Austrálsky otec siedmich detí strávi osem mesiacov vo väzení za ochranu nenarodených

1,748
Kultúra života

SYDNEY, Australia. 28. apríla 2012 (LifeSiteNews.com) – Otec siedmich detí strávi vo väzení osem mesiacov. Dôvod? Postavil sa na stranu nenarodených.

Je to najdlhší trest, ktorý bol doteraz prolife aktivistovi udelený.

56-ročného Grahama Prestona minulý týždeň vyzvala polícia, aby sa pripravil na zatknutie. Pôvodne ho mali prísť zatknúť o ôsmej hodine ráno, ale podarilo sa mu zatknutie prehodiť na deviatu hodinu - aby mohol odviesť deti do školy.

G. Preston si odsedí vo väzení 232 dní  – pravdepodobne až do Vianoc – pretože odmietol zaplatiť pokuty vo výške okolo 8000 dolárov. Tie sa nazbierali za desať rokov za nenásilné blokovanie vchodov štyroch potratových kliník okolo Brisbane.

Od začiatku nenásilnej priamej akcie so skupinou Protect Life(Chráň život) presne pred desiatimi rokmi (16. apríla 2002) Preston strávil už viac ako desať mesiacov vo väzení – väčšinou v Nápravnom zariadení  Arthura Gorrieho v Brisbane s najväčšou ostrahou.

Zatykač na Prestona prišiel potom, ako obdržal list z ministerstva spravodlivosti v Queenslande, že do 6. apríla – zhodou okolností Veľkého piatku – má zaplatiť pokutu. Alebo pôjde do väzenia.

Preston z princípu odmietol zaplatiť pokutu s tým odôvodnením, že zachraňovanie nevinných pred ublížením nemôže byť považované za kriminálne správanie.

Podobný list prišiel Prestonovi v roku 2010.

“Graham je neuveriteľne skromný. Nehovorí o svojej angažovanosti,” povedala jeho spoluaktivistka Anne Rampa, matka siedmich detí, ktorá sama bola za posledných dvadsať rokov zatknutá viac ako dvadsaťkrát za protestovanie pred potratovými klinikami. „Jedna vec, čo vám pravdepodobne nepovedal je, že sa pravidelne stretáva s mužmi, ktorých stretol vo väzení. Tým, ak môže, poskytuje aj právnu pomoc.”

Prestonova žena Liz pre LifeSiteNews.com povedala, že je veľmi hrdá na svojho manžela. “Mám voči Grahamovi veľkú úctu. Je veľmi odvážny a v týchto aktivitách ho úpne podporujem. Vyhliadka, že Graham strávi vo väzení 8 mesiacov, je dosť skľučujúca – avšak vždy sme si uvedomovali, že odmietanie potratovej kultúry bude drahé a snažili sme sa nedovoliť možným nákladom, aby nám bránili robiť to, o čom si myslíme, že je správne.”

Osemnásťročná Grahamova dcéra Frances povedala: „Veľmi si ctím môjho Otca a to ako vážne berie svoj rozsudok. Verím, že môžem žiť taký dôsledný život ako on. Samozrejme, že mi bude chýbať a budem ho navštevovať tak často, ako to bude možné.”

Osemročná dcéra Suzannah povedala: “Bude mi chýbať každý deň, kým v decembri päť dní pred Vianocami nepríde domov. Budem sa za neho každý večer modliť.”

Keď Prestonove pokuty dosiahli v roku 2004 dvanásť tisíc dolárov, guvernér Queenslandu Quentin Bryce mu časť z nich odpustil. (Pokuty za neupočúvnutie policajných nariadení odísť mu boli odpustené, pokuty za prekážanie polícii nie. Preston sa proti tomuto rozhodnutiu odvolal, pretože obe pokuty dali rôzne polície za tú istú činnosť. Toto odvolanie bolo v roku 2009 neúspešné.)

Bežne je  v Queenslande prax, že občan dostáva jeden deň väzenia za každých 100 austrálskych dolárov nezaplatených pokút. Aby bolo Prestonovi zabránené spáchať ďalšie prehrešky, pri väčšine pokút dostane za každých 100 dolárov tri dni väzenia.

Pred dvoma rokmi Preston napísal na svojej webovej stránke: „Ísť do väzenia nie je samozrejme nič, po čom by človek túžil. Ani pre človeka, ktorý tam pôjde, ani pre jeho rodinu, ktorá tým bude priamo veľmi negatívne ovplyvnená. Napriek tomu sme presvedčení, že toto je pravdepodobne neodvrátiteľná časť rozoznania hodnoty každého ľudského života. Prečo niekto platí veľmi vysokú cenu za niečo, čo sa každý pýta, či je toho hodné? Toto je to, čo chceme, aby sa naša spoločnosť pýtala, nakoľko sú nenarodené deti cenné? Chcem povedať, že životy týchto detí sú hodné slobody človeka, dokonca slobody mnohých ľudí.”

Warwick Marsh, národný spolukoordinátor Canberra Declaration povedal: „Graham je jeden z veľkých hrdinov Austrálie, ktorý pravdivo deti uprednostňuje. Nespravodlivo ho odsúdili za jeho mierumilovné protesty, kým vrahovia a násilníci odchádzajú zo súdov a väzení omilostení.“