web3-serbian-tennis-player-novak-djokovic-afp-000_qz4uh.jpg

Novak Djokovič: “V prvom rade som ortodoxný kresťan, až potom športovec”

2,119
Zuzana Smatanová
Kultúra života

 

 

 

Ak by sme mali urobiť zoznam top športovcov, ktorí sú nepochybne nadmieru štedrí, potom by meno srbského tenistu Novaka Djokoviča určite figurovalo na jeho popredných miestach.

Po 6-mesačnej odmlke kvôli pretrvávajúcim bolestiam lakťa sa srbský tenista Novak Djokovič vrátil do turnajových súťaží ATP, kde sa v prvom kole Australia Open postavil proti Američanovi Donaldovi Youngovi; zdolal ho poľahky 6-1, 6-2, 6-4. Môžete sa staviť, že tento muž, ktorý dominoval vo svete tenisovej elity od augusta 2014 do novembra 2016, získal energiu k návratu aj vďaka pravidelnému čítaniu Božieho SlovaBývalá svetová tenisová jednotka je ortodoxným kresťanom, čo neváha priznať ani na verejnosti. Nie je nič nezvyčajné pozorovať Novaka Djokoviča ako počas stretnutia vzýva Krista alebo ako svedectvo svojej viery nosí okolo krku krížik. Pre neho má jeho viera prednosť pred všetkými 68 titulmi, vrátane 12 grandslamových turnajov, ktoré od začiatku svojej kariéry absolvoval.

"Pre mňa je viera najdôležitejším titulom môjho života, pretože v prvom rade som ortodoxný kresťan, až potom športovec", povedal Djokovič v apríli 2011, keď z rúk Ireneja, patriarchu Srbskej ortodoxnej cirkvi, prijal rád sv. Sávu prvého stupňa.Tento rád je najvyšším ocenením Srbskej ortodoxnej cirkvi a dostal ho najmä za štedré finančné príspevky na renováciu cirkevných budov vo svojom rodnom Srbsku.

Viacnásobný milionár Novak Djokovič, vďaka svojim turnajovým víťazstvám a bezpočtu reklamných kontraktov, ochotne a dobrovoľne vkladá svoj majetok do služieb chudobným a neprivilegovaným a pomáha im. Posúďte sami: v decembri minulého roku The Novak Djokovic Foundation, ktorej je on sám hlavným prispievateľom, poskytla 94.000 eur na renováciu školy v Pozege (Srbsko). V októbri minulého roku tento tenista oznámil otvorenie reštaurácie v Srbsku, ktorá ponúka jedlo zadarmo pre chudobných a bezdomovcov. "Peniaze pre mňa nie sú problém. Zarobil som dosť, aby som nakŕmil aj celé Srbsko. Myslím, že si to zaslúžia, pretože ma veľmi podporovali", vyhlásil Novak. Charitatívnu pozornosť Novaka Djokoviča obzvlášť pritiahol osud detí jeho krajiny (kde je minimálna mzda menej než 200 eur na mesiac). Preto jeho nadácia v roku 2015 spojila sily so Svetovou bankou a zabezpečila prístup mladým Srbom k vzdelaniu a starostlivosti po všetkých stránkach. UNICEF jeho štedrosť veľmi privítala a v auguste 2015 poslala do Srbska vyslanca dobrej vôle. "Novak Djokovič je pre deti celého sveta vzorom pravého športového šampióna. Jeho skutky sú dôkazom, že pre deti, najmä tie najmladšie, má vždy zmysel niečo robiť", uviedol Yoka Brandt, vyslanec UNICEF.

Ako verný kresťan, ktorý prežil svoje detstvo v krajine, sužovanej vojenským konfliktom medzi Bosnou a Hercegovinou od roku 1992 do 1995, nestratil Novak zo zreteľa svoje korene. So svojou manželkou Jelenou sa zoznámil v roku 2005 na strednej škole v Belehrade a pred Bohom sa zosobášili v roku 2014. Majú spolu dve deti - Stefana (3 roky) a Taru (4 mesiace). Ich domáci život môže byť skvelou školou nielen pre tenis, ale najmä pre veľkorysosť a štedrosť.