Mark_Zuckerberg_summitt_810_500_75_s_c1.jpg

Priznanie: počas referenda o potratoch v Írsku fb zámerne blokoval pro-life reklamy

218
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Výkonný riaditeľ sociálneho média facebook, Mark Zuckerberg, priznal, že sa ich spoločnosť rozhodla zablokovať uverejnenie propagačných materiálov amerických pro-life skupín pred a počas referenda o potrate v Írsku v roku 2018 aj napriek tomu, že na to nemajú žiadne legálne právo.

Zakladateľka Live Action, Lila Roseová, zdôraznila vo videoklipe z každoročného Aspen Ideas Festival to, čo Zuckerberg povedal o praxi svojej spoločnosti v súvislosti s májovým referendom 2018, keď chcel, aby sa zrušila ochrana nenarodených bábätiek, zaručovaná Ústavou. Uviedol to ako príklad prečo podľa neho potrebujú krajiny jasnejšie zákony o povoľovaní zahraničných reklám, súvisiacich s politickými rozhodnutiami. 

"V čase volieb, vedúcich k tomuto referendu, chceli americké pro-life skupiny uverejniť v Írsku svoje reklamy, propagačné materiály; snažili sa tam ovplyvňovať verejnú mienku. My sme sa pýtali ľudí v Írsku ´ako chcete aby sme s tým narábali? Nemáte ani zákony o tom, či sa môže takáto propagácia pri voľbách použiť a nie je to ani vec, o ktorej by mala rozhodnúť súkromná spoločnosť", povedal Zuckerberg. Írske úrady sa vyjadrili, že "v súčasnosti nemáme taký zákon, takže sa rozhodnite ako chcete". A tak sa stalo, že aj napriek faktu, že írska vláda nepokladala materiály amerických pro-life skupín za nedovolené "narúšanie volieb", Zuckerberg sa vyjadril, že oni sa "rozhodli, že túto reklamu nepovolia". Lila Roseová na to konto poznamenala, že tento jeho postoj zjavne protirečí tomu, čo v apríli 2018 povedal pred Kongresom, a síce, že "nie sú zaujatí voči nikomu a ničomu".

Postoj výkonného šéfa facebooku len posilnil presvedčenie konzervatívcov, že tento gigant medzi sociálnymi médiami má silné politické predsudky a neštíti sa cenzúry. Túto sociálnu sieť nedávno kritizovali za blokovanie objektívnych informačných linkov o potratoch na webstránke American Pregnancy Association, za zákaz zverejnenia protestu kresťanských skupín proti propagácii homosexuality na kanadských minciach, ako aj za to, že precízne vypracovanú správu o kontroverznej historickej učebnici označil za nepravdu. Vyšetrovanie projektu Veritas detailne dokázalo, ako facebook “sabotoval” linky k niekoľkým hlavným konzervatívnym stránkam.

Predseda Federálnej komisie pre komunikácie (FCC) Ajit Pai uviedol pred Kongresom, že "neovládateľných tech-gigantov zo Silicon Valley" považuje za dnešnú "najväčšiu hrozbu slobodnému a otvorenému internetu". Zatiaľ čo konzervatívci sa nevedia dohodnúť aké opatrenia v tejto súvislosti prijať, republikánsky senátor Josh Hawley už navrhol právnu úpravu, podľa ktorej by sa od platforiem sociálnych médií vyžadovalo overenie ich politickej neutrality u FCC, pokiaľ by si chceli udržať kongresom udelenú imunitu pred legálnou zodpovednosťou za to, čo nechajú svojich užívateľov zverejniť.