donaldtrump3.jpg

Trump zastavil financovanie WHO, ktorá chcela využiť koronavírusové fondy na potraty

183
Milko Kostovič
Kultúra života

Prezident Donald Trump minulý týždeň oznámil, že pozastaví štátnu podporu pre Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO), ktorá nezvládla zodpovedne reagovať na koronavírus. 

WHO bola obvinená z toho, že klamala svetu o koronavíruse. Zároveň sa dostala pod paľbu, keď uviedla, že zabíjanie detí pri potratoch je neodkladnou procedúrou v čase, keď svet čelí pandémii. 

Trump 14. apríla oznámil, že USA zastavia peňažné príspevky Svetovej zdravotníckej organizácii v čase, keď vláda bude skúmať jej chyby, ktoré urobila pri zvládaní pandémie. Noviny Washington Examiner o tom informovali

"Po vypuknutí pandémie COVID-19 máme veľké obavy, či bola americká veľkorysosť najlepšie využitá," uviedol Trump počas denného brífingu v Bielom dome.

Trump uviedol, že WHO nesplnila svoju povinnosť informovať pravdivo o vzostupe šírenia koronavírusu a zatajila dôkazy o tom, že by sa vírus mohol šíriť z človeka na človeka. Dodal, že oneskorenia vo vyhlásení svetovej zdravotníckej núdze "stáli drahocenný čas" a že veľa životov mohlo byť zachránených, keby WHO vykonala väčšie vyšetrovanie správ o vypuknutí choroby v Číne.

"Naša krajina bude musieť nájsť iné cesty, ako spolupracovať s ostatnými krajinami na dosiahnutí cieľov v oblasti verejného zdravia." 

"Je realitou, že WHO zlyhala pri včasnom a transparentnom adekvátnom získavaní, preverovaní a zdieľaní informácií."

WHO sa stala začiatkom tohto mesiaca terčom veľkej kritiky, keď nepravdivo tvrdila, že potrat sa považuje za neodkladnú starostlivosť počas pandémie koronavírusu. Organizácia vtedy uviedla: "služby súvisiace s reprodukčným zdravím sa považujú za súčasť základných služieb počas prepuknutia COVID-19."

"Je potrebné rešpektovať ženské rozhodnutia a práva na starostlivosť o sexuálne a reprodukčné zdravie bez ohľadu na to, či má dotyčná podozrenie alebo potvrdenie o infekcií COVID-19," uviedla WHO vo vyhlásení. Zdravotnícke skupiny zastupujúce viac ako 33 000 lekárov nesúhlasia.

Medzitým vedúci predstavitelia OSN presadzujú $2 miliardový výdavkový plán pre koronavírus, ktorý zahŕňa financovanie potratov nenarodených detí pri elektívnych potratoch na základe odporúčaní WHO.

"Rozhodnutia žien a práva na starostlivosť o sexuálne a reprodukčné zdravie by sa mali rešpektovať bez ohľadu na pandemický stav, vrátane prístupu k antikoncepcii a bezpečným potratom v celom rozsahu zákona," uvádza sa v príručke WHO po zdôraznení, že neexistujú žiadne známe komplikácie spojené s tehotenstvom, ktoré by sa týkali nového koronavírusu. 

Minulý týždeň počas seminára zorganizovaného pro-potratovou skupinou pracovníčka WHO uviedla, že WHO pracuje na zabezpečení toho, aby sa potratové lieky považovali za "základné". Ďalej ocenila potratové skupiny a vyzvala vlády, aby označovali potrat za "základnú starostlivosť". Podporila tiež oficiálny názor WHO, že tam, kde je prístup k potratom náročný, by si ženy mali sami realizovať potraty. 

Amerika poskytuje OSN obrovské množstvo finančných prostriedkov. Prezident Donald Trump a jeho administratíva však agresívne bojujú proti pro-potratovej agende OSN a trvajú na tom, aby krajiny podporovali ženy a deti, narodené i nenarodené. 

V roku 2017 Trump zastavil verejnú pomoc pre Populačný fond OSN (UNFPA), pretože tento fond presadzoval potraty v ďalších krajinách a spolupracoval s Čínou už desaťročia na implementácii politík regulácii pôrodnosti prostredníctvom nútených potratov. Trump obnovil tento príkaz v roku 2018 a tiež v roku 2019. Týmto rozhodnutím sa znížilo financovanie rozpočtu UNFPA o 32,5 milióna dolárov.

Napriek tomu sa stále zdá, že je potrebné urobiť viac. Potratové skupiny získavajú financie z množstva rozličných zdrojov, vládnych i súkromných; a samotné zastavenie verejného financovanie tiež nie je jednoduché. A hoci Trumpova administratíva pracuje na obnove kultúry života v OSN, existuje veľa ďalších krajín a aktivistov, ktorí sa snažia urobiť presný opak.

Potrat nenarodeného dieťaťa nemá nič spoločné so základnou starostlivosťou. Potraty ničia životy nenarodených detí a často ohrozujú ich matky. Svetová reakcia na pandémiu koronavírusu spočíva v tom, že sa venuje obrovské množstvo zdrojov a vynaložených obetí na záchranu ľudských životov. Kiežby spoločnosť vyvinula podobné úsilie na záchranu detí v lone.