Hlina: Nechcem s liberálmi vojnu kvôli Istanbulskému dohovoru

328
Kultúra smrti

Z hodnotových tém, akou je napríklad Istanbulský dohovor, sa nemôže stať kultúrna zákopová vojna. V diskusnej relácii TA3 V politike to vyhlásil predseda mimoparlamentného KDH Alojz Hlina. Údajne “umelý konflikt” v týchto témach odmietol aj líder mimoparlamentnej Spolu-OD Miroslav Beblavý. Ten tiež potvrdil, že strany Progresívne Slovensko (PS) a Spolu-OD pôjdu zrejme v koalícii aj do budúcoročných parlamentných volieb.

Beblavý je presvedčený o tom, že v hodnotových otázkach budú schopní v prípadnej povolebnej spolupráci nájsť kompromis aj s KDH. Z Istanbulského dohovoru sa podľa neho robí umelý konflikt. Aj podľa Hlinu je v tejto otázke dôležité nezneužívať tému. “Bude to ťažká téma,” reagoval na riešenie otázky Istanbulského dohovoru v prípadnej koalícii s liberálmi. Zároveň dodal, že nechce z tejto témy urobiť zákopovú kultúrnu vojnu.

“Rokujeme s PS, verím, že veľmi rýchlo ohlásime dohodu, pretože sme nenašli žiadny významný prvok, ktorý by nám v tom bránil,” uviedol Beblavý na margo spolupráce pred parlamentnými voľbami s tým, že sa neplánujú zlúčiť do jednej strany. “Chceme najprv urobiť veľkú podrobnú dohodu, ako ísť do volieb. A potom v druhom kroku budeme riešiť pravdepodobne aj program, aj tieňovú vládu, aj pozíciu lídra,” spresnil. Podľa Hlinu sa koalícii PS – Spolu podarilo vytvoriť určitú vlnu. “Na môj vkus začína byť až moc silná. My sa postavíme tej vlne, lebo sme hodnotovo inde,” uviedol s tým, že KDH tvorí “kostru parlamentnej demokracie na Slovensku”.