Doctor

Podľa lekárov mali jej dvojičky určite zomrieť a radili jej potrat; teraz sú obidve zdravé

177
Zuzana Smatanová
Kultúra života

Ženu, ktorú onálepkovali ako "neľudskú", za to, že odmietla potrat aj keď jej ho viackrát radili, je teraz hrdou mamičkou trojročných dvojičiek. Hannah Morrisová bola zničená, keď jej lekári povedali, že by mala ísť na potrat, keď jej v 16. týždni predčasne praskla plodová voda. Rozhodla sa však dôverovať svojim inštinktom a neposlúchla radu lekára. Výsledkom sú zdravé dvojičky, George a Alfie Kingovci, ktorých hrdou matkou sa napokon Hannah stala.

Hannah sa spolu s partnerom Markom Kingom zaradovala, keď im oznámili, že čakajú dvojičky. Medzi 16. a 20 týždňom tehotenstva však praskli amniotické vaky obom dvojčatkám - prvému v 16. týždni a druhému o tri týždne neskôr. Lekári diagnostikovali Hannah tzv. PPROM, čo je predčasné prasknutie membrány plodového vaku a vyzvali pár na podstúpenie potratu, pretože za takýchto okolností nemá ani jedno z bábätiek šancu prežiť.  

Hannah si na tento "naozaj traumatický" zážitok podľa The Sun spomína takto:

"Po vyšetrení mi lekár povedal, že mi praskla voda a že mu to je veľmi ľúto, ale že pre nás nemôže nič urobiť. Mala som naňho milión otázok ... môže druhé bábo prežiť? Nedá sa ten vak nejako zaceliť? Odvetil však, že toto dieťa na 100% neprežije, že si mám zobrať lieky na vyvolanie pôrodných sťahov, že to je jediné riešenie. Nechcela som to urobiť. Môj inštinkt mi vravel čosi úplne iné - aby som neposlúchla radu lekára. O PPROM som dovtedy nič nevedela, ani že čosi také vôbec existuje. Jednoducho som len odmietla lekárske rady. Povedala som si, že ak mám svoje bábätká stratiť, nech sa to stane prirodzenou cestou, nech si príroda robí svoje."

Po dvoch dňoch v nemocnici sken ukázal, že obidve bábätká sú stále zdravé a tak lekári pustili pár domov. Na ďalšej prehliadke po týždni lekár opäť ´radil´ Hannah, aby išla na potrat. 27-ročnej mamičke povedal, že ak jej dvojičky prežijú do 24. týždňa, budú mať zrastené údy a nebudú im fungovať životne dôležité orgány a že im ešte viac bolesti spôsobujem tým, že pokračujem v tehotenstve.

Hannah sa priznala, že postupne začali o potrate uvažovať, pretože im tak radili špičkoví odborníci. A predsa ich po každotýždennej kontrole na skene uisťovali, že dvojičky sú zdravé. Napriek tomu ich lekári stále, každý týždeň, nabádali na potrat. Hannah povedala, že práve toto ju ešte viac utvrdilo v tom, že svoje detičky chce donosiť dokonca. Ultrazvukár hovoril, že pľúca sa im vyvýjajú, takže aj obličky sú v poriadku. Lekár mi po každotýždennej prehliadke hovoril, že deťom sa síce darí dobre, ale že to sa zmení, takže by som mala ísť na potrat.

Napriek všetkým lekárskym radám Hannah donosila svoje deti do 34. týždňa a porodila ich cisárskym rezom. George, ktorý sa narodil prvý, vážil 2,38 kg a Alfie 1,84 kg; pred prepustením domov strávili obaja štyri dni na oddelení novorodeneckej intenzívnej starostlivosti.

Z dôvodu predčasného pôrodu sa Alfie narodil s otvormi v srdiečku a George s oslabeným imunitným systémom, no teraz sú už v poriadku, sú zdraví a prosperujú. "Keď sme si brali chlapcov domov, bolo to niečo úžasné. Už len to vedomie, že my sme mali pravdu a že sme sa správne rozhodli pre naše deti! Všetky nedostatky sme už prekonali a teraz sú z nich silní zdraví chlapci. A to tu vôbec nemuseli byť! Aký by bol môj život bez nich? Obaja sú úžasní a skvelí!", hovorí Hannah a dodáva, že sa o svoj príbeh chcela podeliť najmä s rodičmi, ktorí majú podobný problém, aby boli lepšie informovaní; nemusia totiž zo situácie nadobudnúť pozitívny dojem a môžu stratiť svoje dieťa. Ak im poradí niekto, kto vie, čím prechádzajú, pretože to sám zažil, uľahčí im situáciu, v ktorej sa nachádzajú. Mali by vedieť, že majú aj iné možnosti, že ich dieťatko môže prežiť. Informácie o PPROM by mali byť dostupnejšie, aby si ľudia uvedomili, že aj takéto niečo sa deje. 

Ciara Curranová, zakladateľka Little Heartbeats (Tlkot malých srdiečok), ktorá radila Hannah počas jej tehotenstva povedala: "Hannah a jej malé bábätká, ktoré prežili PPROM, sú živým dôkazom toho, že bábätko dokáže prežiť v maternici aj s takmer nulovým množstvom tekutiny. Treba zvyšovať povedomie o PPROM ako aj to, že ukončenie tehotenstva nie je jedinou voľbou v takomto prípade. Títo chlapci sú len niekoľkí z mnohých bábätiek, ktoré také niečo prežili ... Prevažnej väčšine žien sa hovorí, že v takomto prípade niet nádeje a že jedinou možnosťou je potrat, no bábätká to môžu prežiť, a aj to prežijú. Ak ženu v tehotenstve podporuje dobrý lekár, je šanca, že si domov odnesie živé bábo. Tak či onak si až príliš dobre uvedomujeme, že nie všetky bábätká PPROM prežijú a preto k týmto ženám počas tehotenstva pristupujeme s veľkým rešpektom, úctou, ale aj s ´obavami´ z výsledku."