markblackwell.png

Muž s Parkinsonom: Kvôli asistovanej samovražde sa ľudia s postihnutím cítia zbytoční

129
Milko Kostovič
Kultúra života

Ťažko postihnutý muž sa vyslovil proti zmene zákona o asistovaných samovraždách po tom, čo bola oslobodená Maeve Ecclestone, obvinená z vraždy jej 80-ročného manžela s pokročilou rakovinou čreva. Pani Ecclestone podala svojmu manželovi, za ktorého bola 60 rokov vydatá, smrteľnú dávku liekov. Teraz rodina žiada zmenu zákona o asistovanom umieraní.

Mark Blackwell, bývalý psychiater, však tvrdí, že nechce zmenu zákona. Hovorí, že je šťastný nažive a že zmena v zákone, ktorá by umožnila asistované samovraždy, by mu privodila pocit, že jeho život bol stratou času a stratil by všetku úctu voči svojej osobe. Blackwell sa cíti šťastne, pretože má svoju manželku a rodinu, aby ho chránili, ale má obavy o iných ľudí. 

Doktorovi Blackwellovi bola diagnostikovaná Parkinsonova choroba v roku 2011. V roku 2016 podstúpil mozgovú stimulačnú operáciu s cieľom pomôcť s príznakmi choroby. Ihneď po operácii mal ťažkú mozgovú príhodu, pričom ľavá strana jeho tela bola ochrnutá a jeho reč bola narušená. Hovorí, že v jednej chvíli chcel zomrieť, no potom si uvedomil, že láska, jediná skutočná vec v jeho živote, sa nezmenila. 

Manželka doktora Blackwella, Eppie, vysvetľuje, že chce, aby jej manžel žil: "Moje srdce súcití s utrpením manželov Ecclestonových, no ja chcem, aby ľudia vedeli, že život s ťažkým zdravotným postihnutím nie je iba o trápení. Od Markovho ochorenia sa, samozrejme, náš život zmenil. Dnes si ale život spoločne užívame. Našim deťom a našim priateľom by skutočne chýbala láska a prítomnosť Marka, ak by ukončil svoj život."

Antonia Tully z kampane s názvom "Život hodný žitia" hovorí: "Zmena zákona by ohrozila ľudí ako je Mark. Namiesto ochrany zraniteľných ľudí by sa smrť ponúkala ako riešenie choroby alebo zdravotného postihnutia. Ľudia ako Mark by čoskoro mali pocit, že sú bremenom pre ich rodiny a že by si mali zvoliť smrť. Ich opatrovatelia by cítili tlak a boli by pozorne sledovaní, ak by udržiavali nažive niekoho, kto by si mohol vybrať smrť."

"Asistovaná samovražda nie je vecou voľby. Po zmene zákona by mohlo dôjsť k rýchlemu odstráneniu poistiek a očakávalo by sa, že chorí, postihnutí a starí ľudia by si mali zvoliť asistovanú samovraždu. Prijateľnou ‘voľbou’ by bola smrť. Zákon sa nesmie zmeniť."