Liberáli hovoria jasne a nahlas, kým kresťania nejasne

187
Kultúra smrti

Predseda Progresívneho Slovenska Michal Truban na Instagrame komentoval špekulácie okolo možnej predvolebnej spolupráce koalície PS/Spolu so stranou KDH. Spolupráca konzervatívcov a liberálov je podľa neho jedinou cestou, ako viesť úspešnú krajinu.

Liberál Michal Truban uviedol, že často číta blogy a články aj na konzervatívnych portáloch, s ktorými však podľa jeho slov “v mnohom nemôže súhlasiť”.

Na druhej strane je podľa neho “dôležité ich vnímať a poznať”. “To, aké ľahké je posekať sa na rozdielnych názoroch, nám ukazujú starí politici. Ale vedieť spolupracovať a hľadať kompromisy tak, aby nikto nemusel zahodiť svoje hodnoty a neodchádzal porazený, je už ťažšie. Je to však jediný spôsob vedenia úspešného života, úspešnej firmy, úspešnej krajiny.”

Truban pri tom komentoval zvláštny blog autora Matúša Hagaru, podpredsedu Kresťanskodemokratickej mládeže Slovenska, ktorý pojednával o možnej koalícii PS/Spolu a KDH. “Môžeme čítať spolu, dnes ma zaujal tento blog: “Je veľmi pravdepodobné, že KDH sa s liberálmi zhodne na pomenovaní mnohých problémov Slovenska, rozchádzať sa však môžu v riešeniach, ktoré hodnotové nastavenie ovplyvňuje (napadá mi najmä školstvo a sociálne otázky). Každopádne každý chce dostavať diaľnice, zastaviť korupciu, zvýšiť vymožiteľnosť práva, skvalitniť poskytovanie zdravotných a sociálnych služieb, či zvýšiť úroveň školstva. O proeuroatlantickej orientácii nikto zo zmienených strán nepochybuje,” citoval Truban uvedený článok.

Truban chce uskutočniť tieto kroky s ľuďmi, ktorí nebudú posielať exorcistov na úrady a posielať do basy ženy, čo išli na potrat. To totiž pôvodne progresívec napísal do svojho statusu, na čo následne reagoval aj jeden z komentujúcich. Keďže koalícia PS/Spolu je spolupráci s KDH naklonená je si pravdepodobne vedomá, že práve to jej od KHD nehrozí.

Predsedovia strán PS (Michal Truban), Spolu (Miroslav Beblavý) a KDH (Alojz Hlina) napriek zdanlivému opačnému hodnotovému ukotveniu sa totiž dohodli na dohode o predvolebnej spolupráci – akýsi pakt o neútočení. ktorý však aj podľa slov Hlinu môže nakoniec priniesť aj predvolebnú koalíciu. 

Alojz Hlina už v utorok v debate portálu Trend uviedol, že spomenuté tri zoskupenia sa tento týždeň dohodli, že v stredu podpíšu zmluvu s “niekoľkými základnými ustanoveniami” vrátane toho, že počas volebnej kampane sa “nebudú okrikovať, útočiť a navzájom sa spochybňovať” – aj to môže vysvetľovať, prečo Trubam svoj status na Instagrame upravil.

Hlina tiež dodal, že súčasťou je aj ustanovenie o pokúšaní sa hľadať zhodu na spoločnej povolebnej koalícii – “nie preto, že chceme vládnuť, ale preto, že niekto vládnuť musí,” uviedol Hlina.

Žiaľ, spolupráca KDH a extrémistických liberálov pripomína v mnoho spoluprácu kresťanských demokratov v krajinách západnej EÚ. Aj tam chceli kresťanskí demokrati dosiahnuť úspech a podieľať sa na vláde, ale ich príbeh bol, povedané slovami Vladmira Palka, “príbehom veľkého ústupu” v podobe prijatia zákonov o potratoch, eutanázii či registrovaných partnerstvách.

Podstatným dôvodom týchto ústupkov, ktoré pravdepodobne čakajú aj Slovensko, ak nastane vláda PS/Spolu a KDH, je, že “liberáli hovoria jasne a nahlas, kým kresťania nejasne” – stačí sa len započúvať do vyjadrení Trubana a Beblavého v porovnaní s Hlinom. Aktuálna situácia už totiž pripomína argumentovanie politickej jednoty v prospech demokracie, slobody a nezávislosti. Žiaľ, niektorí vnímajú demokratické hodnoty a slobody v podobe antikoncepcie, potratov, eutanázie, požiadaviek LGBTI či gender ideológie.