120496286_195234668633905_5992404283704676466_o.jpg

Cigániková v NR rozdala varechy s tým, že liberáli "nebudú ticho"

222
Kultúra smrti

Poslankyňa Jana Cigániková zo SaS sa v parlamente opäť činí. V utorok ráno ako prvá zo všetkých poslancov v pléne NR SR rozdala na stoly poslancov varechy s nápisom „nebudeme ticho“. Ide o iniciatívu liberálnych aktivistiek podporujúcich propotratovú politiku.

Jana Cigániková uviedla, že Národnú radu dnes čaká ťažký deň, keďže by mohlo dôjsť nie len k rokovaniu, ale aj k hlasovaniu o novele zákona o interrupciách.

„Je ráno, ešte nezačala schôdza, som tu v sále sama a som tu preto, že som priniesla varešky, na ktoré písala iniciatíva Nebudeme ticho, na ktorej sa podieľali organizácie podporujúce ženské práva,“ hovorí vo videu na Facebooku liberálna politička.

Cigániková dodala, že varešky umiestnila na stôl každému poslancovi, aby si našiel odkaz od aktivistiek. „Dievčatá, ženy, váš odkaz bude odovzdaný,“ konštatuje Cigániková.

Konflikt v koalícii?

„Nabehol sem zúrivý poslanec a ziapal po mne, že nebudem nič na jeho stôl dávať. A ja že budem, lebo ma o to poprosili a že to je stôl NR SR, nie jeho. On, že nebudete. A ja že budem. On, že nie. Ja, že áno… a tak,“ opísala následne Cigániková konflikt, ktorý nastal v rokovacej sále.

Ozrejmila, že išlo o jej kolegu z koalície, konkrétne o poslanca z klubu hnutia OĽaNO. „Potom si sadol ku kolegom z OĽaNO. Skoro som odpadla. To je kolega z našej koalície, pán poslanec Kuriak. A ja som sa do neho pustila, ako do cudzieho. Myslela som, že sa bavím z niekým z ĽSNS alebo od Kuffu. Aj by som napísala, že je na nerozoznanie. Ale je pravdou, že napr. po slanci z ĽSNS sa so mnou dokázali baviť bez kriku, napriek tomu, že s mojimi názormi nesúhlasia.“

 

Kuffa: Ani my nebudete ticho

Iniciatívu poslankyne za vládnu SaS, ktorá je v spoločnej koalícii s navrhovateľkou podpory pre tehotné ženy Annou Záborskou (OĽaNO a Kresťanská únia), v utorok ráno stihol okomentovať opozičný poslanec Filip Kuffa z KDŽP, ktorý avizoval, že ani konzervatívni poslanci v otázke ochrany života nebudú ticho.

„Pani Cigániková rozdáva varešky. Rozdávala tak horlivo, že jej sa už nezvýšila žiadna. Škoda,“ reaguje s humorom Kuffa.

Dodal, že ani on a jeho kolegovia počas rozpravy nezostanú ticho.

„Nebudeme ticho! Veru pri hodnotových otázkach nebudeme. Liberáli zo SaS by radi ostatným diktovali kedy môžu a kedy nemôžu hovoriť, to je sloboda v ich ponímaní.“

 

Taraba: Nemám s vareškou problém

Na to, že si na stole našiel vareškou od Cigánikovej zo SaS na Facebooku zareagoval aj ďalší poslanec z KDŽP Tomáš Taraba.

„Hlavná embryologička na Slovensku pani Cigániková, ktorá vie, že embryo nie je dieťa a zabitie dieťa nebolí, aj keď na nej to nikto neskúšal, tak neviem odkiaľ čerpá tieto poznatky, mi dnes nechala na parlamentnej lavici varešku.“

„Keďže nie som táto vláda a nikomu nesiaham na slobodu prejavu a jeho občianske práva a slobody, nemám s touto vareškou žiaden problém,“ uviedol v reakcii poslanec Tomáš Taraba.

 

Jaroslav Zajac