obvineniam, vrátane sexuálneho dotýkania sa obetí do 10 rokov, výroby materiálu s obsahom zneužívania a jeho šírenia a propagácie. Boli vznesené aj obvinenia z beštiality - pohlavného styku so zvieraťom.

Vyšetrovanie začalo vo februári 2020 po hláške od US Národného centra pre nezvestné a zneužívané deti. V súvislosti s vyšetrovaním zatkli tri osoby aj v USA. Ide o trestný čin, ktorý nepozná hranice a preto si aj vyžaduje príslušnú reakciu. Ide o sieť, celosvetovú sieť, ktorá hoci má korene v Austrálii, zahŕňa aj sieť v USA. Z vyšetrovania vzišlo ďalších 146 tipov v Severnej Amerike, Ázii a Európe. Podľa asistenta komisára Smitha sa usilujú počas vyšetrovania tejto desivej nočnej mory poskytnúť traumatizovaným deťom a rodičom všemožnú podporu. Vyšetrovatelia a forenzní špecialisti AFP a v USA trávia väčšinu roka 2020 neúnavným vyšetrovaním, aby mohli všetkých páchateľov poslať do väzenia. Smith uviedol, že "obete často identifikovali na základe detailov na fotografiách a videách, pričom analýza bola veľmi časovo náročná a bolestná, avšak nevyhnutná pre záchranu detí. Žiadne dieťa by nemal takýmto násilným spôsobom zneužívať človek, ktorému má dieťa vo svojom živote dôverovať, či už ide o člena rodiny, vychovávateľa v detskom domove alebo o trénera socceru. Títo muži sa zúčastňovali na zneužívaní detí a na šírení materiálu, ktorý v tejto súvislosti natočili pre zvrhlú a úchylnú zábavu nielen svoju, ale aj svojich kumpánov, pričom ich absolútne nezaujímalo aké tragické následky bude mať ich konanie na tieto deti. Polícia odhalila sieť sexuálnych zneužívateľov detí, ktorí sa na netových fórach navzájom povzbudzovali a nabádali aby sa priamo zapojili do týchto úchylných a zvrhlých skutkov zneužívania detí."

Doyle a Garrad sa majú pred súdom v Port Macquarie objaviť 19. novembra 2020 a Hardena čaká Central Local Court 23. februára 2021.