doctor_praying_810_500_75_s_c1.jpg

Veriaci lekár hovoril s pacientmi o viere - vláda V. Británie sa vyhráža, že príde o prácu

377
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Kresťanského lekára vyšetrujú a môže prísť aj o prácu, pretože do svojej praxe zapojil aj modlitbu a rozhovory s niektorými pacientmi o viere. 58-ročný Dr. Richard Scott je všeobecným lekárom v Bethsaida Medical Centre v kentskom grófstve Margate. Podľa britského Daily Telegraph ho vyšetruje anglický National Health Service (NHS) na základe obvinenia, že pacienta ´obmedzoval´ modlením. Do vyšetrovania vstúpila aj General Medical Council (GMC - Komora všeobecných lekárov), čo znamená, že tento lekár môže prísť aj o licenciu. 

Sťažnosť na lekára podala Národná sekulárna spoločnosť (NSS) a adresovala ju GMC; bola napísaná "v mene nanajvýš precitlivelého pacienta". Údajný incident ohlásil človek, ktorý o sebe tvrdí, že je pacientov "známy". Výkonný riaditeľ NSS Steven Evans povedal pre the Sunday Times, že nepozná pacientovu totožnosť. Dr. Scott pre tieto noviny vyhlásil, že je šokovaný prístupom k vyšetrovaniu, kde namiesto toho, aby "sa s ním najprv normálne porozprávali a vysvetlili si veci" GMC ho začalo "hneď vyšetrovať a skúmať jeho prax". Dodal, že od každého pacienta si pred tým, ako išiel rozprávať o viere, najprv pýtal dovolenie, a vždy o nej rozprával až po riadnom lekárskom vyšetrení a rozhovore.   

Dr. Scott zapája duchovnú oblasť do svojej praxe už 20 rokov, avšak ku kontroverzii v súvislosti s jeho otvoreným kresťanským prístupom došlo až v roku 2012, kedy sa 24-ročný muž s "psychickými problémami" sťažoval, že lekár mu povedal, že sa môže uzdraviť len vtedy, keď sa obráti "na Ježiša". Podľa Daily Telegraph povedal právnik GMC Andrew Hurst, že Dr. Scott mu povedal toľko, že "on ho liečil, ako najlepšie vedel; jeho jedinou nádejou celkového uzdravenia je už len Ježiš. Ak sa neobráti na neho a neodovzdá mu svoje utrpenie, mohol by trpieť po celý zvyšok svojho života. Pacient uviedol, že doktor spomenul diabla, "znevažoval" jeho iné než kresťanské vierovyznanie a povedal, že skončí v pekle - citujem - "pokiaľ sa neobráti k Ježišovi, mohol by večne trpieť."  

Dr. Scott tieto obvinenia, ktoré mu dotyčný pacient odmietol povedať osobne, poprel. Povedal, že pacientovi len poskytol možnosť pozhovárať sa o úlohe náboženskej viery, ktorá mu môže pomôcť v jeho problémoch. 

Tento kresťanský lekár vždy hovoril o úlohe, akú môže viera zohrať v medicínskej starostlivosti a svoje názory prezentoval aj osobne v tlači, a aj vo vysielaní BBC Radio. V roku 2012 prepisy jeho rozhlasových vystúpení pripravovala a propagovala dokonca aj NSS, čím dodala váhu aj Scottovým vyjadreniam, že CMA (úrad pre certifikovaný manažment) má protikresťanské predsudky. Tento rok však, ako sa Scott vyjadril pre Sunday Times, je presvedčený, že ho NSS chce dostať:

"Poľujú na mňa a chcú aby som stratil prácu, pretože ma nemajú radi. Úprimne povedané, nemám ich v láske ani ja, no za to na nich nepoľujem a nechcem ich pripraviť o prácu. Podľa nich som nezodpovedný a nebezpečný; ja by som to isté mohol povedať o nich."

The Telegraph uviedol, že Dr. Scott citoval z princípov WHO (Svetovej zdravotníckej organizácie), v ktorých sa uvádza, že "duchovné blaho je súčasťou celkového zdravia človeka a vedecké dôkazy svedčia o tom, že viera napomáha zdraviu a podporuje ho."

V roku 2013 Scott napísal článok pre The Pulse, online magazín pre lekárov, v ktorom popisuje svoj pracovný deň. Začína chatom a modlitbami s kamarátom, s ktorým sa zvyknú spolu modlievať. Do modlitieb zahrnie aj povzbudenie k liečbe drogovo závislých, aby "žili životom, k akému sa zaviazal aj on, keď u nich v kostole prijal krst".  Daroval 10 libier mentálne postihnutému mužovi, ktorému vypli elektrinu a získal dovolenie od pacientky, zlomenej žiaľom a starosťami, že sa za ňu môže pomodliť. S manželkou, ktorá pracuje spolu s ním, sa rozhodli pomôcť drogovo závislej žene, ktorá je v 19. týždni tehotenstva a na začiatku nemala dosť peňazí na potrat. Nie je ešte celkom jasné, akú formu táto pomoc nadobudne. LSN sa pokúsili spojiť s Dr. Scottom telefonicky, no medicínske centrum ich informovalo, že do 15. júla je na dovolenke.