5f0b19f4-475711-google-logo.png

Áno, Google cenzuruje konzervatívcov - priznávajú to dokonca aj liberálni novinári

317
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Novinári sa opakovane pýtali, či sú konzervatívci diskriminovaní veľkými technologickými spoločnosťami ako je Google či Twitter. 

Je to pravda - stačí keď sa spýtate redakcie liberálneho Columbia Journalism Review. Tento časopis vydal článok profesora Nicholasa Diakopoulosa z Northwestern University School, ktorý ukazuje, ako služba Google News uprednostňuje liberálne média. 

Ľavicové alebo doľava naklonené spravodajské stránky dominovali v štúdií o Google News. Jediná stránka v top 20, ktorá nebola ľavicová, bola Foxnews.com. Dokonca aj mimo top 20 to nebolo oveľa veselšie.

Vysvetlenie celkových čísel zo strany štúdie: "Naše údaje ukazujú, že 62,4 percent článkových impresív bolo zo zdrojov hodnotených týmto výskumom ako ľavicových, zatiaľ čo 11,3 percent bolo zo zdrojov hodnotených ako pravicových." 

Inými slovami, Google vyberá liberálne stránky päťkrát častejšie ako tie, ktoré považuje za konzervatívne. CNN.com získal trikrát viac odkazov ako Foxnews.com. Počet presmerovaní na CNN bol rovnaký ako v prípade všetkých konzervatívnych médií. 

Stále si myslíte, že Google je spravodlivý voči konzervatívcom?

CNN dosiahlo 10,9 percent z celkového objemu. Fox zozbieral 3 percentá a skončil ďaleko za svojim hlavným konkurentom. Poznáte to, médium, ktoré Fox News pravidelne poráža v ratingoch. Zvyšok z top 20 obsahuje niekoľko najväčších mien z liberálnych médií: The New York Times, The Washington Post, Politico, všetky tri spravodajské siete, NPR, Huffington Post a Al Jazeera.

Dokáže sloboda prejavu a slobodná tlač prežiť, keď jedna spoločnosť kontroluje viac než 92 percent vyhľadávacieho trhu? 

Táto skupina má také ľavicové sklony, že je úžasné, že sa vaša samotná obrazovka neprevrátila. Top konzervatívne média ako Drudge Report, Breitbart a The Daily Caller sa nikdy ani neblížili k top stránkam. 

Ide sotva o prvý prípad, kedy Google prejavil svoju predpojatosť. Uniknuté dokumenty a videá opakovane priviedli vedenie spoločnosti Google do rozpakov a odhalili, aké majú ľavicové sklony ich radoví zamestnanci a vrcholoví manažéri. 

Podobná štúdia tejto zistila, že služba Google News bola zaujatá voči pravici v pomere 4 ku 1. Zamestnanci spoločnosti Google tiež nedávno prinútili spoločnosť, aby prepustili predsedkyňu Heritage Foundation Kay Coles James z Výboru o umelej inteligencii. Google napokon zastavil činnosť celého výboru radšej, ako by mal uraziť svoj liberálny personál. 

Ďalší záznam ukazuje, ako vedúca multikultúrneho marketingu spoločnosti Google Eliana Murillo pracovala na posilnení hlasovania latinských obyvateľov pomocou "politickej moci" Googlu. Nič by na tom nebolo, keby úsilie nebolo jednostranne orientované a nebola by naštvaná, že len "71% Latinoameričanov hlasovalo za Hillary a že to nebolo dosť."

Najtrápnejšie odhalenie prišlo s videom z povolebného smútočného turné, na ktorom boli zdrtení zamestnanci a lídri Googlu, pretože Trump vyhral voľby. Spoluzakladateľ Googlu Sergey Brin pripustil: "Priznajme si, väčšina ľudí je tu dosť naštvaná a smutná." Dodal: "Celý týždeň budem smútiť, budem k vám úprimný." 

Teraz k nám je Google úprimný. Vieme, že je ochotný manipulovať s novinkami, ktoré vidíme, aby pretlačil ľavicovú agendu. Dôležitejšia otázka znie: Dokáže sloboda prejavu a slobodná tlač prežiť, keď jedna spoločnosť kontroluje viac než 92 percent vyhľadávacieho trhu?