youtube

Na Youtube deti nesmú vysielať naživo, pokiaľ s nimi nie je dospelý

104
Milko Kostovič
Neutral

V obnovenom úsilí o ochranu detí využívajúcich službu YouTube sa toto streamingové médium rozhodlo podniknúť niektoré zásadné kroky v boji proti vykorisťovaniu detí na svojej platforme. Po novom deti nesmú vysielať naživo, pokiaľ s nimi nie je dospelý. 

Googlom-vlastnená video platforma zverejnila oznámenie o navrhovaných zmenách na pondelkovom blogu po mesiacoch kritiky týkajúcej sa neschopnosti obmedziť šírenie nevhodného obsahu a správania. V jednom známom škandále, ktorý sa týkal Youtubu, sa zistilo, že pedofili zanechávali na niektorých videách sexuálne kódované komentáre. To viedlo niekoľko spoločností k pozastaveniu reklamy na populárnej video platforme.

Ako sa píše v spomínanom blogu, spoločnosť investovala značné prostriedky do technológií, ktoré pomáhajú chrániť mladých ľudí na ich platforme, ako je napríklad technológia CSAI Match, ktorá dokáže rozpoznať nevhodný obsah.

"V roku sme 2015 vytvorili službu YouTube Kids, pretože YouTube nebol nikdy pre deti mladšie ako 13 rokov. YouTube Kids má byť spôsob, ako môžu deti bezpečne objavovať svoje záujmy a rodičia budú mať zároveň väčšiu kontrolu. V skutočnosti sme v rámci tohto procesu zrušili tisíce účtov týždenne." 

Iba v samotnom prvom štvrťroku 2019, YouTube uvádza, že museli odstrániť viac než 800 tisíc videí, ktoré porušovali ich normy o ochrane detí. Väčšina z týchto videí mala menej ako 10 vzhliadnutí pred ich odstránením, dodáva YouTube. 

Deti s vlastným kanálom na YouTube budú mať zakázané vysielať naživo "pokiaľ nebudú jasne sprevádzané dospelým". 

"Zaktualizovali sme vynucovanie našich noriem o živom vysielaní, aby sme zabránili mladším neplnoletým osobám vysielať živé vysielanie, pokiaľ nie sú jasne sprevádzané dospelým," píše sa na blogu. "Kanály, ktoré nie sú v súlade s týmito normami, môžu stratiť svoju schopnosť vysielať naživo. Spustili sme aj nové klasifikátory (učiace sa mechanizmy, ktoré nám pomáhajú identifikovať konkrétne typy obsahu) na našich živých produktoch, aby sme našli a odstránili viac takéhoto obsahu." 

Videá s neplnoletými osobami budú mať zablokovanú možnosť komentárov, aby sa obmedzilo riziko vykorisťovania. 

"Zaviedli sme klasifikátor, ktorý nám pomohol odstrániť 2x počet násilných komentárov. Uvedomujeme si, že komentáre sú základnou súčasťou YouTube zážitku a tvorcovia nám povedali svoj pocit, že sme im odstránili cenný spôsob, ako sa spájať a rozširovať publikum," uviedla spoločnosť. "Sme však pevne presvedčení, že je to dôležitý krok k udržaniu bezpečnosti mladých ľudí na Youtube."

YouTube tiež uvádza, že znížili počet odporúčaní v prípade desiatok miliónov videí na stránke. 

"Rozšírili sme naše úsilie od začiatku tohto roka, keď sme obmedzili odporúčania hraničného obsahu, aby sem spadali aj videá s neplnoletými osobami v rizikových situáciách. Hoci samotný obsah neporušuje naše normy, uvedomujeme si, že mladistvé osoby by mohli byť vystavené riziku online či offline vykorisťovania."

"Deti a rodiny si zaslúžia tú najlepšiu ochranu, akú môžeme ponúknuť: Zaviazali sme sa investovať do tímov a technológií na zabezpečenie toho, že túto ochranu dostanú," uvádza spoločnosť.