Fr_David_Burgard_participates_in_Priests_in_the_Park_Credit_Valaurian_Waller__Detroit_Catholic_Used_with_permission.png

Katolícki 'Kňazi v parku´ v Michigane poskytujú verejné svedectvo o spovedi

399
Zuzana Smatanová
Kultúra života

Psíčkari, cyklisti, joggeri a katolícki kňazi, počúvajúci spovede - s väčšinou z týchto vecí sa stretnete v ktoromkoľvek parku, kdekoľvek na svete v letnom období. Jedna z nich je však predsa len iná. V St. Mary´s park v Monroe, Michigan, sa 17. júna tohto roku nemohli okoloidúci vynačudovať - štyria katolícki kňazi so štólami okolo krku počúvali spovede niekoľkých desiatok kajúcnikov zhruba dve hodiny. Išlo už o druhé podujatie s názvom "Kňazi v parku" pre 20 tisícové Monroe, asi 40 km od Detroitu. "Mojím cieľom je posilniť pravý význam tejto úžasnej sviatosti, ktorú Katolícka cirkev má a priblížiť ju aj verejnosti", povedal pre CNA Joe Boggs, jeden z organizátorov tohto podujatia.

Boggs je predsedom Evanjelizačného výboru pre vikariát Monroe, regionálneho zoskupenia katolíckych farností, spadajúcich pod detroitskú arcidiecézu. Boggs uviedol, že podujatie "Kňazi v parku" mu zišlo na um po prečítaní článku v The Michigan Catholic, v ktorom sa písalo o podobnej udalosti, ktorá sa konala v Plymouthe, Michigan, pred niekoľkými rokmi. "Povedal som si - tak toto je niečo! - pustili sme sa do toho a tu vidíte výsledok." V tomto vikariáte sa podobné podujatie konalo už v máji, no išlo vyslovene iba o spovede. V júni sa k nemu pridal katolícky spíker, profesionálni hudobníci a stánok s obrázkami a medailónikmi svätých, ako aj ďalšími informáciami o katolíckej viere. Pridali sa k nim aj členovia pouličnej evanjelizačnej služby sv. Pavla, ktorí oslovovali ľudí, čo nerozhodne postávali okolo a vysvetľovali im zmysel tohto podujatia a zmysel katolíckej viery. Boggs ďalej vysvetľuje:

"Myslím si, že ľudia sú poznačení predsudkami nielen voči Katolíckej cirkvi ako takej, ale najmä voči svätej spovedi, takže tým, že ju robíme na verejnom priestranstve, veľmi prístupným a otvoreným spôsobom, dokazujeme ľuďom nekatolíkom, ale aj tým, čo nepraktizujú vieru kvôli zlým skúsenostiam s ľuďmi v Katolíckej cirkvi ... že títo kajúcnici sa nehanbia ukázať svoju zraniteľnosť; pripustiť, že sú hriešnikmi." A dodal, že od katolíkov, aj nekatolíkov, už dostal množstvo pozitívnych spätných reakcií: "Jeden z kajúcnikov povedal, že v kňazovi vnímal samotného Krista, milosrdného a láskavého. Nikto nikoho neodsudzuje, kňazi sú tam s vami a pre vás, poradia vám a rozhrešia od vašich hriechov. Niektorí ľudia sa postavili do radu, lebo sa chceli s kňazom iba porozprávať, alebo sa pristavili pri niekom koho poznajú a už tam zostali stáť tiež."

Park sa síce nazýva St. Mary´s, no je to verejný park. Kedysi patril kláštoru sestier, Služobníčok Nepoškvrneného Srdca Panny Márie, ktoré v tejto oblasti ešte stále sídlia, no v inej budove, kláštor sa musel pre havarijný stav strhnúť. Majetok predali mestu, ktoré Boggsovi povoľuje vykonávať spomínanú službu v tomto parku. 22-ročný Nathan Hintz uviedol pre Boggsov článok v The Detroit Catholic, že "bol nesmierne rád, že mohol takto na verejnom mieste pristúpiť k sv. spovedi, pretože mnohých ľudí to presvedčilo a dokázalo im, že spoveď nie je žiaden strašiak. Podľa mňa išlo o skvelé svedectvo o tejto sviatosti, ako aj celkove o katolíckej viere."

Boggs chce z tohto podujatia urobiť tradíciu v letnej sezóne, aj v auguste a septembri, ak počasie dovolí. Najbližšie je plánované na 13. júla. "Naozaj výborný spôsob zviditeľnenia katolíckej viery", povedal na záver.