web3-archdiocese-of-sante-fe-aquinas-newman-centers-youth-group-priest-jason-paul-marshall-facebook.jpg

Seminarista zomrel pri nehode autobusu, položil život za iných, hovoria svedkovia

339
Milko Kostovič
Kultúra života

Jason Marshall podnikol kroky, ktoré mohli odvrátiť ešte väčšiu tragédiu.

Seminarista, ktorý minulý týždeň zahynul pri nehode autobusu na ceste do Nového Mexika z katolíckej mládežníckej konferencie v Denveri, často hovoril, že kňazi musia byť pripravení položiť svoje životy za iných. 

Správy vychádzajúce z tejto hroznej nehody, ktorá si vyžiadala život aj ďalšej osoby, naznačujú, že práve to Jason Marshall urobil. 

"Kňazi musia byť mužmi. Musia byť pripravení. Musia byť pastiermi a musia byť pripravení zasiahnuť a potenciálne položiť svoje životy," mal povedať Marshall podľa spomienky Matthewa Gubenskiho, Marshallovho kolegu z Pontifical College Josephinum v Columbuse. 

Ako informuje redakcia the Catholic Herald, podľa svedkov a Marshallovej rodiny sa 53-ročný muž pokúšal získať kontrolu nad autobusom po údajnom zdravotnom incidente jeho šoféra, 22-ročného Antonyho Padillu. 

"Uvidel šoféra v bolestiach, schmatol volant a zabránil prevráteniu autobusu," povedal Marshallov brat Jeff pre spravodajstvo Staten Island Live

Väčšina rodiny Marshallovcov žije v New Yorku. Marshall študoval na seminári, aby sa mohol stať kňazom v arcidiecéze Santa Fe v Novom Mexiku. 

Hoci nehoda, ktorá sa stala 23. júla neďaleko Puebla v Colorade, je stále predmetom vyšetrovania, niektorým pozorovateľom sa zdalo jasné, že Marshallov zásah mohol mať veľký vplyv. Marshall a Padilla boli jedinými obeťami nehody zo 14 cestujúcich v autobuse, vrátane 10 tínedžerov.

"Taký veľký a ťažký autobus s takou hybnou silou, mohlo to skončiť absolútnou katastrofou. Mohlo to tak zle dopadnúť," povedal otec Rob Yakshich, kňaz arcidiecézy Sante Fe, pre miestnu pobočku spravodajstva ABC KOAT Channel 7 News.

Marshall bol sprievodcom skupiny z University of New Mexico Aquinas Newman Center, ktorá sa zúčastnila každoročnej mládežníckej konferencie Steubenville of the Rockies. Charterový autobus cestoval južne cestou Interstate 25 smerom k Albuquerque, keď narazil do nábrežia mosta okolo 14:30, ako informovala štátna polícia. Predná časť autobusu bola značne poškodená. Záchranná služba musela vyprostiť niekoľkých pasažierov, ktorých zranenia sa pohybovali od malých až po kritické, informovalo spravodajstvo Staten Island Live. 

V 53-rokoch patril Marshall v seminári medzi "profesne starších" - a údajne sa mu darilo medzi ľuďmi vyvolávať pocity, že sa im naslúcha a že sú milovaní. 

"Vedel som, že sa dokáže rozprávať s ľuďmi," povedal Gubenski pre Herald, "ale neuvedomoval som si, ako s ním všetci cítili. Počujete príbehy o sv. Janovi Boscovi, ako sa každé jedno dieťa v oratóriu cítilo ako jeho obľúbené. Jason bol vždy pripravený načúvať, a skutočne vás inšpiroval, a pomohol vám tak, ako ste potrebovali. A neuvedomil som si, že to urobil pre toľkých ľudí."

Marshall bol zvyčajne prvým v kaplnke a zároveň posledným, dodal. 

"Viem, že každý z nás bol inšpirovaný robiť pre druhých to, čo sme videli, ako robí Jason," povedal Gubenski pre noviny.