Podľa Hlinu ľudia budú na silný nástup liberalizmu reagovať podporou KDH...

333
Neutral

Šéf KDH Alojz Hlina, ktorý sa chystá do vládnej koalície spoločne s liberálnymi stranami ako Progresívne Slovensko a nechce s nimi viesť zákopové vojny v hodnotových otázkach, v najnovšom rozhovore pre portál Postoj povedal, že reakciou na narastajúcu vlnu liberalizmu na Slovensku by mal podľa neho byť hlas vo voľbách pre KDH…

Hlina tak vlastne naznačil, že každý, komu sa nepáčil súčasný ultraliberalizmus, má dať hlas strane, ktorá s ním plánuje spolupracovať a podieľať sa s ňou na moci.

“Keďže začne byť liberalizmu príliš veľa, tak aj časť stredových si povie, že na vyváženie tu chce kresťanskú demokraciu. Dnešná situácia otvára dvere aj pre ľudí, ktorí by pred časom KDH nevolili. Dnes ale cítia, že silný nástup liberalizmu bude problém,” povedal Hlina pre Postoj.

Navyše, Hlina v súvislosti s tým, že jednotkou kandidátky KDH pre eurovoľby bol bývalý člen SDKÚ Ivan Štefanec, ktorý nepatrí práve ku najväčším zastávačom kresťanských hodnôt, povedal, že “kresťanským demokratom sa nenarodíte, kresťanským demokratom sa stávate”.

“Všetky tie sektárske reči o „KDH-áckej krvi“ nás dostali mimo parlamentu. Ja mám v úcte všetkých našich členov, dlhoročných, ale aj nových. Šanca pre KDH bude, že dokážeme privítať a vytvoriť priestor pre ľudí, ktorí majú konzervatívne, kresťanskodemokratrické hodnotové nastavenie.”

V rozhovore pre denník Pravda Hlina minulý týždeň potvrdil, že po parlamentných voľbách chce vytvoriť koalíciu aj s ultraliberálnou stranou Progresívne Slovensko a priznal aj možné diskusie o problémových témach ako registrované partnerstvá.

“Potrebujeme si sadnúť a ak, povedzme, liberálna časť silne presadzuje registrované partnerstvá, či je to za určitých okolností dohodnuteľné napríklad s umiernenými konzervatívcami, oni zas majú nejaké svoje požiadavky, ktoré by zas umiernení liberáli vedeli akceptovať.” (viac v článku).

Hlina nedávno v televíznej diskusii na TA3 s lídrom Spolu Miroslavom Beblavým napríklad ku kontroverznému Istanbulskému dohovoru povedal, že to bude to “ťažká téma,” z ktorej nechce robiť “zákopovú kultúrnu vojnu”.